Newsroom

Newsroom

Σαν σήμερα 9 χρόνια πριν βρέθηκε το πτώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έγινε σύμβολο κατά του bullying στην Ελλάδα σε μία υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

giakoumakis 1

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Μαρτίου 2015 όταν η υπόθεση εξαφάνισης του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, έλαβε το χειρότερο δυνατό τέλος.

Ο 20χρονος βρέθηκε νεκρός περίπου 800 μέτρα μακριά από τη σχολή του. Το άψυχο σώμα του, βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη σε βαλτώδη περιοχή στον Κάτσικα Ιωαννίνων, δίπλα σε χωματόδρομο που οδηγεί στη λίμνη Παμβώτιδα. Δίπλα στη σορό του, βρέθηκε ένα μαχαίρι. Από τότε, έχουν περάσει εννέα χρόνια.

Το ιστορικό της εξαφάνισης

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης σπούδαζε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Οι συμφοιτητές του τον περιέγραφαν ως ένα παιδί έξυπνο, ευγενικό και πολύ ντροπαλό.

Στις 6 Φλεβάρη 2015 τα ίχνη του εξαφανίζονται κι ένα ανθρωποκυνηγητό ξεκινά με τα στόματα να ανοίγουν αποκαλύπτοντας τον άγριο εκφοβισμό που καθημερινά βίωνε ο 20χρονος.

Η πρώτη που αντιλήφθηκε πως κάτι δεν πάει καλά ήταν η μητέρα του. Προσπαθώντας να επικοινωνήσει μαζί του απευθύνθηκε στους συμφοιτητές του και μετά στην Πρυτανεία της Σχολής.

Στην αρχή η Γαλακτομική Σχολή προσπάθησε να κρατήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό του σε «διακριτικό» επίπεδο. Κανείς δεν μιλούσε ενώ οι περισσότεροι γνώριζαν αυτό που λίγες μέρες αργότερα θα σόκαρε το πανελλήνιο.

Η επιμονή της οικογένειας «ανάγκασε» την εισαγγελία να δώσει εντολή στα τηλεοπτικά δίκτυα να δημοσιεύσουν τα στοιχεία του φοιτητή με σκοπό να διευκολυνθούν οι έρευνες του εντοπισμού του.

2252489

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ζούσε μέσα στον απόλυτο εφιάλτη

Παράλληλα με την έρευνα για τον εντοπισμό του Βαγγέλη, η ΕΛΑΣ ξεκίνησε μια άλλη έρευνα. Φαινόταν ξεκάθαρα πως «κάτι» υπήρχε μέσα στη Γαλακτοκομική Σχολή. Έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ θεωρούσαν πως εκεί κρύβεται η λύση του μυστηρίου. Αυτό που αποκαλύφθηκε, ωστόσο, δεν μπορούσε κανείς να το φανταστεί.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ζούσε μέσα στον απόλυτο εφιάλτη. Μια παρέα συμπατριωτών του είχε βρει στο πρόσωπο του Βαγγέλη το ιδανικό θύμα. Του έκλειναν το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο, τον είχαν κλειδώσει μέσα σε ντουλάπα, τον ξύρισαν παρά τη θέλησή του, και του πετούσαν κέρματα για να «τραγουδήσει» σαν να ήταν τζουκ μποξ, τον έδεναν σε καρέκλες, κ.ά.

Κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι, κανείς δεν γνώριζε και δεν βρέθηκε ούτε ένας καθηγητής της Σχολής να σταματήσει τα μαρτύρια που επανειλημμένως ζούσε ο Βαγγέλης.

Ο άτυχος φοιτητής είχε ζητήσει να αλλάξει όροφο, δωμάτιο, είχε μελανιές στο σώμα του κι όμως κανείς δεν είχε καταλάβει τίποτα.

Η μητέρα του στην κατάθεσή της είχε υποστηρίξει πως μετά από αιτήματα του γιού της να αλλάξει δωμάτιο η Διεύθυνση της Εστίας είχε απαντήσει πως ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ήταν ενήλικος και μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Αυτό και μόνο αποδείκνυε πως γνώριζαν τι συνέβαινε.

Μόνο η υπεύθυνη της Εστίας βρήκε το θάρρος, σε δεύτερο χρόνο, να ενημερώσει την οικογένεια και να μοιραστεί πως «το παιδί υπέφερε από τη συμπεριφορά συμφοιτητών του».

Λίγο αργότερα μια καθηγήτρια της σχολής της είχε τηλεφωνήσει, προκειμένου να την ενημερώσει πως εξαιτίας κάποιων προβλημάτων με κάποια παιδιά, αποφάσισαν να αλλάξουν όροφο και δωμάτιο στον Βαγγέλη.

