Newsroom

Newsroom

Σάλος στη Γερμανία για υπερτιμολόγηση 50% από Pfizer και Μοderna

Αποκαλύπτεται ότι Pfizer και Moderna εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη για εμβόλια αυξάνοντας κατακόρυφα την τιμή.

emvolio5

Αποκαλύψεις για υπερτιμολόγηση των εμβολίων από τις εταιρείας Pfizer και Moderna, ενώ σκληρό είναι το «πρέσινγκ» στην Φον ντερ Λάιεν για το deal με τον Αλμπερτ Μπουρλά. Όπως προκύπτει από έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/Biontech και Moderna επέβαλαν σημαντικά υψηλότερες τιμές εμβολίων στη Γερμανία εν μέσω της πανδημίας κορονοϊού.

Η Γερμανία δαπάνησε συνολικά 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ για εμβόλια, όπως μεταδόθηκε στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές των δημόσιων NDR και WDR και την εφημερίδα SZ. Επικαλούνται μια εμπιστευτική επισκόπηση εντολών που περιγράφει λεπτομερώς πόσα εμβόλια παρήγγειλε η γερμανική κυβέρνηση από ποιον παραγωγό και σε ποια τιμή, σημειώνει το Euractiv.

Τεράστια αύξηση τιμής σε τρεις μήνες

Όπως γράφει το Euractiv, έγγραφα δείχνουν ότι η κυβέρνηση παρήγγειλε 39 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την Biontech/Pfizer σε τιμή περίπου 15,50 ευρώ η κάθε μία τον Δεκέμβριο του 2020. Εννέα μήνες αργότερα, η τιμή είχε αυξηθεί στα 23,20 ευρώ ανά τεμάχιο. Η τιμή για τα εμβόλια Moderna αυξήθηκε επίσης κατά περισσότερο από 50% μέσα σε τρεις μήνες.

Η Pfizer απάντησε στα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, με εκπρόσωπο της εταιρείας να δηλώνει στο NDR ότι «δεν πρέπει να βασίζεστε σε πληροφορίες που δεν μπορούν να επαληθευτούν». Ωστόσο, το ποσό που δαπάνησε η Γερμανία για τα εμβόλια που αναφέρθηκε από τα τρία μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώθηκε από το γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Οι νέες αναφορές των μέσων ενημέρωσης είναι μία από τις λίγες πληροφορίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές σχετικά με την προμήθεια εμβολίων COVID-19 στην ΕΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…