Newsroom

Newsroom

Σαν σήμερα η Πρώτη φορά Αριστερά – Όταν ο Αλέξης Τσίπρας είπε… «Σήμερα η ελπίδα έγραψε ιστορία» (video)

9 χρόνια πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές και λίγες μέρες μετά ο Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται πρωθυπουργός

2227940

H 25η Ιανουαρίου του 2015 ήταν μια μέρα κομβική για την πολιτική ιστορία της Ελλάδας καθώς για πρώτη φορά ένα κόμμα της αριστεράς κατορθώνει να φτάσει στην κυβέρνηση της χώρας, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να φέρνουν «σεισμό» στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Μετά την άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές, με ποσοστό 36,34% και να σχηματίσει κυβέρνηση 162 εδρών με την στήριξη των Ανεξάρτητων Έλληνων, του Πάνου Καμμένου.

2231091

Ύστερα από την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχηματίστηκε η πρώτη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, με κεντρικό σύνθημα «Πρώτη φορά Αριστερά».

«Σήμερα η ελπίδα έγραψε ιστορία», διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τα Προπύλαια, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η νίκη του κόμματος που αναλάμβανε για πρώτη φορά τα ηνία της χώρας άνοιγε τον δρόμο, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας την ημέρα των εκλογών, για την ακύρωση της λιτότητας, την ακύρωση των μνημονίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι «η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει τη λιτότητα, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει με έναν τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της καταστροφής», τονίζοντας πως αυτό θα γίνει «χωρίς ρήξη με τους εταίρους αλλά και χωρίς συνέχιση της υποτέλειας».

2231659

«Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού καθιστά την τρόικα παρελθόν», είχε πει χαρακτηριστικά.