Newsroom

Newsroom

Σε δίκη 49 άτομα για τη φούσκα του χρηματιστηρίου το 1999

Σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις οι οποίες αφορούν την περίοδο της φούσκας του χρηματιστηρίου το 1999, παραπέμπονται 49 άτομα, ύστερα…

Σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις οι οποίες αφορούν την περίοδο της φούσκας του χρηματιστηρίου το 1999, παραπέμπονται 49 άτομα, ύστερα από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Μεταξύ αυτών χρηματιστές, επιχειρηματίες, τραπεζικά στελέχη, τα οποία φέρονται να είχαν ενεργό ρόλο στην όλη ιστορία.

Να σημειωθεί ότι αρχικά το σκέλος αυτό της υπόθεσης είχε διερευνήσει η 19η τακτική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία είχε καταλήξει σε πλημμεληματικές κατηγορίες.

Το 2006, όμως ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπος Λακαφώσης άνοιξε και πάλι την υπόθεση. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών διέταξε την παραπομπή 67 ατόμων στο εδώλιο για απάτη, υπεξαίρεση αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στη συνεχεία ασκήθηκαν εφέσεις κατά του βουλεύματος και πλέον με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται σε δίκη 49 άτομα.

Στο βούλευμα, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «σκοπός των κατηγορουμένων ήταν με τη δημοσίευση και τη διάδοση ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών προς το επενδυτικό κοινό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Προηγουμένως, πέτυχαν να πλήξουν την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα των πληροφοριών της χρηματιστηριακής αγοράς καθώς οι καταχωρημένες στους πίνακες τιμές των μετοχών αλλά και άλλοι συναλλασσόμενοι που δεν γνώριζαν τις μεθοδεύσεις, θεωρούσαν τις ανακοινωθείσες τιμές ως αντιπροσωπευτικές της πραγματικής αξίας των μετοχών».