Στο κατηγορητήριο θα συμπεριληφθούν αργότερα συνολικά 23 περιστατικά κακοποίησης του Γιακουµάκη που σημειώθηκαν εντός και εκτός της Γαλακτοκοµικής Σχολής, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015.

Σχεδόν ταυτόχρονα αποκαλύψεις αναφορικά με το βασανιστικό bullying που υπέστη ο Βαγγέλης Γιακουμάκης αποκάλυψε και η Αγγελική Νικολούλη (ήταν η πρώτη φορά που ακουγόταν δημόσια κάτι τέτοιο), στην εκπομπή της οποίας αποκαλύφθηκε ότι οι συγκεκριμένοι σπουδαστές από την Κρήτη είχαν πετάξει τον Βαγγέλη από τις σκάλες, τον είχαν δέσει σε μια καρέκλα, καθώς και ότι τον έκλειναν στην ντουλάπα. «Οι Κρητικοί τον έκλειναν στην ντουλάπα και για να βγει έπρεπε να πει ένα τραγούδι. Του πετούσαν μάλιστα και κέρματα μέσα στην ντουλάπα, παριστάνοντας ότι παίζουν με ένα ζωντανό τζουκ μποξ» θα πει ένας από τους μάρτυρες.

Όσο περνάνε οι ημέρες τόσο πιο ξεκάθαρο γινόταν πως ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ζούσε μέσα σε μια κόλαση. Τα όσα βίωνε «πάγωσαν» το πανελλήνιο που παρακολουθούσε συγκλονισμένο τις εξελίξεις. Τότε έρχεται και η ώρα της οργής. Αποκαλύπτεται πως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, φέρεται να μεσολάβησε για λογαριασμό της ομάδας των Κρητικών.

Ο ίδιος θα παραδεχτεί δημόσια ότι μεσολάβησε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων για λογαριασμό κάποιου φοιτητή, για ένα περιστατικό όμως το οποίο δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση του άτυχου 20χρονου. «Οι γονείς του παιδιού με παρακάλεσαν να πω μία κουβέντα, γιατί το παιδί τους είχε κάνει μία αταξία και πήγαν να το διώξουν» θα δηλώσει ο κ. Μαρκογιαννάκης στο Mega. Τον Ιανουάριο του 2018, το Τριµελές Εφετείο Πληµµεληµάτων Ιωαννίνων θα απαλλάξει τον κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος ήταν κατηγορούµενος για «ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος».

Το χρονικό της δίκης

Έχουν περάσει περίπου είκοσι ημέρες και ο νομικός σύμβουλος, Ανδρέας Αθανασόπουλος, μαζί με τριμελή επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας πηγαίνουν στα Ιωάννινα προκειμένου να μάθουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει.

Τα ευρήματα είναι αδιάψευστα και μαρτυρούν ακραία βία. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, θα ζητήσει την παραίτηση του διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και στη συνέχεια θα αναλάβουν οι εισαγγελικές αρχές.

Ο πρώην βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, κατηγορήθηκε ότι ήρθε σε επαφή με τον τότε διευθυντή της Γαλακτομικής Σχολής, Κώστα Μάτζαρη, ζητώντας οι εμπλεκόμενοι να «πέσουν στα μαλακά».  Αυτός είναι και ο λόγος που του ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία για παράβαση καθήκοντος  από την Εισαγγελία Ιωαννίνων.

Τότε, ο βουλευτής είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό πως «οι γονείς των παιδιών με παρακάλεσαν να πω μία κουβέντα, γιατί τα παιδιά τους είχαν κάνει μία αταξία και πήγαν να τα διώξουν».

Το Τριμελές Εφετείο Πληµµεληµάτων Ιωαννίνων θα απαλλάξει τον πρώην βουλευτή όχι όμως και τον πρώην διευθυντής της σχολής, που καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών µε τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος.

Συνολικά εννέα άτομα θα παραπεμφθούν σε δίκη, τον Φεβρουάριου του 2019, για το αδίκημα της «επικίνδυνης σωµατικής βλάβης από κοινού και κατά µόνας, κατ’ εξακολούθηση».

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους το δικαστήριο θα κρίνει ένοχους, σε πρώτο βαθμό, οκτώ από τους εννιά κατηγορουμένους. Στους πέντε θα επιβληθεί ποινή 36 μηνών, ενώ στους υπόλοιπους θα επιβληθεί ποινή 150 ωρών κοινωφελούς εργασίας καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης ήταν ανήλικοι.

