Newsroom

Newsroom

Σαν σήμερα, σύμφωνα με τον «Αντώνη», έγινε η επονομαζόμενη «κίνηση της Βόλβης»

Η κινηματογραφική ιστορία του Σταύρου Τσιώλη έγραψε ότι στις 5 Μαρτίου του 1979, ο νεολαίος τότε Βαγγέλης Μεϊμαράκης διάβασε την προκήρυξη που έμελλε να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις. Έγιναν όμως έτσι τα πράγματα;

meimarakis mesa

Σαν σήμερα 5 Μαρτίου του 1979, σύμφωνα με τον Αντώνη (aka Σάκη Μπουλά), έγινε στην Κασάνδρα Χαλκιδικής το δεύτερο συνέδριο της ΝΔ.

«Μετά το συνέδριο, οι νεολαίοι του κόμματος έφαγαν εδώ ψάρια (σ.σ. σε ταβέρνα της Βόλβης). Μετά το γεύμα, ο νεολαίος τότε Βαγγέλης Μεϊμαράκης τους διάβασε προκήρυξη. “Η Νέα Δημοκρατία”, έλεγε η προκύρηξη, “πρέπει να μετατραπεί από κόμμα αρχηγικό σε κόμμα αρχών”. Αυτή η κίνηση, η επονομαζόμενη “κίνηση της Βόλβης” έμελλε να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις”».

Η ταινία του Σταύρου Τσιώλη «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες», βίωσε μια δεύτερη «νιότη» μέσω του διαδικτύου, σημειώνοντας ίσως και μεγαλύτερη επιτυχία, από εκείνη που είχε όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά.

Η συγκεκριμένη μάλιστα σκηνή, όπου ο θεωρητικός του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης, «διδάσκει» τους Ζουγανέλη και Μπακιρτζή για τα όσα είχαν διαδραματιστεί στη Βόλβη το 1979, είναι μια από τις πιο πολυπαιγμένες σκηνές της ταινίας με περισσότερα από 58.000 views στο youtube.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; 

Ήταν πράγματι τόσο καλός γνώστης της μεταπολιτευτικής πολιτικής ιστορίας ο Αντώνης, ή κορόιδευε τόσο τα μπατζανάκια του, όσο και τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ;

Όπως αναφέρει στο reader.gr ο δημοσιογράφος Γιώργος Ευγενίδης, «στην πραγματικότητα, η κίνηση της Βόλβης λειτούργησε ως η λυδία λίθος για να μετατραπεί η ΝΔ σε κόμμα αρχών, με θέσεις και πλήρες καταστατικό, από κόμμα προσωποπαγές και αρχηγοκεντρικό που ήταν από την ίδρυσή της, το 1974».

«Η κίνηση δεν εκδηλώθηκε το 1979 αλλά το 1976, πριν από το Προσυνέδριο της ΝΔ και πάλι στη Χαλκιδική. Εκεί, σε μια ταβέρνα πάνω στη λίμνη Βόλβη, τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, οι γαλάζιοι νεολαίοι μεταξύ ψαριού, σαλάτας και οίνου ζυμώθηκαν και άκουσαν τον δυναμικό Βαγγέλη Μεϊμαράκη, γιο του παλιού βουλευτή της ΕΡΕ στο Ηράκλειο, Γιάννη Μεϊμαράκη, να του αναγιγνώσκει μια «προκήρυξη».

Η αλήθεια είναι πως η κίνηση της Βόλβης δεν ενόχλησε μέχρι το 1979. Με συγκεκριμένες ενέργειες έκανε μεν αισθητή την παρουσία της, πλην όμως δεν διαφοροποιούταν από την επίσημη κομματική γραμμή. Από τις αρχές του 1979 όμως τα πράγματα άλλαξαν και οι γαλάζιοι νεολαίοι πέρασαν στο αντάρτικο, βάλλοντας εναντίον των επιλογών του ίδιου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον οποίο το προηγούμενο διάστημα είχαν αφήσει στο απυρόβλητο.

Έτσι, μια μέρα πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της ΝΔ στην Κασσάνδρα, η «κίνηση» εκδίδει σκληρή ανακοίνωση. «Το συνέδριο της ΝΔ είναι μια πλαστογράφηση δημοκρατικού συνεδρίου» σημείωναν οι νεολαίοι της ΝΔ μεταξύ άλλων. Εγκαλούσαν την κομματική ηγεσία πως δεν είχε προηγηθεί διάλογος για τις θέσεις του κόμματος, ενώ γίνονταν και καταγγελίες για μεθοδεύσεις εναντίον συγκεκριμένων υποψηφίων συνέδρων από την ηγεσία της ΝΔ (το συνέδριο του 1979 είναι το πρώτο στην ελληνική πολιτική ιστορία, για το οποίο τα μέλη ενός κόμματος εξέλεξαν συνέδρους). Κατέληγαν πως «το συνέδριο δεν αποβλέπει σε τίποτα άλλο από την παραπλάνηση της κομματικής βάσης ότι άρχισαν να υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στο κόμμα» και ζητούσαν «να αποκτήσει η παράταξη ένα κόμμα που να ανήκει στα μέλη του».

Φυσικά, η αντίδραση της ηγεσίας της ΝΔ ήταν άμεση. «Έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος» σχολίαζαν τότε κύκλοι της ηγεσίας, με τους περισσότερους από τους διαγραφέντες να επιστρέφουν στη ΝΔ είτε επί Αβέρωφ είτε (κυρίως) επί Μητσοτάκη».

Τα ψιλοθυμόταν, λοιπόν ο Αντώνης, αλλά όχι με κάθε λεπτομέρεια, όμως αυτό δεν τον πτόησε και είπε την ιστορία με ύφος παντογνώστη. Άλλωστε, αν το βάλουμε κάτω, αυτή είναι ακριβώς η ιστορία της μεταπολίτευσης: κάτι «στο περίπου», αλλά με ύφος βεβαιότητας.

Λίγο αργότερα στην ταινία εξάλλου, σε μια στιγμή νιρβάνας ο παντογνώστης Αντώνης, θα καταφέρει να πείσει την κυρία Αρχοντούλα και τη φίλη της να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ εξηγώντας τους ότι «Η Δεξιά δεν αγωνίζεται στον χώρο των ιδεών. Προσκολλημένη στην παλιά νοοτροπία προτιμά να εξαγοράζει τις ψυχές των ανθρώπων».

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…