Newsroom

Newsroom

Σαν σήμερα ο Μουσολίνι ιδρύει το κόμμα Πυρήνες του Αγώνα

Σαν σήμερα πριν από 97 χρόνια ο Μπενίτο Μουσολίνι, στις 23 Φεβρουαρίου του 1919 ιδρύει το κόμμα Fasci de Combattimento…

Σαν σήμερα πριν από 97 χρόνια ο Μπενίτο Μουσολίνι, στις 23 Φεβρουαρίου του 1919 ιδρύει το κόμμα Fasci de Combattimento (Πυρήνες του Αγώνα). Ο Benito Amilcare Andrea Mussolini διοίκησε την Ιταλία από το 1922 έως το 1943 μετατρέποντας τη σε φασιστική πολιτεία. Συμμάχησε με τον Αδόλφο Χίτλερ ως δύναμη της συμμαχίας του Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ο Μουσολίνι ξεκίνησε τη πολιτική του δράση ως σοσιαλιστής και μάλιστα φυλακίστηκε το 1911 για την αντιπολεμική του δράση και τις ειρηνιστικές του απόψεις ενώ διετέλεσε και αρχισυντάκτης της εφημερίδας του ιταλικού σοσιαλιστικού κόμματος Avanti! (Εμπρός!).

Όταν το 1915 η Ιταλία εισέρχεται στον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο ο Μουσολίνι επιστρατεύεται και μετά τον τραυματισμό του από χειροβομβίδα επιστρέφει στο Μιλάνο. Οι πολιτικές του απόψεις έχουν ήδη αλλάξει και κατά τη διάρκεια του μεγάλου μεγάλου απεργιακού κύματος στην Ιταλία το 1920-21 το κόμμα του δρα εναντίον των εργατών. Το 1921 συμμετέχει στις εκλογές, εκλέγοντας 37 βουλευτές και μετονομάζει το κόμμα του σε Εθνικό Φασιστικό Κόμμα (Partito Nazionale Fascista PNF).


Στις 28 Οκτωβρίου ο Μουσολίνι οργανώνει τη Πορεία προς τη Ρώμη (Marcia su Roma) και στις 31 Οκτωβρίου 100.000 Μελανοχίτωνες, μέλη των Φασιστικών Φαλάγγων, εισέρχονται στη Ρώμη και παρατάσσονται απέναντι από την αστυνομία και τους Κυανοχίτωνες του βασιλικού στρατού. Ο Βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ αδυνατώντας να ελέγξει την κατάσταση και με την απειλή του εμφυλίου να επικρέμαται πάνω από τη χώρα, παραδίδει την εξουσία στον Μουσολίνι, ορίζοντάς τον πρωθυπουργό.

Η αρχή του τέλους για το Μουσολίνι έρχεται το 1943 όταν πια είναι εμφανές ότι οι δυνάμεις του Άξονα χάνουν τον πόλεμο. Στις 24 Ιουλίου 1943 το Μεγάλο Φασιστικό (Συμβούλιο Gran Consiglio del Fascismo) ψηφιίζει τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Βασιλιά Βιττόριο Εμμανουέλε ΙΙΙ. Στις 27 Απριλίου 1945 ο Μουσολίνι μαζί με την ερωμένη του προσπαθούν να διαφύγουν στην Ελβετία και συλλαμβάνεται από παρτιζάνους και την επόμενη μέρα εκτελείται. Η σορός του μεταφέρθηκε και κρεμάστηκε στην κεντρική πλατεία του Μιλάνου.

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

μιχαλης ρεππας

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

Το δικό του «αντίο» στην Άννα Παναγιωτοπούλου είπε ο Μιχάλης Ρέπας

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

giatros nosokomeio eurokinissi kontarinis 708 3

Αργολίδα: Χωρίς παιδίατρο το Πάσχα-Μήνυση από τον πατέρα παιδιού που τραυματίστηκε

Την πραγματική κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι γονείς και παιδιά στην Αργολίδα, τις ημέρες…