Σαμαράς σε Προκαταρκτική Novartis: Δεν έρχομαι να καταθέσω

Την άρνησή του να βρεθεί και να καταθέσει ενώπιον της Προανακριτικής για το σκάνδαλο Novartis γνωστοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος εμπλέκεται μαζί με ακόμη εννέα πολιτικά πρόσωπα στο Novartis Gate, δεν επιθυμεί να καταθέσει στην Ειδική Επιτροπή γιατί, όπως τονίζει, πρόκειται για σκευωρία που οργανώθηκε και υλοποιείται από τη γνωστή σε όλους γελοία συμμορία.

5ab37efe1dc524e07e8b45e0

Εναντίον αυτής άλλωστε, της γελοίας συμμορίας, όπως την χαρακτηρίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί, κατέθεσε και μήνυση πριν λίγο καιρό. Ο Σαμαράς αντί να προσέλθει στην Προανακριτική και να καταθέσει, επιλέγει να την περιφρονήσει. Ένας πρώην πρωθυπουργός επιλέγει να περιφρονήσει τους θεσμούς, τη Βουλή και κατ’ επέκταση ολόκληρο τον ελληνικό λαό δια της απουσίας του. 

Διαβάστε σχετικά: #Novartis_Gate: Αυτή είναι ολόκληρη η μήνυση Σαμαρά κατά Τσίπρα

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας για το πολύκροτο ιδιόχειρο σημείωμά του προς τον πρώην αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Φρουζή με το τηλέφωνο του πρώην αν. υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησής του, Χρήστου Σταϊκούρα, ενημερώνει την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Novartis ότι δεν προτίθεται να παραστεί.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Σαμαράς: «Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, Δεν προτίθεμαι να παραστώ στη συνεδρίαση της Επιτροπής σας την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018.

Δεν με αφορούν κομματικά τεχνάσματα και μεθοδεύσεις οι οποίες συνιστούν έναν ακόμη κρίκο στην ουσιαστική συγκάλυψη της σε βάρος μου σκευωρίας. Σκευωρία η οποία οργανώθηκε και υλοποιείται από τη γνωστή σε όλους γελοία συμμορία. Απαιτώ άλλωστε την ουσιαστική διερεύνηση της όλης υπόθεσης, με εξέταση όλων των μαρτύρων και όλων των στοιχείων».

«Διατηρώ αυτονόητα το δικαίωμά μου να εκφέρω την άποψή μου, σε περίπτωση που εισέλθετε στην ουσία της υπόθεσης μετά την κατάθεση των μαρτύρων», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη: Κύριε Σαμαρά μήπως θυμηθήκατε;

Θυμίζουμε πως η Προανακριτική τον είχε καλέσει να καταθέσει την Τρίτη, 27 Μαρτίου το πρωί. Για την ίδια ημέρα, το απόγευμα όμως, είναι προγραμματισμένη η κλήση του έτερου πρώην πρωθυπουργού και εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο, Παναγιώτη Πικραμμένου.

Την επόμενη Πέμπτη θα κληθούν για εξηγήσεις αλλά και έκφραση γνώμης επί της αρμοδιότητας της Επιτροπής ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Σημειώνεται πως όπως και ο Σαμαράς, έτσι και ο Λοβέρδος, ανακοίνωσε την Τετάρτη πως δεν πρόκειται να προσέλθει στην Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis προκειμένου να καταθέσει. Προφασίστηκε πως η Επιτροπή αρνείται να μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου ο προγραμματισμός που ανακοίνωσε ο κ. Δρίτσας ορίζει πως θα κληθεί μόνο ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να κληθούν οι Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Αποχώρησε η αντιπολίτευση από την Προανακριτική Επιτροπή

Θυμίζουμε ακόμη, πως την Τρίτη 20 Μαρτίου, σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από την Προανακριτική Επιτροπή, 

προσδοκώντας πως θα εκτροχιάσουν τη διαδικασία. Όλα αυτά τη στιγμή που τα νέα στοιχεία που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες αναδεικνύουν νέες πτυχές του σκανδάλου, και «δένουν» τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η αντιπολίτευση αποχώρησε με την πρόφαση ότι η πλειοψηφία αρνείται να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Επί της ουσίας όμως, σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας, αυτό που προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο η αντιπολίτευση είναι να οδηγηθεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Αιτία της αποχώρησης ήταν η πρόταση της πλειοψηφίας, σύμφωνα με την οποία οι υπόλοιποι εννέα εμπλεκόμενοι -ο κ. Βενιζέλος έχει καταθέσει ήδη- θα πρέπει να κληθούν προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις αλλά και να παραθέσουν την άποψή τους για το αν η Επιτροπή είναι αρμόδια ή μη για να ερευνήσει το σκάνδαλο. 

Το σκεπτικό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βασίζεται στο άρθρο 156 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο αναγράφει μεταξύ άλλων: «Εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης καλείται από την Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις, αν το επιθυμεί». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συζήτηση επί της αρμοδιότητας ή μη της Επιτροπής λαμβάνει σχολαστικές διαστάσεις προκειμένου να μην καταλήξει η Επιτροπή να κριθεί αναρμόδια για τα αδικήματα που εξετάζει, κουκουλώνοντας το σκάνδαλο, με γνώμονα πάντα τις αποσβεστικές προθεσμίες του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις ευθύνες των υπουργών. 

Διαβάστε περισσότερα: Το έβαλε στα πόδια η αντιπολίτευση από την Προανακριτική Επιτροπή