Σαουδική Αραβία: Σάλος με βίντεο που χαρακτηρίζει «εξτρεμιστικές ιδέες» τον φεμινισμό, την ομοφυλοφιλία και τον αθεϊσμό

Αποστάσεις από το διαφημιστικό σποτ παίρνει η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας

NewsRoom 13/11/2019 | 08:29

Η υπηρεσία κρατικής ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας αποπειράθηκε χθες Τρίτη να πάρει αποστάσεις από διαφημιστικό βίντεο στο οποίο ο φεμινισμός, η ομοφυλοφιλία και ο αθεϊσμός αποκαλούνταν «εξτρεμιστικές ιδέες» ή πρακτικές, επιρρίπτοντας σε στελέχη της που «δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους» την ευθύνη για το μήνυμα αυτό, που προκάλεσε αντιδράσεις.

Το επίμαχο βίντεο μεταφορτώθηκε το Σαββατοκύριακο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σε επαληθευμένο λογαριασμό της υπηρεσίας, η οποία αναφέρεται απευθείας στον βασιλιά (βλ. 21879325). Η ανάρτηση κατόπιν διαγράφτηκε, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ανακοίνωσή της όπως μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, η υπηρεσία αναγνώρισε ότι το βίντεο περιείχε λάθη ως προς τον ορισμό του εξτρεμισμού και έκρινε ότι τα πρόσωπα που παρήγαγαν το μήνυμα δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Σε χωριστή ανακοίνωσή της, η κρατική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι ο φεμινισμός δεν είναι έγκλημα κι ότι το βασίλειο θεωρεί «υψίστης σημασίας» τα δικαιώματα των γυναικών.

Ούτε η μια ούτε η άλλη ανακοίνωση αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία ή στον αθεϊσμό — που η νομοθεσία στην απόλυτη μοναρχία του Κόλπου ορίζει ως κακουργήματα που επισύρουν τη θανατική ποινή.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει εξαγγείλει τα τελευταία χρόνια σειρά μεταρρυθμίσεων ώστε να τροποποιηθεί επί το μετριοπαθέστερο η εκδοχή του ισλάμ που εφαρμόζεται στο ουαχαμπιτικό βασίλειο, να υπάρξει άνοιγμα της κοινωνίας και να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις, ώστε να διαφοροποιηθεί η οικονομία της χώρας. Μέχρι σήμερα, το βασίλειο εξασφαλίζει έσοδα σχεδόν αποκλειστικά από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Ορισμένοι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, θεσπίστηκε τουριστική βίζα, ενώ, καθώς το Ριάντ ετοιμάζεται να αναλάβει το 2020 την εναλλασσόμενη προεδρία της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, αναιρέθηκαν κάποια από τα δεσμά του λεγόμενου συστήματος της κηδεμονίας, βάσει του οποίου κάθε γυναίκα πρέπει να εξασφαλίζει την έγκριση άνδρα συγγενή της για κάθε σημαντική απόφαση στη ζωή της.

Παράλληλα όμως οι αρχές του βασιλείου πατάσσουν ανηλεώς τη διαφωνία — έχουν συλλάβει το τελευταίο διάστημα δεκάδες διαφωνούντες, ιερωμένους, διανοούμενους, ακτιβιστές και ακτιβίστριες.