Newsroom

Newsroom

«Saristra Festival» στο χωριό «φάντασμα» της Κεφαλονιάς

Το Saristra Festival, ένα από τα πιο ιδιαίτερα καλοκαιρινά φεστιβάλ στην Ελλάδα, δίνει ξανά ζωή στο εγκαταλελειμμένο χωριό των Παλιών Βλαχάτων Σάμης στην Κεφαλονιά για τρεις ημέρες γεμάτες μουσική, τέχνη, κινηματογράφο και πολλές παράλληλες δράσεις.

SARISTRA 2019

Σε ένα μοναδικό σκηνικό με μισογκρεμισμένα κτίρια, παλιές στέρνες, δαιδαλώδη χωμάτινα δρομάκια, υπεραιωνόβιες ελιές, αγραπιδιές, ροδιές και πρόβατα το Saristra Festival προσπαθεί να ενώσει το παρελθόν του τόπου με το μεταμοντέρνο παρόν του φεστιβάλ, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να περιηγηθεί σε κάθε γωνιά του μαγικού αυτού χωριού απολαμβάνοντας σπουδαίες μουσικές, εκθέσεις, installations, διαλέξεις, μαθήματα yoga, προβολές ταινιών και πολλές ακόμα εμπειρίες – όλα με δωρεάν είσοδο. 

Το Saristra Festival έχοντας φιλοξενήσει στο παρελθόν πολυάριθμους σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, φέτος επιστρέφει εκλεκτικότερο και με ένα εκρηκτικό πολυσυλλεκτικό line-up. Με δυο σκηνές – την κεντρική πέτρινη σκηνή (Square Stage) που εστιάζει στον κιθαριστικό ήχο, και την πιο ηλεκτρονική (“κρυμμένη» μέσα σε ένα απόκοσμο τοπίο στον ελαιώνα της περιοχής) Goat with Gold Teeth Stage, θα παρουσιάσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ονόματα της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής, καθώς και μερικούς σπουδαίους καλεσμένους από το εξωτερικό. 

Μεγάλος φετινός προσκεκλημένος του φεστιβάλ είναι ο Ian Svenonius, δραστήρια μορφή της underground σκηνής της Washington DC που μένει πάντοτε αυθεντικός σε ένα ανυπότακτο post punk πνεύμα. Nation of Ulysses, The Make Up, Weird War, David Candy, Escape-ism, μερικά μόνο από τα σχήματα και προσωπικά του πρότζεκτ στα οποία έχει ηγηθεί ο μουσικός που κάποτε κέρδισε τον τίτλο του “Sassiest Boy In America”.

Έτεροι εκλεκτοί καλεσμένοι οι ψυχεδελικοί Ιάπωνες Minami Deutsch με τη φήμη μιας από τις καλύτερες live μπάντες αυτή τη στιγμή στον κόσμο, ο Blaine L. Reininger «θρυλικός» frontman των Tuxedomoon σε ένα σετ που ενώνει τις τελείες από την ημέρες τις σπουδαίας μπάντας μέχρι την σόλο του κάριερα, οι Acid Baby Jesus που επιστρέφουν στη σκηνή του παλιού χωριού ύστερα από την τελευταία εμφάνισή τους το 2017, οι The Callas με το ολιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν τους, οι Territroy η εκρηκτική σύμπραξη των Larry Gus και Στάθη Καλαντζή (Mr. Statik) λίγο μετά την κυκλοφορία του album τους στην επιδραστική ολλανδική εταιρεία Dekmantel, ο Jay Glass Dubs με τη σκοτεινή dub του και τις διθυραμβικές κριτικές από τον παγκόσμιο μουσικό τύπο, ο κερκυραίος Restive Plaggona με την industrial techno του, το supergroup των $OFT $KULL με τις «βρώμικες» κιθάρες τους.

Επίσης το φετινό φεστιβάλ θα φιλοξενήσει την ομάδα Communitism, η οποία θα πειραματιστεί στην συλλογική κατάληψη ενός κτιρίου με σκοπό την αναζωογόνηση του μέσω του παιχνιδιού, της κατασκευής και του μαγειρέματος. 

Το κινηματογραφικό κομμάτι του Saristra Festival θα κινηθεί με κύριο άξονα την θεματική της πρωτοπορίας. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το ντοκιμαντέρ «Point Of No Return» για την ιστορική ηλιακή πτήση Solar Impulse, το «λπ-μία ταινία για την Λένα Πλάτωνος» το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Πέτρου για μία από τις πιο ιδιαίτερες μουσικούς της Ελλάδας και το “The Invisible hands” της Μαρίνας Γιώτη και του Γιώργου Σαλαμέ για τον Αμερικανό/Λιβανέζο μουσικό Alan Bishop που φτάνει στο Κάιρο λίγο μετά τις εξεγέρσεις του 2011 και συγκροτεί μια μπάντα με τρεις νέους τοπικούς μουσικούς.

Παράλληλα θα γίνει ειδική προβολή των ταινιών μικρού μήκους του Κεφαλονίτη σκηνοθέτη, Βασίλη Κεκάτου, διοργανωτή του SeaNema Open Air Film Festival και πρώτου Έλληνα σκηνοθέτη που βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα καλύτερης ταινίας μικρού μήκους του Φεστιβάλ Κανών. Ο Κεκάτος θα επιμεληθεί επίσης και ένα πρόγραμμα ταινιών μικρών μήκους από την εγχώρια παραγωγή των τελευταίων ετών. 

Ταυτόχρονα η Μαρία Καραγεώργου, κινησιολόγος και χορεύτρια αργεντίνικου Tango θα παραδώσει και τις τρεις βραδιές βιωματικό σεμινάριο με στόχο τη σύνδεση και την επικοινωνία στο ζευγάρι με τεχνικές από το tango, το contact improvisation και το θέατρο ενώ η Ελίνα Κουρταλή (RYT Yoga Alliance USA), θα αναλάβει φέτος τα μαθήματα yoga με αναφορές από διαφορετικές τεχνικές που έχει εκπαιδευτεί στην Ασία. 

Επίσης ο Λάμπρος Παπανικολάτος, εκπαιδευτικός και φωτογράφος, θα δώσει μια διάλεξη πάνω στο φωτογραφικό βιβλίο, ο Σωτήρης Μαρκέτος, ιδρυτής του νεοσύστατου Ναυτικού Μουσείου Σάμης, θα μιλήσει για το προσωπικό αυτό εγχείρημα και ο Γεράσιμος Αρτελάρης, φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαιομετρία και την Αρχαιοαστρονομία, θα παρουσιάσει τη διάλεξη «Μνημεία που κοιτάζουν τα άστρα». 

Ακόμα η εκπαιδεύτρια Άννα Κωνσταντίνου, θα ανασυνθέσει μαζί με τα παιδιά το τοπίο των Παλιών Βλαχάτων μέσα από χάρτινες κατασκευές και θα εισάγει την φιλοσοφία του μη ανταγωνιστικού παιχνιδιού, ενώ στο χωριό θα ανηφορίσει και το ιντερνετικό δισκάδικο Bastard Vinyl το οποίο θα φορτώσει τους δίσκους του σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο βανάκι. 

INFO:

2,3,4 Αυγούστου

Παλιά Βλαχάτα, Σάμη, Κεφαλονιά

www.saristrafestival.gr

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…