Σε αναβρασμό η Ξάνθη για την νέα καραντίνα

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης για το νέο Lockdown που επιβλήθηκε λόγω αυξημένων κρουσμάτων κοροναϊού. Οι κάτοικοι επιπλέον κάνουν λόγο για στοχοποίηση της περιοχής και βγήκαν στους δρόμους.

200413091556 XANTHI 01 1

Τοπικοί φορείς και απλοί πολίτες, εκφράζουν αγανάκτηση καθώς η διεξαγωγή μαζικών τεστ στον γενικό πληθυσμό και η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων “πόρτα-πόρτα”, ο ορισμός ενός τοπικού συντονιστή σε επίπεδο περιφέρειας και οι παρεμβάσεις σε επιβαρυμένες περιοχές ανακοινώνονται τώρα ενώ τα σχετικά αιτήματα διατυπώνονται εβδομάδες και μήνες αλλά η κυβέρνηση είχε υποτιμήσει το πρόβλημα, ή δεν ήθελε να πλήξει την εικόνα της αποτελεσματικής διαχείρισης, με αποτέλεσμα να προκληθεί νέα έξαρση της πανδημίας, πολύ μεγαλύτερη από την περίοδο του lockdown.

Αλλά ακόμη και μετά την επανεμφάνιση της νόσου στην περιοχή, οι αντιδράσεις των αρμοδίων κρίνονται σπασμωδικές και καθυστερημένες. Όπως είναι γνωστό, εδώ και δύο εβδομάδες καταγράφηκε σταθερή αύξηση κρουσμάτων σε συμπτωματικούς του ορεινού Δήμου Μύκης, την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν μαζικά τεστ σε ασυμπτωματικούς  και παρά την εμφανή έξαρση, η λήψη μέτρων άργησε μία εβδομάδα με αποτέλεσμα μόνο την Πέμπτη να προκύψουν 15 κρούσματα σε ένα μόνο οικισμό. Ήδη 4 σχολεία της πόλης είχαν κλείσει εξαιτίας καθηγητή που δίδασκε και προερχόταν από την περιοχή Εχίνου.

Ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος είχε κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη μαζικών τεστ πριν την άρση του lockdown και τον ορισμό συντονιστή για το υγειονομικό και το οργανωτικό σκέλος της αντιμετώπισης. Αντιθέτως, η Περιφέρεια Aν. Μακεδονίας – Θράκης  σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας είχε “παροπλίσει” τον υπηρεσιακό και έμπειρο προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας και μόλις πριν λίγες μέρες όρισε “μετακλητό” συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, δείγμα ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης θυσιάστηκε σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Δημοτικές παρατάξεις, όλων των πολιτικών αποχρώσεων ανέλαβαν πρωτοβουλίες και συναντήσεις με τον Ιατρικό Σύλλογο και υγειονομικούς φορείς ώστε να προτείνουν λύσεις ενώ στο στόχαστρο της κριτικής -κυρίως- “γαλάζιων” αυτοδιοικητικών στελεχών βρίσκεται η συνολική ολιγωρία που πλήττει την υγεία και προκαλεί ανεπανόρθωτες, πλέον, δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή. Μάλιστα, σχετικό ψήφισμα εξέδωσαν ομόφωνα όλοι οι παραγωγικοί φορείς (Επιμελητήριο,Έμποροι, Επαγγελματίες, Βιοτέχνες, Εστίαση κλπ) που καλούν τους αρμόδιους “να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους” και ζητούν ειδικά μέτρα για τις επιχειρήσεις της περιοχής, μετά τις νέες σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Διαδήλωση και ανησυχία για τον τουρισμό

Σφοδρή είναι η αντίδραση των κατοίκων του Εχίνου για τη νέα καραντίνα και την απαγόρευση εξόδου από τον οικισμό. Το μεσημέρι της Πσρασκευής διοργανώθηκε διαδήλωση με μεγάλη συμμετοχή στη γέφυρα που χωρίζει τον οικισμό τους, ζητώντας άρση της καραντίνας και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τους “στοχοποιεί”, υπό τη διακριτική παρακολούθηση της Αστυνομίας και του Στρατού.

Το κλίμα δεν είναι καλό ενώ αγωνία εκφράζεται και για πιθανές επιπτώσεις και στο τουριστικό ρεύμα, που προέρχεται κυρίως, από τη Βουλγαρία, και πρέπει να διέλθει οδικώς μέσα από τις περιοχές της Καραντίνας. Τη Δευτέρα ως γνωστό, αίρονται οι περιορισμοί για την είσοδο από τα χερσαία σύνορα και ξεκινά η περιορισμένη τουριστική σεζόν. Οι ακυρώσεις στην πόλη και τις περιοχές οικοτουριστικής δραστηριότητας, είναι σχεδόν καθολικές.

Σε επιστολή του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης στον Νίκο Χαρδαλιά, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, οι οποίοι «επιβεβαιώνουν τη συνεχή ακύρωση κρατήσεων», αποδίδοντάς τη στη «συγκεχυμένη πληροφόρηση για το θέμα αυτό» και στην «αρνητική προβολή απ’ όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης ζητεί να διευκρινιστεί ότι «το πρόβλημα δεν υφίσταται στον αστικό ιστό της Ξάνθης αλλά σε μεγάλη απόσταση από αυτόν (Εχίνος – Ξάνθη 28 χλμ απόσταση)». Κάνει λόγο για «ιδιαιτέρως άδικη και άκαιρη στοχοποίηση μιας ολόκληρης πόλης», γεγονός που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «συνεπάγεται τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, ιδιαίτερα σε μία χρονική στιγμή όπου η τουριστική επανεκκίνηση είναι το ζητούμενο στη χώρα μας».

Ζητώντας «την αρωγή και τις ανάλογες ενέργειες ως προς την αποκατάσταση της αλήθειας για την προστασία της τουριστικής εικόνας της πόλης της Ξάνθης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας των 65.000 κατοίκων», ο Σύνδεσμος διερωτάται «πώς είναι δυνατόν ν΄ αναφέρεται σε όλες τις ενημερωτικές εκπομπές ότι έκλεισαν όλα τα σχολεία της πόλης της Ξάνθης, ενώ έχουν κλείσει μόνο τέσσερα» και πως «η Ξάνθη παρουσιάζεται ως η ωρολογιακή βόμβα της Ελλάδας, όταν – βάσει των πληροφοριών μας – από τον έλεγχο περίπου 2.500 δειγμάτων από τον ΕΟΔΥ, έχουν βρεθεί 2-3 κρούσματα εντός του αστικού ιστού», σημειώνοντας πως «σε ανάλογο έλεγχο στην Αθήνα προέκυψαν παρόμοια αποτελέσματα χωρίς φυσικά την ανάλογη αρνητική δημοσιότητα».

(Με πληροφορίες από Libre.gr)
 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…