Σε βέρτιγκο η Αθήνα «πιέζεται» από τις προσφυγικές ροές

Με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί, για μια ακόμη φορά, να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά την ανθρωπιστική κρίση στα εξωτερικά της σύνορα.

5046786

Χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτικής της είναι οι υψηλοί τόνοι στο εσωτερικό για παράδειγμα περί «παραβίασης των συνόρων μας» και οι εξαιρετικά υποτονικοί έως ανύπαρκτοι στα διεθνή φόρα γεγονός που σαφώς προκαλεί εντύπωση.

Δεν δίστασαν να πουν ψέμματα για τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Τα φιλικά προς την Κυβέρνηση ΜΜΕ δεν δίστασαν να εργαλειοποιήσουν ακόμη και τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την Παρασκευή και χθες Σάββατο εμφανίζοντας τη χώρα μας να βάζει βέτο στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος υπέρ των τουρκικών θέσεων στη Συρία χωρίς να συμπεριληφθεί η ελληνική πρόταση για αναφορά στον σεβασμό της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό.

Το περίεργο είναι ότι η Τουρκία ζήτησε τη σύγκληση του ΝΑΤΟ λόγω παραβίασης του άρθρου 4 της Συμμαχίας κάτι που φυσικά δεν ισχύει αφού το εν λόγω άρθρο μιλά σαφώς για παραβίαση των εξωτερικών συνόρων ενός κράτους – μέλους κάτι που φυσικά δεν ισχύει αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο δεν παραβιάζονται τα σύνορα της Τουρκίας αλλά είναι εκείνη που παραβιάζει τα σύνορα της Συρίας .

Γιατί θα έπρεπε να ζητήσουμε τη σύγκληση της Συμμαχίας

Για την Αθήνα η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο διότι με βάση την κυβερνητική φρασεολογία περί παραβιάσεις των συνόρων μας η Ελλάδα είναι εκείνη που θα έπρεπε να ζητήσει τη σύγκλυση του ΝΑΤΟ με βάση το άρθρο 4 και με αφορμή τις κινήσεις της Τουρκίας να οδηγήσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά σύνορα. Κάτι που φυσικά η Αθήνα δεν έπραξε.

Άμεσα σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. με βάση το άρθρο 77

Ακόμη πιο υποτονική και κατώτερη των περιστάσεων είναι η αντίδραση της Αθήνας σε επίπεδο κινητοποίησης των μηχανισμών της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Από την κυβερνητική ανακοίνωση μάθαμε ότι συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους η frontex θα βοηθήσει στη φύλαξη των συνόρων μας.

Η Αθήνα οφείλει να ζητήσει την ενεργοποίηση της Ε.Ε. σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής και με βάση το άρθρο 77 της Συνθήκης λειτουργίας της.

Εκεί μεταξύ άλλων προβλέπεται ρητώς ότι «Η Ένωση αναπτύσσει πολιτική με στόχο: «να εξασφαλίζεται ο έλεγχος των προσώπων και η αποτελεσματική εποπτεία της διέλευσης των εξωτερικών συνόρων»!

Ούτε όμως και προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η Κυβέρνηση η οποία αρκείται σε μια επικοινωνιακή διαχείριση της δύσκολες κατάστασης ανεβάζοντας επικίνδυνα τους τόνους στο εσωτερικό κάτι που για πολλούς θα ενεργοποιήσει συντηρητικά έως ακροδεξιά αντανακλαστικά σε μεγάλη μερίδα του κόσμου. Οι αντιδράσεις αρκετών τοπικών αρχόντων χτυπούν ήδη το καμπανάκι του κινδύνου.  

Πηγή: Documento
 

Συγκινεί η μητέρα του Τζούλιαν Ασάνζ: «Ο γολγοθάς του γιου μου φτάνει επιτέλους στο τέλος του»

AP21003354402598

Συγκινεί η μητέρα του Τζούλιαν Ασάνζ: «Ο γολγοθάς του γιου μου φτάνει επιτέλους στο τέλος του»

"Θέλουμε να έρθει στο σπίτι του στην Αυστραλία", δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η απάντηση στα ΜΜΕ που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση Κασσελάκη

syriza grafeia 0

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η απάντηση στα ΜΜΕ που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση Κασσελάκη

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων. Έθεσε για μια…