Σαμαράς: Στη χώρα με τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας η ανάπτυξη το 2015 θα είναι ισχυρή

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση στο Μιλάνο, παρά το γεγονός ότι, όπως…

samaras 93 0

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση στο Μιλάνο, παρά το γεγονός ότι, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, η Ελλάδα είναι η χώρα με τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας. Όπως επανέλαβε, όμως, “φεύγουμε” από την περίοδο της ύφεσης και το 2015 η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή στη χώρα.

“Απευθύνομαι σε εσάς ως ο Πρωθυπουργός της χώρας με τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Όμως, με βλέπετε αισιόδοξο, γιατί οι Έλληνες, με πολλές και προσωπικές θυσίες, κατάφεραν και «έστριψαν το καράβι στο δρόμο της Ανάπτυξης». Στην Ελλάδα φεύγουμε πλέον από την κρίσιμη αλλά πολύ δύσκολη περίοδο των 6 ετών ύφεσης. Αυτό το τρίμηνο, η οικονομία μας για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, γυρίζει σε θετικό πρόσημο και η Ανάπτυξη το 2015 θα είναι ισχυρή και βιώσιμη” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

“Μια τολμηρή δημοσιονομική και διαρθρωτική ατζέντα έχει ήδη υλοποιηθεί και οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αποδίδουν στην πραγματική οικονομία. Η ανεργία, παρά τη μικρή αλλά σταθερή αποκλιμάκωσή της, παραμένει ακόμα ιδιαίτερα υψηλή. Ενθαρρυντικό, όμως στοιχείο είναι ότι το ποσοστό της μειώνεται πλέον σταθερά τρίμηνο με το τρίμηνο. Μειώνεται λίγο, αλλά σταθερά. Και όλες οι προβλέψεις (όπως ακόμα και η χθεσινή πρόβλεψη του ΔΝΤ) δείχνουν ότι θα αποκλιμακωθεί ταχύτερα στο επόμενο διάστημα” επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Σε αυτή την κατεύθυνση, στην αποκλιμάκωση της ανεργίας, σημείωσε, “υλοποιούμε ήδη εμπροσθοβαρείς πολιτικές στην αγορά εργασίας, με αποκλειστικό στόχο την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης”.

“Εφαρμόζουμε Εθνικό Σχέδιο για την απασχόληση, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα προγράμματα  προώθησης της επιχειρηματικότητας, ενθάρρυνσης των start-ups εταιριών, προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, προγράμματα μαθητείας νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, την Ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, την πρόσβαση σε πύλες πληροφοριών, κ.λπ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, αξιοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο εθνικό ή κοινοτικό πόρο, κάθε εργαλείο  για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αλλά κυρίως γρήγορα την κλιμάκωση της ανεργίας, που για εμάς είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα” τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, “έχουμε ενισχύσει τη συνεργασία μας με τους κοινωνικούς εταίρους για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Συνεργασία που είχε πρόσφατα πιστοποιηθεί στη Γενεύη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης για τον Εθνικό Κοινωνικό διάλογο υπό την αιγίδα της ILO”.

“Στην τελευταία μας συνάντηση στο Παρίσι, είχα ενημερώσει για την πρόθεσή μας να αναζητήσουμε άμεσες, στοχευμένες λύσεις για τη χώρα μου. Και σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύξαμε όλα τα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σήμερα, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠA, αξιοποιούμε απολύτως τους κοινοτικούς πόρους με  πιο έντονες, στοχευμένες, εμπροσθοβαρείς πολιτικές. Τα πρώτα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ έχουν αρχίσει να απορροφώνται και με την υποστήριξη και της Ε.Ε. ήδη «τρέχει» το 2014, ένα μεγάλο πακέτο παρεμβάσεων, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας σε 145.000 ανέργους πρόσβαση στην αγορά εργασίας” ανέφερε. 

Ταυτόχρονα, είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην παρέμβασή του, “η λεγόμενη «Εγγύηση για τους Νέους» έχει ξεκινήσει και τα πρώτα χρήματα από τα 170 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη διατεθεί. Απευθύνεται σε σχεδόν 240.000 νέους ανέργους στη χώρα μας, ηλικίας έως 24 ετών. Επιπλέον, το πρόγραμμα «voucher εισόδου στην εργασία για ανέργους ηλικίας 18 έως 24 ώστε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις» βρίσκεται σε εξέλιξη. Περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση και βασίζεται στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για την ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας”.

“Όμως ως Ευρώπη, κλειδί για την επιτυχία μας, αποτελεί αποκλειστικά η προώθηση της Ανάπτυξης μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020. Απαιτείται όμως η ΕΕ να πετύχει μια μεγαλύτερη μόχλευση πόρων μέσω της ΕΤΕπ και άλλων επενδυτικών ιδρυμάτων. Διότι πρέπει η Ευρώπη να μεταδώσει στους λαούς μας μιαν ελπίδα χειροπιαστή που θα βασίζεται σε γερά θεμέλια, ανάπτυξης εργασίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής. Που θα συνοδεύεται από πόρους, αλλά κυρίως από αποφασιστικές πολιτικές βασιζόμενες σε σύγχρονα, έξυπνα εργαλεία. Μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά  τη διαρθρωτική προσαρμογή που έχουμε επιτύχει” συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς και κατέληξε:

“Μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να διασφαλίσει ότι οι θυσίες των λαών της Ευρώπης μπορούν να  αποδώσουν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης. Μόνον αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι η επόμενη γενιά θα ζήσει σε μια πιο ευημερούσα ήπειρο, και ότι η Ε.Ε. θα ηγείται στο σημερινό ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον. Αν δεν συνεργαστούμε όλοι μαζί προς την κατεύθυνση αυτή, η ανεργία θα συνεχίσει να ψαλιδίζει τα κοινωνικά θεμέλια της Ένωσής μας, και κυρίως τις προοπτικές των προσπαθειών μας…”.

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

Καταγραφή 24

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

«Η τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων από τα φερέφωνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει», αναφέρει…

Τσαφούλιας: «Κορυφαίος ο Λάνθιμος – Εγώ δεν αντιπαθώ κανέναν, ίσως υπάρχουν όμως κάποιοι που με αντιπαθούν» (Video)

image 5

Τσαφούλιας: «Κορυφαίος ο Λάνθιμος – Εγώ δεν αντιπαθώ κανέναν, ίσως υπάρχουν όμως κάποιοι που με αντιπαθούν» (Video)

«Ο Λάνθιμος είναι κορυφαίος. Εγώ έχω μάθει να επικοινωνώ με τα έργα. Δεν πάμε να…

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

Μελέτη

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

«Εγώ νιώθω ότι μερικές φορές η υπόθεση των Τεμπών εργαλειοποιείται πολύ και για λόγους προσωπικού…