Στην έφεση η εισαγγελέας θα προτείνει και πάλι την ενοχή των κατηγορουμένων, με την ίδια ποινή που τους είχε επιβληθεί πρωτόδικα.

Οι κατηγορούμενοι σε όλη τη διάρκεια της δίκης υποστήριζαν πως ήταν ένα αστείο μεταξύ αντρών που ίσως να ξέφυγε γιατί ο Βαγγέλης ήταν ευαίσθητος και επειδή ήταν καλό παιδί και Κρητικός έπρεπε να σκληρύνει.

«Στη χώρα των αθώων»

Στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη ο σπουδαίος ποιητής Μάνος Ελευθερίου έγραψε το τραγούδι «Στη χώρα των αθώων» το οποίο ερμήνευσαν ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Γιώργος Νταλάρας.

«Πώς είναι ο έρωτας γραμμένος στο πετσί μας.

Με γράμματα άραγε ή μαύρους αριθμούς;

Αίμα θηλάζει κι η Ελλάδα κι η ζωή μας

Και οι εχθροί είναι εραστές με εκβιασμούς.

Των δράκων γάλα πίνουν μόνο και φαρμάκι.

Κρίμα. Δεν γνώρισες τον Κώστα Καρυωτάκη.

Στους ουρανούς θ’ αναγνωρίσουνε ποιος ήσουν.

Ξέρουν αυτοί. Το φωτοστέφανο χρυσό.

Φώτιζες νύχτες των ανθρώπων που θα ζήσουν

κι έχουν και θάνατο και φως μισό μισό.

Όχι τσεκούρι και μπαλτάς. Μήτε και σφαίρα.

Μ’ ένα σουγιά που κόβει φλέβες στον αέρα.

Με του Μακμπέθ πήγες τις μάγισσες, κοντά τους

να βρεις πώς σμίγει το χρυσάφι με χαλκό

κυνηγημένος απ΄ το σώμα σου στους βάλτους

βρήκες ποιός δαίμονας ξορκίζει το κακό.

Δεν παραστάθηκαν Απόστολοι εκ περάτων

Κι ας πήραν όψη τα μυστήρια των πραγμάτων.

Τι συζητούσες στον Αγρό του Κεραμέως

στους κήπους του αίματος σαν μια σταλαγματιά.

Για στρατηλάτης δεν σου πήγαινε γενναίος

μήτε τσιράκι στων τραμπούκων τη στρατιά.

Ω επαρχία, επαρχία, όλα τα σφάζεις.

Τα μαχαιρώνεις και λυσσάς κι όλο σπαράζεις.

Ο Γκρέκο εδώ, ο Λόρκα εκεί. Ποιος θα κερδίσει;

Τους ξέρεις άραγε να ρίξεις μια ματιά;

Και τώρα ποιος από τους δυο θα ζωγραφίσει

την ομορφιά σου, σαν την άγρια νυχτιά.

Σ’ άγγιξαν άραγε τα φίδια κι οι αράχνες.

Τι μυστικά σού είπε το φως μέσα στις πάχνες.

Αθώοι όλοι. Σε μια χώρα των αθώων.

Δεν σε γνωρίσαμε να πιούμε έναν καφέ,

δυο τρεις κουβέντες για τους άθλους των ηρώων

γι’ αυτούς που ζούνε συντροφιά μ’ έναν χαφιέ.

Λυσσούν να σ’ εύρουν τα σκυλιά. Λυσσούν οι σκύλοι.

Κι η ομερτά στις καφετέριες καντήλι.

Πώς να σου γράψω, το λοιπόν, βιογραφία

αφού οι λέξεις μου είναι μόνο της βροχής.

Ποτέ το μπλε δεν το χωρά δικογραφία.

Θυμίζει σύλληψη κι εκτέλεση εποχής.

Είμαστε άρρωστοι βαριά από νοσταλγία.

Μας περιμένουν τα τσιγκέλια στα σφαγεία».

Ειδήσεις σήμερα:

Κασσελάκης: Απάντησε στην κριτική φορώντας κάλτσες με αστακούς – Η απίθανη στιγμή με τον Παπαδάκη (video)

Η Νίκη πιέζει τον Μητσοτάκη: «Κατεβάζει» Τσελέντη, Αναδιώτη και κόρη πρώην υπουργού της ΝΔ

Τέμπη – Πατέρας θύματος: «Βρέθηκε DNA και κόκαλα, δε γλιτώνουν τα κάγκελα δύο βουλευτές της ΝΔ» (video)

Νέα δημοσκόπηση: Εκπλήξεις για ΣΥΡΙΖΑ και… Λοβέρδο – Το 42% θέλει να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…