Σε 19 χρόνια χωρίς αναστολή καταδικάστηκε ο Β. Σταθόπουλος

Σε μία πρωτοφανή καταδίκη βάση... δεδικασμένου προηγούμενης ετυμηγορίας προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο έκρινε ένοχο για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (Επαναστατική Αυτοάμυνα), αλλά και για κλοπή (μετατροπή κατηγορίας από ληστεία) στο κατάστημα ΟΠΑΠ του Χολαργού, τον Βαγγέλη Σταθόπουλο και τον καταδίκασε σε 19 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή. 

4947880 2

Η ελληνική δικαιοσύνη επέδειξε τη συσσωρευμένη σκληρότητα της προς το πρόσωπο του Β. Σταθόπουλου, αφού από την αρχή της σύλληψής του όπως φαίνεται απαξιώνει την ίδια τη λογική και ακολουθεί τυφλά ένα σαθρό κατηγορητήριο με μπούσουλα την συντηρητική λογική της δεδομένης ενοχής λόγω προηγούμενης καταδικαστικής απόφασης στο παρελθόν.

Κινούμενο στο μότο της ανακρίτριας της υπόθεσης σύμφωνα με το οποίο …μπορεί να μην υπάρχουν στοιχεία εναντίον του αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, η δίκη του Βαγγέλη Σταθόπουλο υπήρξε το χρονικό μιας προδιαγεγγραμμένης καταδίκης. 

Οσο για την περίφημη φράση της ανακρίτριας αυτή είχε λεχθεί   στους δικηγόρους υπεράσπισής του, Αντωνία Λεγάκη και Γιώργο Καρκανιά, ενώ στο πλαίσιο της πάση θυσία ενοχοποίησης του οι αρ΄χες είχαν φτάσει στο σημείο ακόμα και να παρουσιάσουν ως ιδιοκτήτη του σπιτιού που βρέθηκαν τα όπλα ως πατέρα του ενώ επρόκειτο για απλή συνωνυμία.

Σύμφωνα τώρα με την σημερινή απόφαση του δικαστηρίου ο Β. Σταθόπουλος μαζί με τον φυγόδικο Δ. Χατζηβασιλειάδη πραγματοποίησαν κλοπή σε κατάστημα του ΟΠΑΠ στον Χολαργό, παρά τις μαρτυρικές καταθέσεις που τοποθετούσαν τον πρώτο αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον Χολαργό την ώρα της τέλεσης του αδικήματος. 

Επιπρόσθετα ο καταζητούμενος Δ. Χατζηβασιλειάδης μέσω κειμένου του που έχει δώσει στη δημοσιότητα παλαιότερα έχει παραδεχτεί τη διάπραξη της ληστείας κατά την οποία αυτοπυροβολήθηκε κατά λάθος, αλλά έχει βγάλει από το κάδρο τους δύο συγκατηγορούμενους του ισχυριζόμενος πως δεν έχουν σχέση με την υπόθεση, ούτε με τη ληστεία αλλά ούτε και με την Επαναστατική Αυτοάμυνα. Ο ίδιος υποστήριζε στο κείμενό του ότι υπήρξε μέλος της οργάνωσης, η οποία όμως πια δεν είναι ενεργή.

Κατά την αποδεικτική διαδικασία ούτε καν η ίδια η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει τα όσα υποστήριζε, προκαλώντας μάλιστα τη χλεύη του ακροατηρίου όταν  αστυνόμος β’ με δωδεκάχρονη πορεία στην Αντιτρομοκρατική που κατέθεσε ως μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις του συνηγόρου του Δ.Μ. Κώστα Παπαδάκη για το τι ορίζεται ως τρομοκρατία στην Ελλάδα και τι περιέχει το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα.

Η καταδικαστική απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα, ανεπαρκών στοιχείων, ενός αμφισβητούμενου δείγματος DNA, το οποίο σύμφωνα με ειδικό πραγματογνώμονα που κατέθεσε, θα μπορούσε να είναι οποιουδήποτε και να έχει μεταφερθεί με διάφορους τρόπους στο σημείο που βρέθηκε και ήρθε για να παραδειγματίσει, να τιμωρήσει πολιτικές πεποιθήσεις και να ποινικοποιήσει με τον τρόπο αυτό, την αλληλεγγύη, αφού η εμπλοκή του Β. Σταθόπουλου στην υπόθεση περιορίζεται, όπως υποστηρίζει ο ίδιος από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, στην ιατροφαρμακευτική βοήθεια που παρείχε στον τραυματία Δ. Χατζηβασιλειάδη, μετά τον αυτοτραυματισμό του.

Η έδρα δέχτηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου για τον Δ.Μ., στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν τα όπλα και είναι εκείνος που ονομάτισε τον Β. Σταθόπουλο στην αρχική του κατάθεση την οποία πήρε πίσω αργότερα και την χαρακτήρισε υπαγορευμένη από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ απέρριψε κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς τόσο για τον Β. Σταθόπουλο όσο και για τον Δ.Μ.

Χωρίς αναστολή καταδικάστηκε και ο καταζητούμενος Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης με ποινή φυλάκισης 16 χρόνια, ενώ στον τρίτο κατηγορούμενο Δ.Μ. επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα. 

 

Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ενόχους:

  • Για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης τον Δ. Χατζηβασιλειάδη. 
  • Για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση τους Β. Σταθόπουλο, Δ. Χατζηβασιλειάδη και Δ.Μ.
  • Για οπλοφορία τον Β. Σταθόπουλο
  • Για διακεκριμένη οπλοκατοχή στο πλαίσιο του 187Α τους  Β. Σταθόπουλο, Δ. Χατζηβασιλειάδη και Δ.Μ.
  • Για απλή οπλοκατοχή τους Β. Σταθόπουλο και Δ.Μ. 

Τέλος, αθώωσε και τους τρεις για ενέργειες της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα. 

 

Λεγάκη: Η απόφαση είχε εκδοθεί πριν αρχίσει η δίκη

 

«Στη σημερινή δικαστική απόφαση αποτυπώθηκε ότι δεν χρειάζονται αντικειμενικά ευρήματα, δεν χρειάζονται καταθέσεις μαρτύρων, ούτε καν καταθέσεις αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής για να καταδικαστεί ένας αναρχικός σε 20 χρόνια κάθειρξη.  Αρκει, έμπρακτα να εκφράζει τα πολιτικά του φρονήματα, φροντίζοντας έναν τραυματία που καταζητείται σε εκδήλωση αλληλεγγύης, και να δηλώνει αμετανόητος ως προς αυτό. Αυτή ήταν και η μόνη πράξη που αποδείχθηκε στο δικαστήριο και, προφανώς, δεν μπορούσε να μείνει ατιμώρητη.  Μετά από μια μη δίκαιη και τελικά διακοσμητική δίκη, κατά την οποία το δικαστήριο προστάτευσε την αντιτρομοκρατική από κάθε έλεγχο των εκθέσεων και δηλώσεών της, εκδόθηκε η αναμενόμενη απόφαση. Μια απόφαση που είχε ήδη εκδοθεί πριν ακόμη αρχίσει η δίκη», σημειώνει στο documentonews.gr η δικηγόρος του Β. Σταθόπουλου Αντωνία Λεγάκη.

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

Σεργουλόπουλος 1

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

«Δεν σας έχει τύχει να σας πιάσουν τα γέλια στην τηλεόραση ή στη σκηνή του…

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Σκόνη 1

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Τι περιείχε τελικά η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε και μας ταλαιπωρεί

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

AP24113863901084 1

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

Ενενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας…

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Σάττι 3

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Η Μαρίνα Σάττι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ αλλά ένα απρόσμενο περιστατικό πήγε την…

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…