Newsroom

Newsroom

Σαμαράς-Βενιζέλος: Με τη πλάτη στον τοίχο των πλειστηριασμών

Με τη πλάτη στον τοίχο βρίσκονται Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος που αναζητούν εναγωνίως το τρικ με το οποίο θα…

beni samaras 0

Με τη πλάτη στον τοίχο βρίσκονται Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος που αναζητούν εναγωνίως το τρικ με το οποίο θα βγάλουν την κυβέρνηση τους από το ναρκοπέδιο που διαμόρφωσε η εμπλοκή με την Τρόικα και το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων.

Ο πρωθυπουργός κι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, οι οποίοι συναντώνται εκτάκτως το βράδυ της Δευτέρας, φοβούνται τις κοινοβουλευτικές απώλειες, ειδικώς από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, και την κοινωνική αναταραχή που θα προκληθεί από την άρση της προστασίας στους πλειστηριασμούς και για τον λόγο αυτό αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο και τα μέτρα θα περάσουν, καθώς η Τρόικα δεν αναμένεται να βάλει νερό στο κρασί της και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της κυβέρνησης τους.

Να σημειωθεί επίσης οτι δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel η οποία επικαλείται “πολιτικούς παρατηρητές στην Αθήνα” κάνει λόγο για “μοιραίο Δεκέμβριο” για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Πάντως και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι επιχειρούν να εμφανιστούν “αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την τρόικα”.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας την Δευτέρα σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου είπε ότι «το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών. Βεβαίως και υπάρχει πρόβλημα με μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια όμως είναι επείγουσα ανάγκη οι τράπεζες να επανασυνδεθούν με την ελληνική πραγματική οικονομία», είπε προσθέτοντας πως «οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας του φτωχού δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο».

Στο ίδιο μήκος, υπουργοί και βουλευτές των δυο κομμάτων εξέφρασαν επισήμως την αντίθεση τους. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για δημιουργία σοβαρού πολιτικού προβλήματος ενώ τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής επισήμανε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη. 

Ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε απο την Κατερίνη ότι “εμείς δεν συναινούμε” ενώ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Παναγιώτης Ρήγας πρότεινε την προστασία της πρώτης κατοικίας για ακόμη δυο χρόνια.

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση σκληραίνει τη στάση της με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει οξύτατη επίθεση κάνοντας λόγο για “συζητήσεις για άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που γίνονται πάνω στα ερείπια μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έχει βυθίσει τους πολίτες στη φτώχεια και την απόγνωση”.

 «Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης ενεθάρρυναν την επιμονή της τρόικας στη λανθασμένη πολιτική της άδικης λιτότητας, που δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση» τονίζει η ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή» η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, και υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται μία ισχυρή επαναδιαπραγμάτευση».

«Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων και τα άλλα μέτρα, είναι οι αντιλαϊκές απαιτήσεις της τρόικα, όπως αντιλαϊκές είναι και οι λεγόμενες ‘κόκκινες’ γραμμές της κυβέρνησης, γιατί και οι δυο υπηρετούν την έξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου», σημειώνει το ΚΚΕ.

Κομισιόν: Δεν απαιτούμε πλήρη άρση του μορατόριουμ

Ο Σάιμον Οʼ Κόνορ, εκπρόσωπος τύπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Όλι Ρεν διευκρίνισε ότι η Τρόικα δεν απαιτεί πλήρη άρση του μορατόριουμ, αλλά μεταρρύθμιση του υφιστάμενου καθεστώτος, ώστε να προστατεύει όσους πολίτες είναι πραγματικά ευάλωτοι, καθώς σήμερα το χρησιμοποιούν «και όσοι δεν έχουν ανάγκη, οι οποίοι απλώς σταματάνε να πληρώνουν».

Τόνισε ακόμη ότι η κατάχρηση του συστήματος καθυστερεί την εξυγίανση των τραπεζών και υπονομεύει την προσπάθεια αποκατάστασης των γραμμών ρευστότητας και πίστωσης προς την οικονομία, τα νοικοκυριά και «κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό