Newsroom

Newsroom

Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στον βίαιο θάνατο του Ντάνιελ Προυντ

Ο 41χρονος Προυντ πέθανε επτά ημέρες μετά τη σύλληψή του από ασφυξία

ap prude

Επτά αστυνομικοί στην πόλη Ρότσεστερ της πολιτείας της Νέας Υόρκης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα χθες Πέμπτη μετά τον θάνατο από ασφυξία ενός Αφροαμερικανού τον οποίο συνέλαβαν τον Μάρτιο με έναν ιδιαίτερα βίαιο τρόπο, όπως δείχνει το βίντεο από το περιστατικό το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα.

Το βίντεο, το οποίο κατέγραψε η κάμερα που έφερε πάνω του ένας από τους αστυνομικούς, δείχνει μια ομάδα αστυνομικών να βάζουν στο κεφάλι του Ντάνιελ Προυντ μια λινή κουκούλα, την ώρα που τον έχουν ακινητοποιήσει γυμνό σε δρόμο του Ρότσεστερ, ενώ γύρω τους πέφτει χιόνι.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από την οικογένεια Προυντ, η οποία ζήτησε να συλληφθούν οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στο συμβάν.

Ο 41χρονος Προυντ πέθανε επτά ημέρες μετά τη σύλληψή του στις 23 Μαρτίου στο Ρότσεστερ, μια πόλη 200.000 κατοίκων στη λίμνη Οντάριο, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν την Τετάρτη στην πόλη αυτή και την Πέμπτη αρκετές δεκάδες άνθρωποι βγήκαν στον δρόμο στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης ζητώντας δικαιοσύνη για τον Προυντ και μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία.

Ο δήμαρχος και ο διοικητής της αστυνομίας του Ρότσεστερ δέχονται επικρίσεις επειδή δεν έδρασαν μέχρι να δημοσιοποιηθεί το βίντεο, πέντε μήνες μετά το συμβάν.

«Η αστυνομία μας, το σύστημά μας παροχής ψυχολογικής βοήθειας, η κοινωνία μας και εγώ απογοητεύσαμε τον Ντάνιελ Προυντ», δήλωσε χθες η δήμαρχος του Ρότσεστερ Λόβελι Ουόρεν, μία Αφροαμερικανίδα. «Νιώθω βαθιά θλίψη και οργή για όλες τις αποτυχίες που οδήγησαν στον θάνατό του», πρόσθεσε.

Η Ουόρεν εκτίμησε ότι «ο θεσμικός και συστημικός ρατσισμός» οδήγησαν στον θάνατο του Προυντ, όμως υπογράμμισε ότι δεν γνώριζε τις συνθήκες του θανάτου του μέχρι τον Αύγουστο.

Ο αδελφός μου «λιντσαρίστηκε»

Ο διοικητής της αστυνομίας του Ρότσεστερ, ο Αφροαμερικανος Λαρόν Σίνγκλετερι, δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για το συμβάν.

Στο μεταξύ ο ιατροδικαστής έχει χαρακτηρίσει ανθρωποκτονία τον θάνατο του Προυντ, ο οποίος προκλήθηκε από «ασφυξία λόγω σωματικού περιορισμού».

Το βίντεο από το περιστατικό δείχνει έναν αστυνομικό να τοποθετεί μια λινή κουκούλα, γνωστή και ως “spit hood” στο κεφάλι του Προυντ, προκειμένου να μην πέσει πάνω στους αστυνομικούς σάλιο από το θύμα, το οποίο έφτυνε και έλεγε ότι έχει μολυνθεί από κορονοϊό.

Ο Προυντ ακούστηκε να λέει: «Βγάλτε το αυτό από το κεφάλι μου!» και «Προσπαθείτε να με σκοτώσετε», τότε οι αστυνομικοί απάντησαν: «Ηρέμησε» και «σταμάτα να φτύνεις».

Στη συνέχεια ένας αστυνομικός φαίνεται να γονατίζει στην πλάτη του Προυντ ο οποίος πλέον είναι σιωπηλός και κάποιος ακούγεται να λέει: «Ξεκίνα ανάνηψη». Λίγα λεπτά αργότερα ο Προυντ μεταφέρθηκε με φορείο σε ασθενοφόρο.

Παρέμεινε σε κώμα και πέθανε μία εβδομάδα αργότερα στο νοσοκομείο.

Ο πατέρας πέντε παιδιών, κάτοικος Σικάγο, είχε πάει στο Ρότσεστερ να επισκεφθεί τον αδελφό του Τζο.

Η οικογένεια του Προυντ εξήγησε ότι ο Ντάνιελ αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Ο Τζο Προυντ επεσήμανε ότι κάλεσε την αστυνομία διότι ανησύχησε όταν ο αδελφός του έφυγε από το σπίτι του εκείνο το βράδυ.

«Έκανα μια κλήση για να βοηθήσουν τον αδελφό μου, όχι για να τον λιντσάρουν», τόνισε.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους