Σαστισμένη η Ευρώπη, καλεί το Ην. Βασίλειο να επισπεύσει την αποχώρησή του

Σαστισμένη παραμένει η Ευρώπη από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, φαίνεται ωστόσο ότι ώρα με την ώρα γίνεται αποδεκτό το γεγονός ότι το Ην. Βασίλειο δεν θα αποτελεί στο μέλλον μέρος της Ε.Ε.

576d2f621dc524a3648b4666

Στο πλαίσιο αυτό, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καλούν ο ένας μετά τον άλλον τους βρετανούς να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να αποχωρήσουν από την Ένωση.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε το Ην. Βασίλειο «τρίτη χώρα» και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις σε γρήγορο ρυθμό σχετικά με τους όρους της απόσυρσης του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε.». «Σε μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, οι Βρετανοί πολίτες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή αλλά την σεβόμαστε», συμπλήρωσε ο Γιούνκερ.

Σε κοινή τους δήλωση οι τέσσερις πρόεδροι της Ε.Ε., δηλαδή οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Ντόναλντ Τουσκ και Μαρκ Ρούτε, επισημαίνουν παράλληλα ότι «πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, αλλά είμαστε ενωμένοι στην απάντησή μας. Θα σταθούμε ισχυροί ώστε να διατηρήσουμε τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε., την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών της. Η Ένωση των 27 κράτων- μελών θα συνεχιστεί» και προσθέτουν: «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις τάχιστα με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησης του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή του. Σύμφωνα με τις Συνθήκες που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επικυρώσει, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.».

Αντιδρούν Γάλλοι και Βέλγοι

Την ίδια στιγμή ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τη Βρετανία να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό την διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε. Στο ίδιο κλίμα και ο βέλγος πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία θα χρειαστεί να κινήσει το συντομότερο δυνατό τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50 των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να περιορίσει όσο γίνεται το κλίμα αβεβαιότητας. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν δύο χρόνια όπου θα πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις μιας νέας συνεργασίας με τη Μ. Bρετανία. Θα είμαι πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των βελγικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων. Δεν χρειάζεται να είμαστε εκδικητικοί, αλλά η επιλογή τους θα έχει συνέπειες».

Και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό εκτίμησε πάντως ότι είναι «επείγον» να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφευχθεί μια περίοδος «επιζήμιας» αβεβαιότητας για όλα τα μέρη. Όπως είπε «αυτό που είναι επείγον σήμερα είναι να σεβαστούμε την ψήφο του βρετανικού λαού». «Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι πιστεύουν πως είναι το χάος. Όχι, δεν είναι το χάος επειδή η ευρωπαϊκή συνθήκη προβλέπει στο άρθρο 50 τους όρους της αποχώρησης», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να «ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του άρθρου προς όφελος της συνοχής και της σταθερότητας της Ευρώπης και της Βρετανίας». Ανέφερε ακόμη ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, κάθε περίοδος αβεβαιότητας θα ήταν επιζήμια».

Ουκρανία: Στις φλόγες το εμβληματικό «Κάστρο του Χάρι Πότερ» μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό

2024 04 29 22 25 29

Ουκρανία: Στις φλόγες το εμβληματικό «Κάστρο του Χάρι Πότερ» μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Oleh Kiper δήλωσε ότι οκτώ από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου…

Η εμφάνιση της Μαρίζα Κωχ στη Eurovision με παρουσία ελεύθερου σκοπευτή – «Αγωνιστήκαμε μέσα στη Χούντα, ήμασταν έτοιμοι για όλα» (video)

Μαρίζα Κωχ

Η εμφάνιση της Μαρίζα Κωχ στη Eurovision με παρουσία ελεύθερου σκοπευτή – «Αγωνιστήκαμε μέσα στη Χούντα, ήμασταν έτοιμοι για όλα» (video)

«60.000 Τούρκοι διαδήλωσαν έξω από το θέατρο που θα γινόταν το φεστιβάλ για να μην…

Χαμός στο αεροδρόμιο Ηρακλείου: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω μεθυσμένων επιβατών

αεροδρόμιο 1

Χαμός στο αεροδρόμιο Ηρακλείου: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω μεθυσμένων επιβατών

Το ζευγάρι είχε ανάρμοστη συμπεριφορά με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Κασσελάκης: «Ισχύει ότι επικοινώνησα με τον Καλλιάνο – Ήταν από την καρδιά μου, το έκανα σε ανθρώπινο επίπεδο» (video)

kasselakis19

Κασσελάκης: «Ισχύει ότι επικοινώνησα με τον Καλλιάνο – Ήταν από την καρδιά μου, το έκανα σε ανθρώπινο επίπεδο» (video)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε οτι συνομίλησε με τον Γιάννη Καλλιάνο, μετά την απώλεια του…