Newsroom

Newsroom

Σάλος στη Σερβία για την αθώωση του πρώην διοικητή του UCK

Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα στη Σερβία μετά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) που…

Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα στη Σερβία μετά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) που αθωώνει τον πρώην διοικητή του UCK και πρώην πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι για εγκλήματα πολέμου.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση όπως και ο Χασίμ Θάτσι πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου που χαιρέτισε την αθωωτική απόφαση και κάλεσε όλους τους πολίτες να γιορτάσουν την εξέλιξη αυτή.

Από την πλευρά του ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς, δήλωσε ότι η απόφαση κάνει πιο δύσκολη τη συμφιλίωση και δύσπιστο το σερβικό λαό απέναντι στην Ευρώπη ενώ κατηγόρησε το ICTY ότι «συστάθηκε για να δικάσει τον λαό της Σερβίας» με την τελευταία αυτή απόφαση να αποτελεί μία ακόμη απόδειξη αυτών των ισχυρισμών.

«Θα επιστρέψω στο Κοσσυφοπέδιο και με τη συγκατάθεση των πολιτών σύντομα θα αναλάβω τον ρόλο του πολιτικού ηγέτη της χώρας, ο οποίος δικαιωματικά μου ανήκει και θα ηγηθώ κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί όλους τους πολίτες της χώρας, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλούν, από πού προέρχονται και από την εθνικότητά τους» δήλωσε ο Ραμούς Χαραντινάι μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Στην αιτιολογική έκθεση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου αναφέρεται μεν ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσουν οι δράστες ωστόσο δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Χαραντινάι γνώριζε για τα εγκλήματα στο στρατόπεδο του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου (ΑΣΚ) στη Γιαμπλάνιτσα.

Η εκπρόσωπος του ICTY είπε ότι οι ποινικές διαδικασίες για τα εγκλήματα αυτά πρέπει να συνεχιστούν στα εθνικά δικαστήρια.

«Είναι σημαντικό ότι οι δικαστές επιβεβαίωσαν ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα. Επιβεβαιώθηκαν οι κατηγορίες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος 11 θυμάτων από τα συνολικά 16 θύματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο» σημείωσε η κ. Σπαλίνσκα.

«Το ICTY συνεργάζεται με τα δικαστήρια στην περιοχή, τα οποία έχουν δύσκολη και σημαντική αποστολή να συνεχίσουν το έργο της μάχης κατά της ατιμωρησίας. Εμείς συνεργαζόμαστε στενά με τις δικαστικές αρχές της περιοχής, αποστέλλουμε αποδεικτικό υλικό, υλικό για τις έρευνες που διεξάγονται, ώστε να δικαστήρια να μπορούν να συνεχίσουν το έργο» επισήμανε.

Το δικαστικό συμβούλιο του ICTY απάλλαξε απ’ όλες τις κατηγορίες τον Ραμούς Χαραντινάι, πρώην διοικητή του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου».