Σε 5,5 χρόνια καταδικάστηκε ο χρυσαυγίτης Ζέρβας για τον ξυλοδαρμό του Αλέξη Λάζαρη

Πρωτόδικα ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών με αναστολή και είχε μείνει στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενος οκτώ μήνες.

Δανάη Κισκήρα - Μπαρτσώκα 18/05/2022 | 17:14

Την καταδίκη του άλλοτε πρωτοκλασάτου στελέχους της Χρυσής Αυγής και πρωτοπαλίκαρου του Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Ζέρβα, για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και ληστεία από κοινού αποφάσισε ομόφωνα το ΣT’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τον ανηλεή ξυλοδαρμό του τότε φοιτητή Αλέξη Λάζαρη το μεσημέρι της 31ης Μαρτίου του 2017, έξω από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων.

Την ενοχή του κατηγορούμενου είχε προτείνει και η εισαγγελέας της έδρας, η οποία στην αγόρευσή της αντέκρουσε το επιχείρημα της υπεράσπισης σχετικά με αντιφάσεις που έπεσαν οι μάρτυρες στις καταθέσεις τους, είπε πως «η μη ύπαρξη αντιφάσεων θα σήμαινε ότι πρόκειται για σκευωρία και όχι το αντίθετο».

Ο κατηγορούμενος ζήτησε να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, με το δικαστήριο να του αναγνωρίζει το δεύτερο και να του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και έξι μηνών, μετατρεπόμενη προς δέκα ευρώ ημερησίως. Συνολικά ο κατηγορούμενος οφείλει να καταβάλει το ποσό των 38.000 ευρώ προκειμένου να μην μπει φυλακή.

Πρωτόδικα ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών με αναστολή και είχε μείνει στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενος οκτώ μήνες.

«Η ουσία είναι ότι καταδικάστηκε», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους η μητέρα του Αλ. Λάζαρη, Μαρία Κασκαρίκα και σχολιάζοντας την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη σημείωσε πως «η μετέπειτα συμπεριφορά του κατηγορουμένου ήταν προσχηματική και θα το δούμε και στην πορεία. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή, υπάρχει και ο Κασιδιάρης από δίπλα».

Ταυτόχρονα, η Μ. Κασκαρίκα  δήλωσε: «Θα ήθελα με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν και από τα κινήματα και ατομικά. Θέλω να ευχαριστήσω τους μάρτυρες, τις δικηγόρους μας, Χρύσα Παπαδοπούλου και Ελευθερία Τομπατζόγλου για τη νομική τους αρτιότητα και κυρίως για το ήθος τους και επίσης τον Αλέξη, ο οποίος με στωικότητα και με υπομονή υπέμενε όλη αυτή την κατάσταση. Τα προβλήματα του εξακολουθούν να υπάρχουν, δεν λύνονται ούτε με ένα ποσό ούτε με τίποτα και είναι ένα νέο παιδί που εξακολουθεί να υποφέρει».

Ποιος είναι ο Χρήστος Ζέρβας

Πρωτοκλασάτο στέλεχος της Χρυσής Αυγής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, γραμματέας της τοπικής οργάνωσης στους Αμπελοκήπους, υπεύθυνος ασφαλείας στη Μεσογείων και μετακλητός υπάλληλος του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή. Αυτά ήταν ο Χρ. Ζέρβας, πράγματα που αποδεικνύουν πως δεν ήταν ένας… περαστικός από τη ναζιστική οργάνωση.

Στη δίκη που έκρινε τη φασιστική Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση αναφέρθηκε η επικοινωνία του με τον Γιώργο Πατέλη, τον πυρηνάρχη της Τοπικής Οργάνωσης στη Νίκαια που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στο τηλεφώνημα αυτό, την επομένη της δολοφονίας του Π. Φύσσα, ο Χρ. Ζέρβας μετέφερε στον Γ. Πατέλη διάλογο που είχε με τον Ν. Μιχαλολιάκο, σε μια προσπάθεια να τον εμψυχώσει για να μη «σπάσει» στην περίπτωση που κληθεί να καταθέσει.

Πηγή: documentonews.gr