Σαμαράς: Η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να γίνει με ασφάλεια και σύνεση

Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει, η μετάβαση στην επόμενη ημέρα πρέπει να γίνει με ασφάλεια δήλωσε ο πρωθυπουργός…

samaras 121 1

Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει, η μετάβαση στην επόμενη ημέρα πρέπει να γίνει με ασφάλεια δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής των κρατών της Ευρωζώνης, ενώ σημείωσε πως «Η Ευρώπη δεν έχει ακόμα μπει σε τροχιά ανάπτυξης».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται «σε συζητήσεις για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του μνημονίου για το πως θα προχωρήσει με ασφάλεια και σύνεση στην έξοδο με ασφάλεια και σύνεση σε μία έξοδο από τη μεγάλη δοκιμασία και με μία αναπτυξιακή πορεία».

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, τίποτα δεν έχει κλείσει», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Για το ζήτημα της αξιολόγησης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ως το Δεκέμβριο θα έχει τελειώσει η αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να γίνει αυτό που συνέβη στο παρελθόν, πρέπει να τελειώσουμε την αξιολόγηση μέχρι το Δεκέμβριο και θα τελειώσουμε μέχρι το Δεκέμβριο».

Σε ερώτηση για το αν απαιτείται από τον Αλέξη Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση να δεσμευτεί σε ένα νέο σχέδιο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν είναι ώρα για αναφορές στο τι θέλει κάποιο άλλο κόμμα» αλλά υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό και θα ήταν πιο ασφαλές για την Ελλάδα αν υπήρχε μια συναίνεση, έστω και ελάχιστη».

«Βλέπω απόλυτη άρνηση από τις διάφορες συνιστώσες» είπε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντας του ευθύνες για το ότι δεν μπορεί η χώρα να προβάλλει προς το εξωτερικό την εικόνα ότι είναι ενωμένη σαν γροθιά.

«Η αντιπολίτευση δεν θέλει, εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε για να βγάλουμε την Ελλάδα από το τούνελ και θα το κάνουμε» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους «πάντες σε αυτή τη διαδικασία συναίνεσης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Παράλληλα περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική πλευρά και τι ακριβώς σημαίνει σύνεση, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμα μπει σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ «αναπτυξιακή δυσανεξία» υπάρχει και σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπως στη Βραζιλία και την Κίνα.

«Άρα, επιβάλλεται μεγαλύτερη προσοχή. Η χώρα μας χρειάζεται μια αίσθηση ασφάλειας ιδίως στα πρώτα της βήματα. Όλα αυτά είναι ένα πλαίσιο συζήτησης. Ακόμα δεν έχει υπάρξει κατάληξη της διαπραγμάτευσης» τόνισε.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως όσο αυξάνονται και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια. Απαιτούνται, τόνισε, «σταθερά βήματα σε μια περίοδο ιδιαίτερα ανασφαλή και αβέβαιη και για τον υπόλοιπο κόσμο».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Σαμαράς, έπειτα από εξουσιοδότηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, εκπροσώπησε την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και όπως είπε μετέφερε στους εταίρους τις κοινές θέσεις Αθήνας-Λευκωσίας για τις προκλήσεις και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα όσα αναφέρονται στο κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ.

«Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Κάθε υποψήφια χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη-μέλη. Και η απόφαση αυτή είναι σημαντική, ιδίως αυτή τη στιγμή, ενώ δυναμώνει τη στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου» τόνισε.

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…