Newsroom

Newsroom

"San Andreas: Επικίνδυνο Ρήγμα"

Μετά την ενεργοποίηση του διαβόητου ρήγματος του Σαν Ανδρέας και τον τρομερό σεισμό 9 ρίχτερ που προκάλεσε, ένας πιλότος διασωστικού…

san andreas epikinduno rigma

Μετά την ενεργοποίηση του διαβόητου ρήγματος του Σαν Ανδρέας και τον τρομερό σεισμό 9 ρίχτερ που προκάλεσε, ένας πιλότος διασωστικού ελικοπτέρου (Ντουέιν Τζόνσον) με την εν διαστάσει σύζυγό του (Κάρλα Γκουτζίνο) θα μεταβούν από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο για να σώσουν την μοναχοκόρη τους.

Το επικίνδυνο ταξίδι είναι μόνο η αρχή: πάνω που πιστεύουν ότι τα χειρότερα πέρασαν, νέα εμπόδια και αντιξοότητες θα εμφανιστούν στον δρόμο τους.

Η περιπέτεια δράσης «San Andreas: Επικίνδυνο Ρήγμα» σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεργασία του Ντουέιν Τζόνσον με τον σκηνοθέτη Μπραντ Πέιτον, μετά τη συνεργασία τους στο «Journey 2: The Mysterious Island».

Στην ταινία θα δούμε επίσης την Κάρλα Κουτζίνο («Night at the Museum», «Entourage»), την Αλεξάντρα Νταντάριο («Percy Jackson: Sea of Monsters», «True Detective»), την Άρτσι Παντζάμπι («The Good Wife») και τον υποψήφιο για Όσκαρ, Πολ Τζιαμάτι («Cinderella Man»).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Στο «San Andreas: Επικίνδυνο Ρήγμα» η μυθοπλασία περιστρέφεται γύρω από τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά. Η σεισμική δραστηριότητα ενός άγνωστου ρήγματος κοντά στο Φράγμα Χούβερ, ενεργοποιεί το διαβόητο ρήγμα του Σαν Ανδρέας, προκαλώντας έναν τρομερό σεισμό που ταρακουνά συθέμελα το Λος Άντζελες. Και υπάρχει και συνέχεια. Το σεισμικό κύμα θα συνεχίσει την πορεία του πυροδοτώντας ένα ντόμινο χάους και καταστροφής μέχρι το Σαν Φρανσίσκο.

Ο Ντουέιν Τζόνσον ενσαρκώνει τον Ρέι, τον κεντρικό χαρακτήρα της ταινίας, έναν πιλότο διασωστικού ελικοπτέρου, που αναλαμβάνει μια βαθιά προσωπική αποστολή: να μεταφέρει την εν διαστάσει σύζυγό του και την κόρη τους σε ασφαλές μέρος. «Το σενάριο με συγκίνησε βαθιά. Ο σεισμός χτυπά πάντα απροειδοποίητα. Η κίνηση των τεκτονικών πλακών συνήθως προκαλεί μετασεισμούς, τους οποίους δε μπορείς να αποφύγεις. Απλά φροντίζεις να επιβιώνεις λεπτό-λεπτό. Για τον Ρέι, το θέμα δεν είναι μόνο η επιβίωση. Προσπαθεί να διαφυλάξει την οικογένεια του, από κάθε άποψη,» λέει ο πρωταγωνιστής.

Αυτό το κράμα σφοδρών καταστροφών και έντονων προσωπικών σχέσεων έλκυσε στο πρότζεκτ και τον σκηνοθέτη Μπραντ Πέιτον. «Είναι εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι έχω κάνει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια πολύ απαιτητική ταινία, σε ό,τι αφορά την κλίμακα των φαινομένων που πρέπει να απεικονίσεις, η οποία όμως έχει μια απόλυτη ειλικρίνεια. Ήθελα οι χαρακτήρες να είναι αληθινοί, ώστε το κοινό να μπορέσει να ταυτιστεί μαζί τους, να δει τον οπτική γωνία τους, γιατί ναι, η δράση είναι καταιγιστική, αλλά ο πυρήνας κάθε ιστορίας είναι αυτοί που αγαπάς.»

