Σε αποδρομή η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Αμφισβητεί και τις δορυφορικές εικόνες για τις καμένες εκτάσεις

«Το υπουργείο επικαλείται τον «καπνό» και κάνει λόγο για «χαμηλή ευκρίνεια» στις δορυφορικές εικόνες, σημειώνοντας ότι υπάρχει «σημαντικό περιθώριο λάθους»

FVTIA4

Η κυβέρνηση μετά την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών που προκάλεσαν τεράστια καταστροφή τώρα προσπαθεί να μας πείσει ξανά πως ή κάποιος άλλος φταίει ή ότι οι μετρήσεις οργανισμών για τα καμένα στρέμματα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Πλέον από ότι φαίνεται επικρατεί ένα συνολικό χάος στον κρατικό μηχανισμό που δεν δικαιολογείται και το επικοινωνιακό παιχνίδι που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση κάθε φορά ως καταφύγιο για να ξεφεύγει από τις ευθύνες της δείχνει να μην βρίσκει ανταπόκριση.

Ο υπουργός των καταστροφών (κορονοϊός, πυρκαγιές) Βασίλη Κικίλιας κηρύττει σαν σερίφης αγώνα κατά των εμπρηστών, ο πρωθυπουργός άφαντος με τη χώρα να καίγεται 10 μέρες και να εμφανίζεται μόνο για να κάνει επικοινωνιακά και εν μέρει επικίνδυνα παιχνίδια με ξένους ηγέτες.

Αυτή τη φορά εννοείται πως δεν φέρει ευθύνη η κυβέρνηση απλά τα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιστημονικά ιδρύματα, που αναλύουν τα δεδομένα και προχωρούν σε εκτιμήσεις για την τεράστια οικολογική καταστροφή δεν γνωρίζουν πόσα ακριβώς είναι τα στρέμματα που τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ότι «η πραγματική αποτίμηση της έκτασης θα γίνει μετά την οριστική καταστολή των πυρκαγιών».

Μάλιστα, το υπουργείο επικαλείται τον «καπνό» και κάνει λόγο για «χαμηλή ευκρίνεια» στις δορυφορικές εικόνες, σημειώνοντας ότι υπάρχει «σημαντικό περιθώριο λάθους. Φυσικά, στην ανακοίνωση δεν παραλείπεται να χαρακτηριστεί ως «διεθνές φαινόμενο» αυτό των πυρκαγιών, προκειμένου να στραφεί η προσοχή μακριά από τα εγχώρια γεγονότα.

Όλα αυτά ενώ η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus χαρακτήρισε το πύρινο μέτωπο του Έβρου ως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι από τις τελευταίες 22 φορές που ενεργοποιήθηκε για μεγάλες πυρκαγιές, οι 13 αφορούσαν την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, το Αστεροσκοπείο Αθηνών καταγράφει το μέγεθος της καταστροφής στην Πάρνηθα, όπου εκτιμάται ότι περισσότερα από 60.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ’ ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, μπορεί να γίνει -και θα γίνει- μόνο μετά την οριστική καταστολή τους.

Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης.

Σε κάθε περίπτωση, η έκταση των καμένων εκτάσεων, φέτος, θα είναι σημαντική, αλλά απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση όχι μόνο των ποσοτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν και τη μελλοντική διαφοροποίησή τους

Σε ό,τι αφορά στο φαινόμενο, διεθνώς, είναι σαφές, ότι υπάρχει έξαρση των δασικών πυρκαγιών και ειδικότερα στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά, στην Πορτογαλία ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων, από 864.219 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2007-2016, ανήλθε σε 1.391.475 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2017-2022. Αντιστοίχως, στην Ισπανία από 767.890 στρέμματα, ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων έφτασε τα 1.261.445 στρέμματα, στην Γαλλία τα καμένα στρέμματα από 96.849 διαμορφώθηκαν, κατά μέσο όρο, σε 147.660, στην Ιταλία από 771.409 σε 822.720 κ.ο.κ.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν -σε σημαντικό βαθμό- το μέγεθος των επιπτώσεων, με ακραίο παράδειγμα αυτό της Πορτογαλίας, η οποία είχε μέσο όρο (2007-2016) καμένων εκτάσεων 864.219 στρέμματα και μόνον το 2017 έφτασαν τα 5.406.300 στρέμματα. Επίσης, η Ισπανία το 2022 ξεπέρασε τα 3.000.000 στρέμματα, ενώ η Ιταλία το 2021 ξεπέρασε τα 1.500.000 στρέμματα.

Για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτό που προέχει, τώρα, είναι η πλήρης καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, όμως, εργάζεται τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την άμεση αντίδραση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία, αναφορικά με την υλοποίηση των μέτρων και των έργων προστασίας και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών.

Κιβωτός του Κόσμου: Την παραπομπή σε δίκη του πατέρα Αντώνιου για σεξουαλικές πράξεις σε ανηλίκους ζητά ο εισαγγελέας

Κιβωτός του Κόσμου

Κιβωτός του Κόσμου: Την παραπομπή σε δίκη του πατέρα Αντώνιου για σεξουαλικές πράξεις σε ανηλίκους ζητά ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας είχε προτείνει και πριν από μερικούς μήνες την παραπομπή του πατέρα Αντώνιου σε…