Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί την Τετάρτη (28/2) η χώρα, καθώς η ΑΔΕΔΥ να έχει κηρύξει 24ωρη απεργία.

ΑΠΕΡΓΙΑ

«Παραλύει» η χώρα την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, με την ΑΔΕΔΥ να προχωρά σε πανελλαδική απεργία με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους – αυξήσεις μισθών, για να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Στην απεργία θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι τράπεζες, οι καθηγητές και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ θα μείνει η Αθήνα την Τετάρτη, 28/2, καθώς 7 σωματεία συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης θα συμμετάσχουν λεωφορεία και τρόλεϊ, τα οποία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των λεωφορείων και τρόλεϊ αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

Όπως αναφέρουν τα σωματεία των εργαζομένων στο μετρό, «ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το πρωτοφανές αυτό συμβάν, αποφάσισαν για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης, την Τετάρτη 28-2-2024.

 

Απεργούν ταξί, εργαζόμενοι στα πλοία και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Τα ταξί στην Αττική έχουν τραβήξει χειρόφρενο για 48 ώρες, από τις 27 έως τις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΑΤΑ.

Τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου θα παραμείνουν δεμένα την Τετάρτη, καθώς η ΠΕΠΕΝ θα πάρει μέρος στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια.

«Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους ναυτεργάτες, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, του Λαυρίου, να μη λείψει κανείς από τον απεργιακό αγώνα στις 28 Φλεβάρη» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. Κλιμάκια της ΠΕΝΕΝ θα βρίσκονται στα τρία λιμάνια της Αττικής από τις 5:30 το πρωί στις 28/2/24 για περιφρούρηση της απεργίας.

Παράλληλα ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα, κανένα αεροπλάνο δεν θα προσγειώνεται στα αεροδρόμια της χώρας, καθώς στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ωστόσο, θα εξυπηρετηθούν μόνο οι πτήσεις που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, δηλαδή μόνο αεροδιακομιδές.

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων

Στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα προχωρήσει αύριο το πρωί η Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας καθώς από τις 9 θα πραγματοποιηθούν συναθροίσεις – συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης γενικής απεργίας, με τη συμμετοχή εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης, η Ελληνική Αστυνομία θα λάβει, τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην απεργία και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους παραπάνω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

Σε περίπτωση εφαρμογής επιπλέον κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης θα συμμετάσχουν οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί. Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ).

Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο, καθώς κάθε εκπαιδευτικός αποφασίζει μεμονωμένα αν θα συμμετέχει ή όχι στην απεργία. Στα γυμνάσια και τα λύκεια, αν κάποιος καθηγητής απεργήσει, οι μαθητές θα έχουν «κενό».

Στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί θα ενημερώνουν τους γονείς για το τι θα πράξουν, ώστε να γνωρίζουν εάν θα μπορούν ή όχι πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο.

Στην απεργία θα συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων (ΟΙΕΛΕ).

Επί της ουσίας τα σχολεία, λοιπόν, αύριο θα είναι κανονικά ανοιχτά και εξαρτάται το αν θα γίνει μάθημα από το πόσοι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν στην απεργία.

Στάση εργασίας των δημοσιογραφικών ενώσεων

Στάση εργασίας 12.00- 16.00 για όλους τους δημοσιογράφους κήρυξαν ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΙΝ για αύριο, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση της ΠΟΕΣΥ στο πλαίσιο της μεγάλης κινητοποίησης που οργανώνουν Εργατικά Σωματεία και Ομοσπονδίες της χώρας με αφορμή τον ένα χρόνο από την συγκλονιστική σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις Αθήνας, Μακεδονίας– Θράκης, Πελοποννήσου– Ηπείρου–Ιονίου συντάσσονται με τις θέσεις της ΠΟΕΣΥ

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…