Σε 36 μήνες φυλακή καταδικάστηκε ο 30χρονος για τη φασιστική επίθεση σε μέλη της ΚΕΕΡΦΑ στο Ν. Ηράκλειο

Ο κατηγορούμενος, υποστήριξε ότι επειδή τυχαία βρέθηκε εκεί, δέχθηκε δήθεν και ο ίδιος επίθεση. Βέβαια, στα βίντεο που προσκόμισε η Πολιτική Αγωγή στο δικαστήριο φαίνεται ο ίδιος να χτυπάει κόσμο. Υποστήριξε επίσης, πωs είναι εθελοντής πυροσβέστης και το καλοκαίρι συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης τους. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, βρέθηκε το μαχαίρι και η μάσκα στο σπίτι μου.

5392496

Σε ποινή φυλάκισης 36 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το αρμόδιο αυτόφωρο δικαστήριο ο 30χρονος άνδρας, σεσημασμένος για συμμετοχή και σε άλλες δράσεις της Χρυσής Αυγής και κοντά στη φασιστική ομάδα Pro Patria για την απρόκλητη επίθεση ταγμάτων εφόδου σε βάρος μελών της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και αντικαπιταλιστικών δημοτικών κινήσεων στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου. 

Ο 30χρονος καταδικάστηκε συγκεκριμένα για τα πλημμελήματα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών σε δύο απ’ τους τέσσερις τραυματίες με αδιάψευστο μάρτυρα τα σχετικά βίντεο, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της παράνομης οπλοφορίας, ενώ αθωώθηκε για την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας λόγω αμφιβολιών.

«Έχω ναζιστικό παρελθόν, αλλά τώρα δεν τα ενστερνίζομαι αυτά πια»

Ο άνδρας παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής αλλά υποστήριξε ότι πλέον δεν έχει σχέση με αυτά και ότι την ημέρα της επίθεσης βρισκόταν στην περιοχή με ένα φίλο του για οικονομική συναλλαγή. Υποστήριξε μάλιστα ότι επειδή τυχαία βρέθηκε εκεί, δέχθηκε δήθεν και ο ίδιος επίθεση. Βέβαια, στα βίντεο που προσκόμισε η Πολιτική Αγωγή στο δικαστήριο φαίνεται ο ίδιος να χτυπάει κόσμο.

Ο 30χρονος ζήτησε μάλιστα αναβολή με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν στη δικογραφία ιατροδικαστικές εξετάσεις των θυμάτων.

Ωστόσο, μάρτυρας που κατέθεσε στη δίκη ήταν «καταπέλτης» εναντίον του και τον αναγνώρισαν.

«Δεχθήκαμε άγρια επίθεση. Εμφανίστηκε μια ομάδα, ο κατηγορούμενος φαινόταν να είναι ο υπεύθυνος της ομάδας. Όρμησαν επάνω για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Δεν υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων. Εμείς ήμασταν με συνθήματα και εκείνοι μας χτύπησαν. Όρμησαν να διαλύσουν τα πάντα. Αρχίσαμε να τους φωνάζουμε φασίστες. Μας σαπίσανε στο ξύλο. Εμένα με έριξαν κάτω. Ξανασηκώθηκα με έριξαν πάλι κάτω με μπουνιές», ανέφερε ένας εκ των μαρτύρων που κατέθεσαν στη δίκη, αποδίδοντας στον κατηγορούμενο πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση. «Μας χτύπησαν με μπουνιές, κλωτσιές, χτυπήματα με κράνος, μου τσάκισαν το χέρι. Η πλάτη μου θα πονάει για πολύ καιρό. Ο κατηγορούμενος φώναξε «τέλος» και έφυγαν» ανάφερε ο ίδιος μάρτυρας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δίκης στο δικαστήριο επιδείχθηκαν φωτογραφίες από στιγμιότυπα που αποτυπώθηκαν σε βίντεο τα οποία τράβηξαν μέλη της αντιφασιστικής συγκέντρωσης.«Ήρθαν τρεις τέσσερις. Στη φωτογραφία φαίνεται ότι με κλωτσάνε πολύ άγρια», κατάθεσε ο μάρτυρας.

«Ήταν απρόκλητη η επίθεση. Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο. Ήρθαν με σκοπό να εμποδίσουν την εκδήλωση και να προκαλέσουν ζημιές σε αυτούς που χτυπήσανε. Είδα δυο πεσμένους κάτω τους οποίους τους χτυπούσαν με κλωτσιές και με τα κράνη. Μπήκα ανάμεσα για να τους προστατέψω και τότε μου επιτέθηκαν», κατέθεσε στο δικαστήριο άλλη μάρτυρας για να προσθέσει: «Ο στόχος ήταν να χτυπήσουν κάποιους. Αυτούς βρήκαν πιο εύκολους. Η επίθεση έγινε με κλωτσιές, γροθιές και κράνη. Δεν είδα μαχαίρι. Ο κατηγορούμενος είπε «τέλος» και έφυγαν οργανωμένοι. Ο κατηγορούμενος γύρισε προς την πλευρά μας, χαιρέτισε ναζιστικά και μετά έφυγε. Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά. Έχει ένα χαρακτηριστικό τατουάζ στον αγκώνα που λέγεται μαύρος ήλιος και είναι ναζιστικό σύμβολο».

Δεύτερη μάρτυς ανέφερε: «Ετοιμάζαμε εκδήλωση για τον έναν χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Μια ομάδα 15 ατόμων με ομοιόμορφη ενδυμασία στα μαύρα με κράνη κατέβηκαν και άνοιξαν ένα πανό αντί-αντιφα. Αφού το έκαναν αυτό ξεκίνησαν την επίθεση. Πέταξαν κάτω εξοπλισμό και άρχισαν να χτυπάνε συντρόφους. Ήταν απρόκλητη η επίθεση. Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο. Ήρθαν με σκοπό να εμποδίσουν την εκδήλωση και να προκαλέσουν ζημιές σε αυτούς που χτυπήσανε.

