Σαρηγιάννης: Μπορεί να πάμε και στα 18.000 κρούσματα

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων και τα σενάρια περί περαιτέρω δραματικής αύξησης φέρνουν ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς, την ώρα που αναμένονται οι ανακοινώσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό, και ενώ η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τη μετάλλαξη Δέλτα να απειλεί. Το κώδωνα του κινδύνου κρούουν τόσο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννης, όσο και ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού που έκανε λόγο για απώλειες νέων ανθρώπων

5311433

«Θα φτάσουμε έως και τα 18.000 κρούσματα COVID ημερησίως τον Οκτώβριο, μόνο εάν δεν αναχαιτιστεί η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, με επιτάχυνση εμβολιασμών», δήλωσε σήμερα στον Σκάι  ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Τα 18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Αυτό που αναφέρει το διάγραμμα αναφέρεται στο φθινόπωρο. Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος, βγαίνει καθαρά από τη συγκεκριμένη μελέτη» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Θα γίνει μόνο αν δεν επιταχύνουμε σημαντικά τον εμβολιασμό, απευθύνω έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο».

«Με φοβίζει αυτός ο αριθμός, αλλά θεωρώ ότι δε θα φτάσουμε εκεί… Οι Έλληνες θα πάνε να εμβολιαστούν, κι αν είναι να περάσουμε κάποια επίπεδα ημερησίων κρουσμάτων θα ληφθούν πολύ αυστηρά μετρά τα όποια ακόμα κι αν δεν αντέχει η οικονομία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει» εκτίμησε υπαινισσόμενος το λοκντάουν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει συνεχής αύξηση η οποία ανάλογα με τον αριθμό των τεστ μπορεί να διαφοροποιηθεί, αν γίνονται πολλά τεστ μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς. «Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος Ιουλίου είναι κοντά στις 3.000 κρούσματα η εικόνα…»

Το σημαντικό, εξήγησε, είναι πώς θα καταφέρουμε να επιβραδύνουμε την επιταχυντική πορεία της πανδημίας, γιατί δε θα μπορέσουμε να εμβολιαστούμε όλοι αύριο.

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι αν μείνουμε σε μια αύξηση του εμβολιαστικού επιπέδου της τάξης των 800.000 απ’ ό,τι ήμασταν πριν μια εβδομάδα, δηλαδή στο 53% περίπου του συνόλου του πληθυσμού, τότε θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι χωρίς ανοσία για να έχουμε μια συνέχιση της εξέλιξης της πανδημίας σε πολύ υψηλούς αριθμούς και πολύ μεγάλη ταχύτητα.
 
Σχολιάζοντας στο Mega τις δηλώσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, (δημοσιεύεται και έρευνα του στο « Βήμα») που κάνει πρόβλεψη για «άλμα» στα 18.000 κρούσματα, ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού κ. Μπουλμπασάκος είπε ότι «Έχουν ανάψει πολλές μικρές “φωτιές” σε όλη την επικράτεια. Αν δεν σβήσουμε αυτές τις εστίες, μπορεί να πάμε και σε αυτά τα νούμερα που λέει ο έγκυρος κ. Σαρηγιάννης. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, είναι μπροστά μας. Είμαστε σε κρίσιμο στάδιο και πρέπει να δούμε πώς θα σβήσουν αυτές οι “φωτιές”. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συγκεντρώσεις κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα».

«Σε λίγες ημέρες ξεκινούν τα πανηγύρια. Θα επιτραπούν; Δε γίνεται πανηγύρι με καθήμενους, ούτε γίνεται να ελεγχθούν. Θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά ότι δεν μπορούμε φέτος να πάμε σε αυτή τη μορφή διασκέδασης. Και σε άλλους χώρους διασκέδασης όπου υπάρχουν πάνω από 200 άτομα, δεν μπορεί να μην είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Το θέμα είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Αν υπάρξει μεγάλη κινητικότητα σε όλη τη χώρα, το σύστημα θα δεχτεί πίεση και δεν ξέρω αν θα αντέξει. Το πρόβλημα είναι και στα περιφερειακά συστήματα υγείας. Εκεί είναι ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα», συνέχει ο ίδιος.

«Αν έχουμε χιλιάδες κρούσματα, θα έχουμε απώλειες νέων»

Η εξέλιξη της πανδημίας αφορά και στους νέους, εξήγησε ο κ. Μπουλμπασάκος, αφού αν πάμε σε χιλιάδες κρούσματα, θα έχουμε απώλειες και σε μικρότερες ηλικίες.

«Οι νεαροί νοσούν πιο ελαφριά αλλά αν έχουμε χιλιάδες κρούσματα σίγουρα θα έχουμε νοσηλείες και στις μικρές ηλικίες, αλλά και απώλειες. Υπάρχουν και νέοι που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Οι νέοι θα μεταφέρουν και στην οικογένεια τον ιό. Πρέπει να τονίσουμε τη συλλογική ευθύνη που πρέπει να έχουν οι νέοι, και η συλλογική ευθύνη δεν εξαγοράζεται με voucher», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για τις ηλικίες 15-17 ετών με συναίνεση του γονέα, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε ότι «Είναι λογικό να έχουν την ευθύνη οι γονείς σε αυτές τις ηλικίες. Προτείνω στους γονείς να πάρουν την απόφαση και να προτρέψουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν, για να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας, αλλά και για να προστατεύσουν το παιδί από την πιθανότητα να νοσήσει, και για να μπορέσει να συμμετάσχει στις εκπαιδευτικές και άλλες διαδικασίες που θα αρχίσουν από Σεπτέμβρη».

Τέλος, σχετικά με ο ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου για τους υγειονομικούς, ο ίδιος είπε ότι το θέμα είναι υπό συζήτηση και αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στους επόμενους μήνες.

 

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…