Newsroom

Newsroom

«Σαν Χιροσίμα» στη Βηρυτό- Δεκάδες νεκροί και εκτεταμένες ζημιές

Δραματικές ώρες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, την οποία συγκλόνισαν ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι. 

1000 1

Εικόνα ολικής καταστροφής σε μεγάλη έκταση στο κέντρο της Βηρυτού έπειτα από δύο ισχυρές εκρήξεις, οι οποίες οδήγησαν τουλάχιστον  50 ανθρώπους στο θάνατο, ενώ οι τραυματίες αγγίζουν τους 3.000. Την ίδια στιγμή, πολλά άτομα είναι εγκλωβισμένα, καθώς έχουν καταπλακωθεί στα συντρίμμια κτιρίων, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. 

Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο Ναζάρ Ναζαριάν, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Καταέμπ (Kόμμα των Φαλαγγιτών, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου), που σύμφωνα με πληροφορίες έχει πέσει σε κώμα. 

Ο Ερυθρός Σταυρός κάνει εκκλήσεις για αίμα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται στα χειρουργεία των νοσοκομείων την πόλης.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο λιμάνι της πρωτεύουσας και είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σχεδόν η μισή πόλη

Ο Αμπούντ είπε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής. «Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε.

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 17.11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

«Αισθάνθηκα σαν να γινόταν σεισμός και μετά, ακολούθησε η τεράστια ανάφλεξη και τα τζάμια έσπασαν. Ήταν πιο ισχυρή έκρηξη από εκείνη που σκότωσε τον (πρώην πρωθυπουργό) Ραφίκ Χαρίρι το 2005», είπε μια Λιβανέζα κάτοικος στο κέντρο της πόλης.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου διαβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις έγιναν σε μια περιοχή όπου φυλάσσονται άκρως εκρηκτικές ουσίες, όχι όμως εκρηκτικές ύλες.

Η έκρηξη στη Βηρυτό ισοδυναμούσε με σεισμό 4,5 βαθμών

Η πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 4,5 βαθμών, σύμφωνα με Ιορδανούς σεισμολόγους.

“Η έκρηξη που έγινε στο λιμάνι της Βηρυτού απόψε ήταν ισοδύναμη με σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ανέφερε το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Τι συνέβη
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η πρώτη έκρηξη –αυτή στο λιμάνι– οφείλεται σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη σταριού η οποία επεκτάθηκε σε κατάστημα πυροτεχνημάτων προκαλώντας ανάφλεξη. Η δεύτερη φέρεται να οφείλεται σε εξάπλωση της φωτιάς σε χώρο αποθήκευσης χημικών (πληροφορίες αναφέρουν ότι εκεί υπήρχαν κοντέινερ με νάτριο) ή σε αποθήκη με εκρηκτικά που είχαν κατασχέσει οι αρχές.

Ωστόσο, αυτή η εκδοχή της έκρηξης από πυροτεχνήματα αμφισβητείται από πολλούς, λόγω της μεγάλης έντασης, την οποία μάρτυρες χαρακτήρισαν «εκκωφαντική», ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ήταν τόσο δυνατή «σαν να έπεσε ρουκέτα ή να εξερράγη βόμβα», προκαλώντας υποψίες ότι για την έκρηξη μπορεί να ευθύνεται το Ισραήλ.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Σαάντ Χαρίρι, έχει χαρακτηρίσει τις εκρήξεις «περιστατικό εθνικής ασφάλειας που είχε στόχο το λιμάνι της Βηρυτού». Ωστόσο ο επικεφαλής των αρχών ασφαλείας της χώρας απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση: «Δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε την έρευνα των αρχών».

Η δεύτερη έκρηξη έγινε κοντά στην κατοικία του Σαάντ Χαρίρι, γιου του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι. Ο τελευταίος είχε δολοφονηθεί το 2005 από έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, που αρνούνται την εμπλοκή τους στη δολοφονία, είναι μέλη της Χεζμπολάχ και η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου για την υπόθεση αναμένεται την Παρασκευή.,

Το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις

Το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στον Λίβανο, μετέδωσε η τηλεόραση του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ).

Λίγο νωρίτερα, κυκλοφόρησαν φήμες περί πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι N12, είπε ότι η έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο ατύχημα που ξεκίνησε με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς.

Σε ετοιμότητα Ελλάδα και Κύπρος

Σε ανάρτησή του στα social media, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φονικών εκρήξεων στη Βηρυτό. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κύπρος που δήλωσε ετοιμότητα για συνδρομή στη Βηρυτό μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη. 

«Επικοινωνήσαμε ήδη με την Κυβέρνηση του Λιβάνου εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη», ανέφερε ο Κύπριος υπουργός στο Twitter.

Παρακολουθούν τις εξελίξεις οι ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι Μακ Ενάνι ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα ούτως ώστε να προσφέρει κάθε πιθανή βοήθεια.

Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχουν υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής οι πληροφορίες είναι ανεπαρκείς.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…