Newsroom

Newsroom

Σάρωσε ο Κρουζ στην πολιτεία Γουαϊόμινγκ – Βαριά ήττα του Τραμπ

Νέα νίκη σημείωσε ο Τεντ Κρουζ, αφού κέρδισε και τους 14 εκλέκτορες της πολιτείας Γουαϊόμινγκ που απέμεναν να αναδειχθούν στην πολιτεία Γουαϊόμινγκ χθες, θριαμβεύοντας επί του Ντόναλντ Τραμπ, που δεν κατέβαλε καμιά προσπάθεια να κερδίσει στην αγροτική πολιτεία.

57134df51dc524077b8b45a7

Η νίκη του Κρουζ μειώνει λίγο ακόμη τη διαφορά των δύο αντιπάλων στην κούρσα για το χρίσμα και δίνει μια ακόμη παράταση στην αγωνία για τους τελικούς «μονομάχους» των προεδρικών εκλογών στις 8 Νοεμβρίου.

Ο Κρουζ πασχίζει να εμποδίσει τον Τραμπ να εξασφαλίσει τους 1.237 εκλέκτορες που απαιτούνται στο συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στο Κλίβελαντ.

Συνεχίζοντας να καταγράφει μικρές νίκες, ο γερουσιαστής σταδιακά κερδίζει έδαφος έναντι του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα, ο οποίος ως τώρα δεν ασχολείται με εκστρατείες σε τοπικό επίπεδο, που όμως θεωρούνται απαραίτητες για την εξασφάλιση εκλεκτόρων.

Ο Τραμπ επικρίνει τη διαδικασία και χθες υποστήριξε ξανά πως είναι «νοθευμένη» κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης.

Έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για αυτό που συνέβη στο Κολοράντο, όπου η πολιτειακή οργάνωση των Ρεπουμπλικάνων έδωσε και τους 34 εκλέκτορες στον Κρουζ άνευ ψηφοφορίας.

Μάλιστα, είπε πως οι υποστηρικτές του θυμώνουν όλο και περισσότερο με αυτό που συνέβη σε πολιτείες όπως το Γουαϊόμινγκ ή το Κολοράντο. «Τρελαίνονται εκεί έξω• είναι οργισμένοι», είπε ο Τραμπ μιλώντας στο Σίρακιουζ.

«Οι κομματάρχες τους πήραν την ψήφο τους, και δεν επρόκειτο να στείλω μεγάλες ομάδες ανθρώπων μου εκεί πριν από τρεις, τέσσερις μήνες, και να τους κρατήσω εκεί», πρόσθεσε.

Παρότι ο Τραμπ έχει κερδίσει στις 21 από τις εσωκομματικές προκριματικές διαδικασίες που έχουν διεξαχθεί ενώ ο Κρουζ μόλις σε 10, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας των ακινήτων προηγείται έναντι του γερουσιαστή του Τέξας κατά μόλις 196 εκλέκτορες (755-559). Αυτό σημαίνει πως καλείται να συγκεντρώσει σχεδόν το 60% των εκλεκτόρων που απομένουν ενόψει του συνεδρίου του κόμματος τον Ιούλιο.

Στο Γουαϊόμινγκ δεν διεξήχθη ψηφοφορία με τη συμμετοχή μελών του κόμματος: 475 στελέχη των Ρεπουμπλικάνων συγκεντρώθηκαν στην πόλη Κάσπερ χθες όπου διεξήχθη συνέδριο της Πολιτειακής Οργάνωσης του κόμματος που κατένειμε τους 14 εκλέκτορες της πολιτείας.

Ήδη ακόμη 12 εκλέκτορες είχαν επιλεγεί σε συνέδρια κομματικών Οργανώσεων Κομητειών. Από αυτούς, ο Κρουζ έλαβε 10, ο Τραμπ μόλις 1, ενώ ένας ακόμη παρέμεινε «αδέσμευτος».

Στην ομιλία του ο Κρουζ επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν το Γουαϊόμινγκ, την πολιτεία με την μεγαλύτερη παραγωγή άνθρακα στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος επέκρινε την «επίθεση» των Δημοκρατικών στα ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζοντας πως ο Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να εξοντώσει τη βιομηχανία του άνθρακα με τα μέτρα που προωθεί για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Η Αμερική είναι η Σαουδική Αραβία του άνθρακα, και θα αναπτύξουμε τη βιομηχανία μας», υποσχέθηκε ο Κρουζ.

Τέλος, την ίδια ώρα ο Τραμπ μιλούσε στο Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης ενόψει της εσωκομματικής ψηφοφορίας στην πολιτεία την Τρίτη.