Συνεχίζονται οι ισχυροί σεισμοί στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με τους σεισμολόγους να συμφωνούν στο γεγονός πως πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο με άγνωστη προ το παρόν εξέλιξη.
Χθες το βράδυ στις 22:16 σημειώθηκε η ισχυρότερη δόνηση της ως τώρα σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Κυκλάδων, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας για τη συγκεκριμένη δόνηση.
Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή ακόμη και σε περιοχές της Αττικής, ενώ όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.
Παράλληλα, σήμερα το πρωί από τις 07.14 έως 07.58 σημειώθηκαν άλλοι τέσσερις σεισμοί άνω των 4 βαθμών με ισχυρότερη αυτήν στις 07.58 με μέγεθος 4.8 και με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Επιπλέον κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους σημειώθηκε στις 00.37 και ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς περιέγραψε τη σπανιότητα του φαινομένου και σχολίασε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ γιατί δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό που συμβαίνει είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που θα έχει αυξομειώσεις».

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Ένας σεισμός κάθε 10 λεπτά
Παλιρροιογράφο εγκατέστησε στη βορειοανατολική ακτή στην Σαντορίνη το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΓΙ/ΕΑΑ) .
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που έχει καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι, του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ανέλαβε δράση εγκαθιστώντας παλιρροιογράφο σε ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης. Επίσης, παρέδωσε στις Αρχές ενημερωτικό υλικό σχετικά με τη λειτουργία του ΕΚΠΤ, αλλά και γενικές οδηγίες με τα μέτρα αυτοπροστασίας για τον κίνδυνο των τσουνάμι.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, που βρίσκεται στο πλησιέστερο δυνατό σημείο από την εστία της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας, έχει ως κύριο στόχο την έγκαιρη καταγραφή και επισκόπηση των μεταβολών στη στάθμη της θάλασσας.
Με την προσθήκη αυτού του σταθμού, το δίκτυο παλιρροιογράφων που υλοποιεί το ΕΚΠΤ από το 2013 πυκνώνεται περαιτέρω, αριθμώντας αυτήν τη στιγμή 16 σταθμούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο πρώτος παλιρροιογραφικός σταθμός του ΓΙ/ΕΑΑ είχε εγκατασταθεί στη Σαντορίνη το 2013, αλλά στα τέλη του 2017 η λειτουργία του διακόπηκε λόγω συσσωρευμένων αστοχιών από τη συνεχή έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες, που τον κατέστησαν αναξιόπιστο για μετρήσεις.
Σε ανάρτηση προχώρησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Όπως τόνισε, «άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρώ Μεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας». Ο γνωστός σεισμολόγος άλλαξε τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα τη Δευτέρα στις οποίες δήλωνε ελαφρώς αισιόδοξος με επιφύλαξη και μιλούσε για χαραμάδα αισιοδοξίας.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία σε Σαντορίνη και Αμοργό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, μέσα σε μία ώρα σημειώθηκαν έξι σεισμοί έντασης από 4 Ρίχτερ και πάνω, με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού. Ειδικότερα:
- Στις 7:50 το πρωί σεισμός 4 Ρίχτερ.
- Στις 7:58 σεισμός 4,9 Ρίχτερ.
- Στις 8:00 σεισμός 4,5 Ρίχτερ.
- Στις 8:39 σεισμός 4,5 Ρίχτερ.
- Στις 8:48 σεισμός 4 Ρίχτερ.
- Στις 8:50 σεισμός 4 Ρίχτερ.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, ακόμη τουλάχιστον πέντε σεισμοί καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ειδήσεις σήμερα:
Το… τερμάτισε ο Καπερνάρος: «Δεν ήταν έφοδος, ήταν απροειδοποίητη επίσκεψη» (video)
Εντοπίστηκε ο οδηγός που παρέσυρε την Αλεξάνδρα Νίκα στο Κολωνάκι: Το προφίλ του
«Έκλεισε η χαραμάδα αισιοδοξίας»: Τι σημαίνει η φράση Παπαδόπουλου για τους σεισμούς στις Κυκλάδες
Τέμπη: Αιχμές από Τζίμα για Καπερνάρο – «Σε άλλη χώρα ζει αυτός ο άνθρωπος εδώ και 2 χρόνια;»