Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη παραμένει αντικείμενο στενής παρακολούθησης από τους επιστήμονες, καθώς νέες μετρήσεις δείχνουν σημαντικές γεωλογικές μεταβολές στο νησί.
Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μετρήσεις, έχει καταγραφεί ανύψωση της καλντέρας στη Σαντορίνη έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, έχουν σημειωθεί οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς τα ανατολικά, φτάνοντας περίπου τα 6 εκατοστά.
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς εξήγησε ότι αυτές οι μεταβολές συνδέονται με τη διέγερση της ηφαιστειακής δραστηριότητας, ωστόσο, προς το παρόν, δεν θεωρούνται ανησυχητικές.
«Αυτό είναι αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό τώρα γιατί το έχουμε δει το 2011-2012. Και δεν ακολουθήθηκε από κάποια έκρηξη. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε».
Σαντορίνη: Που οφείλονται αυτές οι αλλαγές
Η επιστημονική ανάλυση δείχνει ότι οι αλλαγές αυτές είναι αποτέλεσμα της ανόδου του μάγματος από τον μανδύα προς τον φλοιό και στη συνέχεια στον μαγματικό θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται σε βάθος περίπου 3 χιλιομέτρων, κάτω από τη Νέα Καμένη και την περιοχή μεταξύ Νέας Καμένης και Οίας.
Οι μετρήσεις υποδεικνύουν ότι ο όγκος του μάγματος που έχει ανέλθει ανέρχεται σε περίπου 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, έναντι των 15 εκατομμυρίων κυβικών που είχαν καταγραφεί κατά την ηφαιστειακή κρίση του 2011-2012.
Όπως επισημαίνει ο κ. Γκανάς, «καθώς συνεχίζεται το φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθούμε, να δούμε πώς θα εξελιχθεί». Παρά τις παρατηρούμενες μεταβολές, υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κίνδυνος για το ηφαίστειο, ούτε για την καλντέρα, ούτε για το Κολούμπο».
Όσον αφορά το ρήγμα της Αμοργού, ο ίδιος είναι κατηγορηματικός ότι δεν υφίσταται κίνδυνος ενεργοποίησής του. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί», σημείωσε, προσθέτοντας πως, σύμφωνα με τις μετρήσεις, η περίοδος επανάληψής του υπολογίζεται στα 300 έτη.
Παρόλο που οι αλλαγές αυτές δεν θεωρούνται επικίνδυνες τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, διασφαλίζοντας την άμεση ενημέρωση και αξιολόγηση των δεδομένων σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω μεταβολές.
Διαβάστε επίσης:
Κηφισιά: Εξιχνιάστηκε μετά από 17 χρόνια το μεγάλο πασχαλινό «ριφιφί» σε τράπεζα
Μαρουσάκης εναντίον Κολυδά: Συνεχίζεται η κόντρα – «Εγώ έχω διευθυντή, δεν ανήκω σε άλλη υπηρεσία»
Ποιο πράγμα μετανιώνουν οι άνθρωποι λίγο πριν από τον θάνατο: Τι αποκαλύπτει νοσοκόμα