Newsroom

Newsroom

Σε 2 στρατόπεδα η Ευρώπη, ναυάγησε η Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό

Σε πλήρη διαφωνία φαίνονται να βρίσκονται οι χώρες της Ευρώπης, μετά και το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής με θέμα την…

synodos koryfisΣε πλήρη διαφωνία φαίνονται να βρίσκονται οι χώρες της Ευρώπης, μετά και το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής με θέμα την κατάρτιση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, πράγμα που σημαίνει ότι μετατίθεται για το 2013.
Οι διαφωνίες οφείλονται στο γεγονός ότι μερικές χώρες θέλουν να γίνουν μεγάλες περικοπές στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού και σε εκείνες που ζητούν να αυξηθούν τα κονδύλια, ώστε να επέλθει η ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο.
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε πάντως ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν δυνατόν να βρεθεί μια συμφωνία στις αρχές του 2013 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Όπως είπε, ο ίδιος παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που περιλάμβανε περικοπές, όπως ζητούσαν πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Βρετανία.
Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του εκτίμησε ότι παρά την αποτυχία της, η έκτακτη σύνοδος για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-20 ήταν “χρήσιμη” και αποτέλεσε ένα “επιθυμητό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας”.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν το βράδυ της Πέμπτης να διακόψουν τις εργασίες τους ως το μεσημέρι της Παρασκευής, για να εξετάσουν μια νέα πρόταση συμβιβασμού, που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Στη νέα πρότασή του, ο κ. Ρομπάι διατήρησε την αρχική του θέση για το ποσό των 972 δισ. ευρώ, αλλά τροποποίησε την κατανομή των πόρων.
Μετά την αρνητική στάση της Ιταλία και της Πορτογαλίας, αλλά και λόγω της γκρίνιας των Γάλλων και των Ισπανών για τις περικοπές στην αγροτική πολιτική, ο κ. Ρομπάι πρότεινε αύξηση των κοινοτικών πόρων για την πολιτική συνοχής κατά 10 δισ. ευρώ και αύξηση για την αγροτική πολιτική κατά 8 δισ. ευρώ.
Παρόλο που οι συνολικές δαπάνες δεν ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ- όπως οι ίδιες το ζήτησαν-, τώρα θέλουν μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού. Οι περισσότερες, με πρώτη τη Μ. Βρετανία, ζητούν περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στο πλευρό της Μ. Βρετανίας στέκονται η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Η Γερμανία, από την πλευρά της, ζητά περαιτέρω περικοπές κατά 30 δισ. ευρώ.