ΜΝ

Μάκης Νοδάρος

Σαμαρέϊκα – Το Βατοπέδι της Αχαϊας ! – Διαπλοκή και αδιαφορία !

Βατοπέδι της Αχαίας ! χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της , αλλά και σε επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ.κ Σκρέκα και Αμυρά, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) την περιοχή «Σαμαρέϊκα» που βρίσκεται , στην Ζώνη Απόλυτης Προστασίας , στην καρδιά του  Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Πρόκειται για μια αναδασωτέα  έκτασης 803 στρεμμάτων η οποία παραμένει στα χέρια των καταπατητών με την προκλητική ανοχή της Πολιτείας αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας .

Το Documento με εκτενές και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ τον Ιανουάριο του 2019 είχε περιγράψει όλα αυτά τα σοβαρότατα προβλήματα εντός της προστατευόμενης περιοχής αλλά δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση από την Πολιτεία .

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ :   https://www.documentonews.gr/article/to-anoxyrwto-ethniko-parko-kotyxioy-strofylias/

Η ΟΙΚΙΠΑ  κοινοποίησε την καταγγελία της στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών (Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών) ζητώντας να εξεταστεί τόσο η καθυστέρηση όσον αφορά την έκδοση του ΠΔ για την οριστική προστασία της περιοχής του Εθνικού Πάρκου όσο και για τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει από τις αρμόδιες δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, την αναδάσωση της παραπάνω  έκτασης,  και την απομάκρυνση των ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ.

Διαπλοκή και αδιαφορία       

Παραθέτοντας συγκλονιστικά στοιχεία τα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ περιγράφουν τα όσα αφορούν την συγκεκριμένη περιοχή ..

« Η περίπτωση των «Σαμαρέικων» αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο προκλητικής καταπάτησης και κατοχής δημόσιας δασικής έκτασης η οποία έχει κηρυχθεί αμετάκλητα αναδασωτέα και μέχρι σήμερα ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ δεν έχει ενεργήσει για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς που έχει συνολική έκταση 143.000 στρέμματα, τα υγροτοπικά του τμήματα προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar και δασικές του εκτάσεις έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.»

« Πρόκειται για μια περιοχή σταδιακά εκχερσωμένης και καταπατημένης από το 1937 ήδη, με έξαρση της εκχέρσωσης κατά τη διάρκεια της κατοχής. Σήμερα η έκταση αυτή έχει γεωργική χρήση (ποτιστικά χωράφια και θερμοκήπια). Εντός αυτής υπάρχουν 10 κτίσματα (οικίες και ένα κατάστημα) τα οποία έχουν τελεσίδικα κηρυχθεί αυθαίρετα από τη διοικητική δικαιοσύνη.»

« Από νομική άποψη ισχύουν οι αποφάσεις του  Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αρ. 2058/2004 – Φ.Ε.Κ. 812Δ/2004 (αφορά 561 στρέμματα) και 105217/52666/2012 (αφορά τα υπόλοιπα 242 στρ.), οι οποίες τις χαρακτηρίζουν αμετάκλητα δασικές και αναδασωτέες. Οι αποφάσεις αυτές αποτέλεσαν, εν πολλοίς, καρπό σκληρών δικαστικών, διοικητικών και άλλων μορφών αγώνων της οργάνωσής μας.»

Κανείς δεν υλοποιεί τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις

« Παρά την ύπαρξη και τον αμετάκλητο χαρακτήρα όμως των αποφάσεων αυτών όχι μόνο δεν υλοποιούνται, αλλά τα όργανα του κράτους, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, ενεργούν έτσι ώστε να γίνει τελικά αναγνώριση των τετελεσμένων και οι αποφάσεις να ακυρωθούν στην πράξη. Ουδεμία αναδασωτική ενέργεια έχει γίνει παρότι από την πρώτη απόφαση έχουν παρέλθει 18 χρόνια και από τη δεύτερη 10.»

« Η καταπατημένη έκταση έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα σύμφωνα  με την αριθμ. 2058/23.6.2004 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έχει  επικυρωθεί από την απόφαση 2474/2009 του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ. Πάνω από 60 πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αλλά και αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαιρέτων, έχουν εκδοθεί για την περιοχή και ΚΑΝΕΝΑ δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.»

« Οι κρατικές ενέργειες στο μεν τοπικό επίπεδο έλαβαν διάφορες μορφές μεταξύ των οποίων την αναγνώριση μη νόμιμου οικισμού από τον (τότε) Νομάρχη Ηλείας, απόφαση την οποία κατόπιν αναφορών μας υποχρεώθηκε να ανακαλέσει.  Στο κεντρικό επίπεδο έχουν λάβει τη μορφή περίπλοκων και δυσνόητων τροπολογιών ώστε να δοθούν ευκαιρίες μονιμοποίησης της αλλαγής χρήσης από δάσος σε αγροτική γη.»

« Η τελευταία τέτοια νομοθετική απόπειρα αποδοχής των τετελεσμένων καταπατήσεων εις βάρος του Εθνικού Πάρκου, έγινε το 2018 με αφορμή την ψήφιση του ν/σ (νόμου πλέον) για τους Φορείς Διαχείρισης. Η νέα διατύπωση ορίζει ότι η τελική χρήση της εν λόγω έκτασης θα οριστεί στα πλαίσια του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που θα καθορίσει το οριστικό διαχειριστικό καθεστώς του Εθνικού πάρκου.»

Αγνοείται το Προεδρικό Διάταγμα !

« Είναι τραγικό εν έτει 2022 να μην έχει εκδοθεί ακόμη το ΠΔ για την κατοχύρωση των μέτρων προστασίας του Εθνικού Πάρκου και ταυτόχρονα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς να περιγράφει από τηλεοράσεως τα «παράθυρα» και τις προϋποθέσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και να θέτει σε λειτουργία  ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο, για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 4685/2020 που αφορά κατόχους κτιρίων οικιστικής χρήσης που βρίσκονται σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που εμφανίζουν λειτουργική ενότητα.»

« Να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι απεργάζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους καταπατητές αγνοώντας δικαστικές  αποφάσεις, (του ΣτΕ συμπεριλαμβανομένου) και διοικητικές πράξεις κατεδάφισης αυθαιρέτων και αναδάσωσης της καταπατημένης έκτασης.» – τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΙΚΙΠΑ και προσθέτει:

« Με την επιστολή ζητάμε  από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες δασικές Υπηρεσίες  για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, την  αναδάσωση της παραπάνω έκτασης,  και την απομάκρυνση των ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ.»

Η ΟΙΚΙΠΑ θα ενημερώσει επίσης όλους τους βουλευτές της Δυτικής Ελλάδας για το παραπάνω θέμα, ζητώντας την παρέμβασή τους μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να μπει επιτέλους ένα τέλος στη συνεχιζόμενη κατοχή και εκμετάλλευση από ιδιώτες της εκχερσωμένης και ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΗΣ έκτασης του Εθνικού Πάρκου της Στροφυλιάς.-

Αυγέρη για ΑΔΑΕ: «Μάταια ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η δράση του παρακράτους που έστησε, θα μείνει στο σκοτάδι»

Αυγέρη για ΑΔΑΕ: «Μάταια ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η δράση του παρακράτους που έστησε, θα μείνει στο σκοτάδι»

«Ξεπέρασε ακόμα και τον πιο κακό εαυτό της» η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην περίπτωση της ΑΔΑΕ,…