Σάλος στη Γαλλία: Ο Μακρόν τραγουδούσε στον δρόμο, μετά το διάγγελμά του για το συνταξιοδοτικό

Οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την ακροδεξιά δημοσίευσε βίντεο με τον Εμανουέλ Μακρόν να τραγουδά λίγο μετά το διάγγελμά του για το συνταξιοδοτικό.

MAKRON 0

Ο Εμανουέλ Μακρόν εθεάθη το βράδυ της Δευτέρας, να τραγουδάει στη μέση του δρόμου, μαζί με περαστικούς, την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και πλήττει τη δημοτικότητά του.

Το βίντεο αναρτήθηκε από μια οργάνωση που, σύμφωνα με την εφημερίδα Liberation, έχει διασυνδέσεις με την ακροδεξιά. Το περιβάλλον του Μακρόν διαβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος δεν γνώριζε τους περαστικούς που τον κάλεσαν να τραγουδήσει μαζί τους.

Σύμφωνα με το Le Point, ο Μακρόν περπατούσε το βράδυ, μαζί με τη σύζυγό του, την Μπριζίτ, στην οδό Νοτρ-Νταμ-ντε-Σαμ, στο 6ο Διαμέρισμα του Παρισιού, που απέχει περίπου τρία χιλιόμετρα από το προεδρικό μέγαρο. Τότε συνάντησε μια ομάδα που τον κάλεσε να τραγουδήσει μαζί τους, όπως είπε στο Valeurs actuelles ένας από τους “χορωδούς”.

Η σκηνή ήταν τόσο εξωπραγματική που πολλοί χρήστες του διαδικτύου νόμιζαν ότι επρόκειτο για μοντάζ.

Ο Μακρόν, αφού προηγουμένως υπερασπίστηκε την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμισή του, βρέθηκε να τραγουδάει το Le Refuge του Εντμόν Ντιπλάν, ένα παραδοσιακό τραγούδι των Πυρηναίων “που το γνωρίζει και του αρέσει”, ανέφερε το περιβάλλον του.

“Δεν μπορούσε να γνωρίζει εκείνη τη στιγμή το παρελθόν κάθε ανθρώπου με τον οποίο συζητούσε”, επέμεινε η ίδια πηγή.

Ένα πρώτο βίντεο αναρτήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη σελίδα Projet Canto στο Facebook η οποία είναι η βιτρίνα μιας οργάνωσης και μιας εφαρμογής με την ίδια ονομασία.

Το βίντεο συνοδεύεται από τη λεζάντα: “Μόνο η μαφία και το Projet Canto μπορούν να εκβιάσουν έναν πρόεδρο”. Η οργάνωση αυτή αυτοχαρακτηρίζεται προστάτιδα της πολιτιστικής κληρονομιάς, που διαφυλάττει τα παραδοσιακά τραγούδια ψηφιοποιώντας τα. Ωστόσο, μια έρευνα της εφημερίδας Liberation το 2022 ανέφερε ότι ιδρύθηκε και διευθύνεται από ακροδεξιούς και ότι η εφαρμογή της περιέχει μεταξύ άλλων και εθνικιστικά τραγούδια ή άλλα που συνδέονται με το Γ΄ Ράιχ.

“Το πολιτικό τραγούδι είναι μέρος της ιστορίας του τραγουδιού και για αυτόν τον λόγο καταχωρείται. Ορισμένα συνδέονται με την ακροδεξιά, άλλα με την ακροαριστερά (…) Η επιλογή μας είναι απλώς να καταχωρούμε όλα τα λαϊκά τραγούδια”, είχε απαντήσει τότε η οργάνωση.

Ένα άλλο βίντεο που δείχνει την αρχή της σκηνής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από έναν δημοσιογράφο του Valeurs actuelles.

Οι περαστικοί φωνάζουν στον Μακρόν και ένας τους ρωτάει: “Θέλετε να τραγουδήσετε μαζί μας;”. Η εικόνα διακόπτεται, στη συνέχεια εμφανίζεται ο Μακρόν να ρωτάει: “πώς το ξέρετε αυτό το τραγούδι;” και ένας άλλος προτείνει να τραγουδήσουν μαζί το Le Refuge. “Άντε, πάμε μια στροφή του Refuge”, απαντάει ο πρόεδρος, ο οποίος το είχε ήδη τραγουδήσει σε μια επίσκεψή του στα Άνω Πυρηναία το 2022.

Προσπαθεί να «γεφυρώσει το χάσμα» ο Κυρανάκης στη ΝΔ: Πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή ή Αντώνη Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

κυρανάκης

Προσπαθεί να «γεφυρώσει το χάσμα» ο Κυρανάκης στη ΝΔ: Πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή ή Αντώνη Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τους τριγμούς στη ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,…