Σαν τρελό φορτηγό

Ε, λοιπόν, τα πούλμαν που φορτώνουν ακροδεξιούς νεοδημοκράτες, χρυσαυγίτες, παραθρησκευτικές οργανώσεις, πατριδοκάπηλους συνδέσμους και κάθε λογής πολεμόχαρους ζαβλακωμένους από όλη την Ελλάδα, δεν έχουν τελικό προορισμό το Σύνταγμα.

Δάφνη Απότσου 20/01/2019 | 09:00

Αυτά τα πούλμαν εθνικοφροσύνης, μετά το πέρασμά τους από την πρωτεύουσα, θα συνεχίσουν το ταξίδι τους μέχρι τις εκλογές. Εν ολίγοις ο περιοδεύων εθνικισμός έχει
δρόμο ακόμη. Τώρα και στην πόλη σας, για λίγες ακόμα παραστάσεις. Κι αναρωτιέται κανείς, πόσα κεκτημένα πνευματικής διαύγειας και σύνεσης θα γκρεμιστούν μετά από αυτό το ταρακούνημα που προκαλεί κάτω από τον φλοιό της δημοκρατίας, η επάρατος ηγεσία της ΝΔ με πρόσχημα τη Συμφωνία των Πρεσπών; Με πόσες ρωγμές και ελαττώματα θα σημαδευτεί η υπάρχουσα κοινωνική νηφαλιότητα;

Ο Κ. Μητσοτάκης καθίσταται πλέον επικίνδυνος, όχι λόγω των πολιτικών του θέσεων, αλλά λόγω της τακτικής που χρησιμοποιεί προκειμένου να κατακτήσει τον πρωθυπουργικό θώκο. Μην έχοντας κάτι δελεαστικό να παρουσιάσει στην κοινωνία, καταφεύγει στην τακτική των εθνικοφρόνων Γερμανών του 1934. Κρατώντας απλά τα προσχήματα, με δημαγωγικά εθνικιστικά στοιχεία, λαμπαδιάζει τον εθνικισμό επιδιώκοντας να προκαλέσει στις λαϊκές τάξεις βαθύτατο πολιτικό αποπροσανατολισμό. Δεν μιλά βεβαίως για Εβραίους, αλλά για τη Μακεδονία μας που τη δίνει στους ξένους ο κομιτατζής Τσίπρας. Στόχος του; Το θυμικό του μέσου ψηφοφόρου. Αν αφήσει το εκλογικό σώμα να σκεφτεί, να θυμηθεί τι έγινε, να κρίνει τι γίνεται, να συλλογιστεί τι θα γίνει, γνωρίζει ότι θα σκεφτεί διπλά που θα δώσει την ψήφο του. Αν όμως έχει αλώσει το θυμικό του χτυπώντας το με ένα αρχαίο δόρυ και το έχει τυφλώσει με έναν ήλιο της Βεργίνας, μπορεί άνετα να τον σύρει ως εκεί που θέλει. Αυτό το φτηνιάρικο επικοινωνιακά και άρρωστο πολιτικά σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται αυτή την περίοδο.

Συνοψίζοντας λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι τα πούλμαν που θα συγκεντρωθούν σήμερα στο Σύνταγμα είναι ένας ιδεολογικός μηχανισμός βάσης του οποίου η ΝΔ έχει ήδη χαράξει δρομολόγιο και προορισμό. Να προκαλέσει την κλιμάκωση ενός διχασμού, ικανού να βραχυκυκλώσει ένα καλό ποσοστό ψηφοφόρων. Και το ερώτημα που αυτομάτως τίθεται είναι: τι κάνουμε τώρα; Κάνουμε την ανάγκη φιλότιμο. Η ματαίωση ενός τέτοιου σχεδιασμού δεν είναι υπόθεση που αφορά μόνο την κυβέρνηση. Αφορά κάθε σώφρονα δημοκρατική δύναμη, ικανή και αποφασισμένη να σταθεί συντεταγμένα απέναντι στην εθνικόφρονα ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.