Σάλος από τη στήριξη Στουρνάρα σε Πανταλάκη αν και διώκεται για κακούργημα

Σάλο έχει προκαλέσει η επιμονή του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα να στηρίζει τον επικεφαλής της Τράπεζας Αττικής, Θεόδωρο Πανταλάκη.

58d003ed1dc524141e8b462d

του Βαγγέλη Τριάντη 

Η ΤτΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η Τράπεζα Αττικής έχει «έμπειρη, στιβαρή και ικανή Διοίκηση», η οποία απολαμβάνει «της πλήρους στήριξης από την πλευρά της ΤτΕ». Επίσης στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως «έχουν ήδη αποτυπωθεί τα πρώτα αποτελέσματα εξυγίανσής της Τράπεζας Αττικής». Με λίγα λόγια Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, αρμόδιος για την εποπτεία και τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος της χώρας, εξακολουθεί να στηρίζει τον κ. Πανταλάκη παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος , έχει εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη σε βαθμό κακουργήματος για υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη θητεία του στον τραπεζικό τομέα.

Συγκεκριμένα όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr, σε βάρος του Θ. Πανταλάκη έχει παραγγελθεί η άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία από τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. Η παραγγελία έχει να κάνει με την Αγροτική Ασφαλιστική ΑΕ, θυγατρική της ΑΤΕ. Ο Θ. Πανταλάκης, μαζί με τους Κωνσταντίνο Φιλίππου και Ιορδάνη Χατζηιωσήφ φέρονται να προκάλεσαν ζημία ύψους 10 εκατ. ευρώ στην ασφαλιστική εταιρεία.

Η υπόθεση σχετίζεται με ελλείμματα ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων (DAF) υπαλλήλων της εταιρείας. Στην ουσία πρόκειται για συμβόλαια τα οποία χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των μισθών των εργαζομένων. Σε περίπτωση μη επάρκειας του λογαριασμού, όταν οι εισφορές δηλαδή δεν καλύπτουν τις αποζημιώσεις, τα συμβόλαια αυτά δεν καλύπτονται. Αποτέλεσμα είναι ο δικαιούχος να μην έχει καμία αξίωση κατά της ασφαλιστικής.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας Αττικής είχε εμπλακεί και στην υπόθεση των κομματικών δανείων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία δόθηκαν από την ΑΤΕ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα ποσά δόθηκαν με εκχώρηση κρατικών χρηματοδοτήσεων των κομμάτων και ανέρχονταν σε 198,7 εκατ. συνολικά επί των ημερών των διαφόρων διοικήσεων της ΑΤΕ. Τον Μάρτιο του 2013 ο πρώην επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης υπέβαλε πορισματική αναφορά στους τότε οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.

Σε αυτήν ο κ. Καλούδης διαπίστωνε ποινικές ευθύνες στελεχών της ΑΤΕ, πρώην γενικών διευθυντών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και βουλευτές για τα κομματικά «θαλασσοδάνεια». Διαπίστωνε όμως ποινικές ευθύνες και του νυν διοικητή της Τράπεζας Αττικής κ. Πανταλάκη, για τον οποίο ζητούσε να ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία. Η ποινική δίωξη ωστόσο δεν προχώρησε, καθώς με τροπολογία που έφεραν στη βουλή τον Απρίλιο του 2013 οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά «αμνήστευσαν» τόσο τον κ. Πανταλάκη όσο και τους υπόλοιπους εμπλεκομένους.

Αλλεπάλληλες εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη και τις ελεγκτικές αρχές

Τον Νοέμβριο του 2015 ο κ. Πανταλάκης δεν στάθηκε όμως τόσο τυχερός. Σε βάρος του, όπως επίσης και σε βάρος του πρώην διοικητή της ΑΤΕ Δημήτρη Μηλιάκου και ακόμη 27 υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας, ασκήθηκε ποινική δίωξη για δανειοδοτήσεις ύψους 52 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε έμπορο κρέατος στη Βοιωτία. Τα δάνεια δόθηκαν το χρονικό διάστημα 2007-11 και φέρονται να παρασχέθηκαν με επισφαλείς όρους και ανεπαρκείς εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να προκύψει ζημία για την τράπεζα.

Ο κ. Πανταλάκης απασχόλησε για ακόμη μια φορά το δημόσιο βίο τον Αύγουστο του 2012, όταν και παραδέχτηκε πως αυτός ήταν το πρόσωπο που έβγαλε στο εξωτερικό 8 εκατ. ευρώ. Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, δίχως όμως να αναφέρει το όνομα του κ. Πανταλάκη. Η καταγγελία προκάλεσε την παρέμβαση του πρώην οικονομικού εισαγγελέα κ. Μουζακίτη, ο οποίος έδωσε και εντολή στο ΣΔΟΕ να διερευνήσει τυχόν αδικήματα φοροδιαφυγής και παράνομων εσόδων. Αν και η παραγγελία δεν ήταν ονομαστική σε βάρος του κ. Πανταλάκη, ο ίδιος δήλωσε ότι επρόκειτο για δικά του χρήματα. Ανέφερε ωστόσο ότι επρόκειτο για νόμιμα χρήματα, δηλωμένα και φορολογημένα τα οποία μετακινήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακού στοιχείου στο εξωτερικό

Όπως αποκάλυψε το «Documento» το ΚΕΦΟΜΕΠ φέρεται να έχει μπλοκάρει τους λογαριασμούς της συζύγου του κ. Πανταλάκη, Δήμητρας Κίτσιου προκειμένου να διερευνήσει μία λίστα με ύποπτα εμβάσματα που είχαν εντοπιστεί, ενώ σε βάρος του κ. Πανταλάκη έχει γίνει ακόμη μια εισαγγελική έρευνα για υπόθεση που σχετίζεται με την Τράπεζα Πειραιώς.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΤτΕ για τον κ. Πανταλάκη:

«H Attica Bank ΑΤΤ 0,00%, όπως είναι ήδη γνωστό στην τραπεζική και επιχειρηματική κοινότητα, έχει πλέον έμπειρη, στιβαρή και ικανή Διοίκηση. «Από τον Σεπτέμβριο του 2016 που ανέλαβε καθήκοντα, η νέα Διοίκηση της Attica Bank ΑΤΤ 0,00% ανέλαβε πρωτοβουλίες για την άμεση εξυγίανση της τράπεζας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης πελατών, καταθετών και μετόχων, με στόχο την επάνοδο της λειτουργίας της σε υγιείς βάσεις, σύμφωνα με τα ισχύοντα σε όλη την τραπεζική αγορά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank ΑΤΤ 0,00% (σ.σ. Θ. Πανταλάκης), ο οποίος ηγείται της προσπάθειας για την εξυγίανσή της, απολαμβάνει της πλήρους στήριξης και εμπιστοσύνης της Τράπεζας της Ελλάδος, πολύ περισσότερο καθώς σήμερα έχουν ήδη αποτυπωθεί τα πρώτα αποτελέσματα εξυγίανσής της. Μεταξύ αυτών και η διόρθωση – θεραπεία των περισσότερων από τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν από τον πρόσφατο κοινό έλεγχο του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ιδιαίτερη μάλιστα μνεία πρέπει να γίνει στην εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης στη λειτουργία της Τράπεζας, που αποτελεί την πιο σημαντική προϋπόθεση για την αναστροφή των αρνητικών επιδόσεων του παρελθόντος».

Πηγή: documentonews.gr 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…