Αυλαία στη συμφωνία Κράτους - Εκκλησίας μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου

Με υπερβολική δόση φιλελευθερισμού ξεκίνησε και η δεύτερη εβδομάδα διακυβέρνησης της ΝΔ

NewsRoom 16/07/2019 | 14:52

Ως μια «νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας», χαρακτηρίστηκε το «βήμα πίσω» που συναποφάσισαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη σημερινή τους συνάντηση.

Έτσι και σε αυτό το πλαίσιο, η πολυσυζητημένη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει τον περασμένο Νοέμβριο η πολιτεία με την ιεραρχία της Εκκλησίας σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των κληρικών φαίνεται πως ακυρώνεται στο σύνολό της αφού  ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας- Εκκλησίας του προηγούμενου Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής διαλόγου Πολιτείας- Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, στη συνάντηση συζητήθηκε, τέλος, και το ζήτημα της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για την κατανομή θέσεων κληρικών στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2019.