Σε αντιτρομοκρατικό συναγερμό η Καταλονία – 14 νεκροί και 130 τραυματίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Καταλονία, μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα με φορτηγάκι στην καρδιά της Βαρκελώνης, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό 130, ενώ άλλη μία επίθεση σημειώθηκε στην παραλιακή πόλη Καμπρίλς λίγες ώρες μετά.

5996a2521dc5249a6c8b4a14

Οι
δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν τον οδηγό
του οχήματος, ο οποίος εθεάθη να
απομακρύνεται πεζή από το σημείο της
επίθεσης. Εν τω μεταξύ, έχει συλληφθεί
ως ύποπτος για συμμετοχή του στο
τρομοκρατικό χτύπημα, για το οποίο
ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος,
ο Ντρις Ουκαμπίρ, ένας κάτοικος της
Χιρόνα με καταγωγή από τη Μασσαλία, που
έχει ποινικό μητρώο και φέρεται να είναι
αυτός που νοίκιασε το φορτηγάκι.


Η αστυνομία έχει συλλάβει ακόμα δύο άτομα, έναν Μαροκινό και έναν άνδρα από τον βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας, Μαλίγια, παρότι κανείς τους δεν ήταν ο οδηγός στο φορτηγάκι.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί, έχει συλληφθεί ένα ακόμη άτομο στην πόλη Ριπόλ της Καταλονίας, στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πόσα άτομα εμπλέκονται στην πολύνεκρη επίθεση της Βαρκελώνης.

Και δεύτερη επίθεση στο Καμπρίλς

Παράλληλα, χθες σημειώθηκαν και άλλα περιστατικά που συνδέονται με την επίθεση στο κέντρο της Βαρκελώνης, με την αστυνομία να κάνει λόγο για πολλαπλές, συντονισμένες επιθέσεις.

Το σοβαρότερο από αυτά σημειώθηκε στο Καμπρίλς, μια κωμόπολη νότια της Βαρκελώνης, όπου η αστυνομία ανακοίνωσε πως απέτρεψε μια τρομοκρατική επίθεση που θα περιελάμβανε ζώνες με εκρηκτικά, σκοτώνοντας πέντε άτομα. Έξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτοκίνητο όρμησε κατά του πλήθους στον παραλιακό δρόμο του Καμπρίλς, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Βαρκελόνης. Οι τέσσερις από τους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν από την αστυνομία επί τόπου, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του. «Οι ύποπτοι τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και χτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η αστυνομία θεωρεί ότι οι δύο επιθέσεις συνδέονται, αλλά δεν είναι σαφές αν ο οδηγός του βαν, δράστης της επίθεσης στη Βαρκελόνη που διέφυγε, περιλαμβάνεται στους πέντε υπόπτους που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς. Η αστυνομία άφησε να εννοηθεί ότι το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται.

Πάντως, 

ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν δήλωσε στον τοπικό ραδιοσταθμό RAC1 ότι οι ζώνες με εκρηκτικά τις οποίες φορούσαν οι δράστες της επίθεσης ήταν ψεύτικες.


Νωρίτερα χθες, πριν την επίθεση στη Λα Ράμπλα, ένα άτομο σκοτώθηκε σε έκρηξη σε σπίτι σε άλλη κωμόπολη νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, στο Αλκανάρ, με αστυνομικές πηγές να αναφέρουν ότι οι κάτοικοι του σπιτιού ετοίμαζαν εκρηκτικά.

Σε ένα άλλο περιστατικό, οδηγός χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο αστυνομικούς σε σημείο ελέγχου στη Βαρκελώνη, έπειτα από την πολύνεκρη επίθεση, τραυματίζοντας έναν από αυτούς.





Έλληνες μεταξύ των τραυματιών

Μέλη τετραμελούς ελληνικής οικογένειας είναι ανάμεσα στους τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ η γραμματέας του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην πόλη, κ. Θεώνη Ζησιμοπούλου.

Η κ. Ζησιμοπούλου ανέφερε ότι επικοινώνησε με το ελληνικό προξενείο ο πατέρας της οικογενείας και ενημέρωσε ότι κατά την τρομοκρατική επίθεση τραυματίστηκαν η σύζυγος και τα δυο του παιδιά, με την σύζυγό του να είναι πιο σοβαρά, ενώ αντίθετα ελαφρότερα τραύματα φέρουν τα δυο παιδιά.

Σκηνές τρόμου

Τις σκηνές πανικού που βίωσαν αφηγήθηκαν τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Ξαφνικά, άκουσα τον κρότο μιας σύγκρουσης και όλοι στον δρόμο άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας», είπε ο Άμερ Ανουάρ. Στο σημείο έσπευσαν πολύ γρήγορα αστυνομικοί που ώθησαν το πλήθος πέρα από την Πλατεία της Καταλονίας, φωνάζοντας «τρομοκρατική επίθεση». Ένας τουρίστας είπε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι «επικράτησε χάος» και κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία σε ένα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας Corte Ingles προκειμένου να τους παρασχεθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες. Οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους καταστηματάρχες της περιοχής να αφήσουν τους ανθρώπους να μπουν μέσα και να κατεβάσουν τα ρολά.

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…