Η αρχική ιδέα για την ταινία ήταν του Φλιν, ο οποίος ως λάτρης των κλασικών ταινιών καταστροφής ήθελε να δώσει μια νέα πνοή στο genre αξιοποιώντας την τεχνολογία 3D για να δημιουργήσει φωτορεαλιστικές εικόνες. «Η ταινία αυτή μίλησε στην καρδιά μου και για έναν λόγο παραπάνω. Τρεις εβδομάδες αφότου μετακόμισα στο Λος Άντζελες σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός του Νόρθριτζ. Ήταν η πρώτη φορά που γεύτηκα τον τρόμο. Ήταν συγκλονιστικά τρομακτική εμπειρία. Ο σεισμός σε κάνει να νιώθεις πολύ μικρός, ένα τίποτα.»

Μπορεί να μην βασίζεται όλη η δράση σε γεγονότα, αλλά η ταινία σίγουρα περιέχει μεγάλη δόση επιστημονικής εγκυρότητας και αλήθειας.

Τον Μάρτιο του 2015, η έκθεση της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί σεισμός εντάσεως μεγαλύτερης των 8 ρίχτερ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά, όπως επίσης και οι πιθανότητες για ένα ντόμινο σεισμικής δραστηριότητας.

«Πήρα τους φόβους μου και τους έκανα σενάριο,» λέει ο σεναριογράφος Κάρλτον Κιουζ, «γνωρίζοντας ότι ο Μπραντ θα απέδιδε κάθε σεκάνς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και η αλήθεια είναι ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου.»

Η ταινία «San Andreas: Επικίνδυνο Ρήγμα» παρακολουθεί τρεις ιστορίες που εξελίσσονται ταυτόχρονα. Μετά τον πρώτο σεισμό που πλήττει το Λος Άντζελες, ο Ρέι εντοπίζει με το ελικόπτερο την πρώην σύζυγό του (Κάρλα Γκουτζίνο), να προσπαθεί να ξεφύγει από την καταστροφή. Οι δυο τους, ξεκινούν να βρουν την κόρη τους, Μπλέικ, στον απόηχο ενός δεύτερου σεισμού στο Σαν Φρανσίσκο. Κι ενώ εκείνοι κατευθύνονται προς το μέρος της, η 19χρονη Μπλέικ (Αλεξάντρα Νταντάριο), βρίσκεται μετέωρη καθώς ο μέλλων πατριός της (Γιόαν Γκράφαντ) έχει εξαφανιστεί. Τώρα πρέπει να εμπιστευτεί το ένστικτο και την αποφασιστικότητά της για να καταφέρει να επιβιώσει, μαζί με τον Μπεν (Χιούγκο Τζόνστον-Μπαρτ), έναν νεαρό άνδρα που μόλις γνώρισε.

Ο Πολ Τζιαμάτι ενσαρκώνει τον Λόρενς Χέις, έναν κορυφαίο σεισμολόγο που πιστεύει ότι έχει βρει τον τρόπο να αναχαιτίσει το σεισμικό κύμα πριν προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή. Χωρίς ρεύμα και τρόπο επικοινωνίας, κάνει ό,τι μπορεί για να εκπέμψει προειδοποιητικά σήματα με τη βοήθεια της ρεπόρτερ Σερένα (Άρτσι Παντζάμπι).

Για την ολοκλήρωση της ταινίας απαιτήθηκαν περισσότερα από 1300 ειδικά οπτικά εφέ προκειμένου το κοινό να μεταφερθεί σε έναν κόσμο όπου δρόμοι υποχωρούν, γέφυρες καταρρέουν, πυρκαγιές καταστρέφουν το αστικό τοπίο και κτίρια που γκρεμίζονται παρασύρουν στο διάβα τους ακόμα περισσότερα, δημιουργώντας ένα θεαματικό ντόμινο. Επιστέγασμα όλων αυτών, είναι ένα τεράστιο τσουνάμι που πνίγει κυριολεκτικά το Σαν Φρανσίσκο.