»Είδα δυο πεσμένους κάτω τους οποίους τους χτυπούσαν με κλωτσιές και με τα κράνη. Μπήκα ανάμεσα για να τους προστατέψω και τότε μου επιτέθηκαν. Ο στόχος ήταν να χτυπήσουν κάποιους. Αυτούς βρήκαν πιο εύκολους. Η επίθεση έγινε με κλωτσιές, γροθιές και κράνη. Δεν είδα μαχαίρι. Σπάσανε ηχεία, τα δυο τραπεζάκια, μας έκλεψαν ένα πανό. Σηκώθηκε κόσμος από τις καφετέριες.

«Ο κατηγορούμενος είπε «τέλος τέλος» και έφυγαν οργανωμένα. Ο κατηγορούμενος γύρισε προς την πλευρά μας, χαιρέτισε ναζιστικά και μετά έφυγε. Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά. Έχει ένα χαρακτηριστικό τατουάζ στον αγκώνα που λέγεται μαύρος ήλιος και είναι ναζιστικό σύμβολο. Από αυτό έψαξα και τον ταυτοποίησαν.

Ο Θ. Καμπαγιάννης από την Πολιτική Αγωγή επισήμανε μεταξύ άλλων πως απ’ τις καταθέσεις των μαρτύρων κατέστη σαφές ότι πρόκειται για μια οργανωμένη απρόκλητη επίθεση ανθρώπων μαυροφορεμένων που είχαν πάει από νωρίς με σκοπό να δώσουν το δικό τους μήνυμα ενόψει και της μεγάλης αντιφασιστικής συγκέντρωσης για τον ένα χρόνο απ’ την καταδίκη της ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον, επισήμανε ότι ο εγκληματικός μηχανισμός είναι ίδιος, την ώρα που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας με παραγγελία του ζητά από τους εισαγγελείς Εφετών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τη διερεύνηση κι άλλων αδικημάτων, κυρίως εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης για ό,τι συνέβη στις δύο πόλεις με τα πρόσφατα περιστατικά ναζιστικής βίας. 

  1. Για την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο έχει σχηματιστεί δικογραφία και κατά δεύτερου ατόμου, που είναι επίσης γνωστός στις Αρχές. Ο 32χρονος έχει πλούσιο παρελθόν καθώς τον Ιανουάριο του 2010 είχε συλληφθεί στη διάρκεια επίθεσης κατά των συμμετεχόντων σε αντιφασιστική εκδήλωση στην Πανόρμου όπου προέκυψε καταδικαστική απόφαση των «Αυτόνομων Εθνικιστών» που φορώντας κουκούλες και κράνη, επιτέθηκαν με κοντάρια και στειλιάρια. Οκτώ χρόνια αργότερα είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε επεισόδια που είχαν ξεσπάσει σε συλλαλητήριο για τη Μακεδονία τον Ιούλιο του 2018. 

Στην απολογία του στη δίκη ο κατηγορούμενος, υποστήριξε μεταξύ άλλων, πωs είναι εθελοντής πυροσβέστης και το καλοκαίρι συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης τους. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, βρέθηκε το μαχαίρι και η μάσκα στο σπίτι μου.

Πρόεδρος: Έχετε χτυπήσει;

Κατηγορούμενος: Όχι

Πρόεδρος: Πως γίνεται οι επιτιθέμενοι να βρέθηκαν χτυπημένοι κι εσείς να μην επέχετε τίποτα;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω πως έγινε. Ίσως δόθηκε η αφορμή να μου επιτεθούν επειδή με αναγνώρισαν. Αμύνθηκα. Ήταν καθαρά άμυνα

Ακόμη ο κατηγορούμενος ανέφερε: «Οι φωτογραφίες που έχουν βγει από το ναζιστικό παρελθόν μου ανήκουν στο παρελθόν. Όταν με χτύπησαν το ‘19 αποφάσισα να αποτραβηχτώ από τα πάντα. Το μέλλον μου είναι αυτό. Έχω φύγει από όλα. Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη Χρυσή Αυγή. Θεώρησαν ότι είμαι εχθρός. Οι φωτογραφίες είναι από 20-21 ετών. Δεν τα ενστερνίζομαι πλέον όλα αυτά. Μπορώ μα βγάλω το μπουφάν να σας δείξω ότι έχω καλύψει και το τατουάζ».

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορούμενου κατέθεσε στη δίκη η σύντροφός του, η οποία μάλιστα αναγνώρισε τον 30χρονο σε φωτογραφία από την επίθεση που της έδειξε η έδρα. «Δεν έχουμε επικοινωνήσει από εκείνη την ημέρα. Εμένα με ενημέρωσε ότι θα πει για μια οικονομική συναλλαγή στο Ηράκλειο και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα τα έμαθα από δημοσιεύματα. Συμφωνώ ότι είναι εκεί και έχει αναμιχθεί στη συμπλοκή αλλά δεν ξέρω πως προέκυψε αυτή η συμπλοκή. Έχω δεχτεί κι εγώ απειλητικά μηνύματα», ανέφερε η μάρτυρας.

Τέλος να σημειωθεί πως ο κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Θεσσαλία

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για πολύ δύσκολες συνθήκες τη Παρασκευή και το…

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

ΓΑΓ

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία…

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

InCollage 20240418 171302478

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

«Όποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την πλήρη αλλοίωση…