Σαλαμίνα: Σύλληψη αστυνομικών για εκβιασμούς και «προστασία»

Συνελήφθησαν, το πρωί της Κυριακής, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων δύο αστυνομικοί, που υπηρετούν στη Σαλαμίνα, για εκβιασμό κατ’ εξακολούθηση και δωροληψία.

astynomikos gileko

Στη σύλληψη δύο αστυνομικών που υπηρετούν στη Σαλαμίνα για εκβιασμό κατ’ εξακολούθηση και δωροληψία προχώρησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Είχε προηγηθεί ανώνυμη καταγγελία ότι αστυνομικός παίρνει χρήματα από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ζητάει χρήματα από άτομα που εργάζονται σε οικοδομικές εργασίες κτιρίων, ώστε να μην πραγματοποιούνται έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια των οικοδομικών εργασιών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ένας 38χρονος αστυνομικός εκβίαζε και απαιτούσε χρήματα και ανταλλάγματα από ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και εργαζόμενο σε οικοδομή, ενώ ενημέρωνε ιδιοκτήτες καταστημάτων καφέ-μπαρ και εστιατορίων για επικείμενους ελέγχους από την υπηρεσία του ή άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου.

Από τους δύο αστυνομικούς που συνελήφθη, ο ένας παραδέχτηκε όλη τη δράση τους και έδωσε λεπτομέρειες στους αξιωματικούς των Εσωτερικών Υποθέσεων, οι οποίοι τους συνέλαβαν και μάλιστα εντόπισαν και 32.000 ευρώ.

Συνολικά ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε δύο περιπτώσεις εκβιασμού και δωροληψίας σε βάρος ιδιοκτήτη νυχτερινού καταστήματος και εργαζόμενου σε οικοδομικές εργασίες, τους οποίους απειλούσε. Ταυτοποιήθηκαν επίσης και τουλάχιστον 11 περιπτώσεις ενημέρωσης καταστηματαρχών, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας στις 20 Ιανουαρίου του 2024 που οδήγησε και στη σύλληψή του.

Η «ταρίφα» και οι διάλογοι των αστυνομικών

Τιμοκατάλογο για τα χρήματα που ζητούσαν εκβιαστικά από καταστηματάρχες, αλλά και εργολάβους οικοδομών είχαν φτιάξει οι δύο αστυνομικοί

Χαρακτηριστικά, η «ταρίφα» ανερχόταν σε:

 

200 ευρώ την εβδομάδα από κατάστημα
300 έως 400 ευρώ από οικοδομές

Μάλιστα οι αδιάφθοροι έχουν και καταγεγραμμένες συνομιλίες του αστυνομικού με καταστηματάσχες.

«Πάω να τους πάρω… εμπιστευτικά»
– Αστυνομικός: «Είμαι ο Ηλίας από την αστυνομία έχε υπόψη σου λίγο σήμερα»
– Καταστηματάρχης: «Ναι έχουμε τίποτα;»
– Αστυνομικός: «Αυτό σου λέω. Πάω να τους πάρω. Πολύ εμπιστευτικά»
– Καταστηματάρχης: «Ευχαριστώ»
– Αστυνομικός: «Έγινε, έγινε και μιλάμε».

Οι Αστυνομικοί ήταν τόσο καλά πληροφορημένοι για τα κλιμάκια της Εφορίας ή του ΕΦΚΑ όταν έφταναν στην περιοχή, που το γνώριζαν ακόμα και όταν οι υπάλληλοι έμπαιναν στο φέρι μποτ και αμέσως ειδοποιούσαν τους καταστηματάρχες – πελάτες τους.

«Μπαίνει τώρα ο ΕΦΚΑ στο φέρι μποτ και έρχεται» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές ατάκες του αστυνομικού.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν πρωινές ώρες χθες, Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, δύο αστυνομικοί, που υπηρετούν σε Υπηρεσία της Αττικής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση– εκβίαση κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία αστυνομικός λάμβανε χρήματα από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και από άτομα που εργάζονται σε οικοδομικές εργασίες ανέγερσης κτιρίων προκειμένου να παραλείψει σχετικούς αστυνομικούς ελέγχους.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της εποπτεύουσας εισαγγελικής Αρχής, απ’ όπου παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ από τη συνδυαστική μελέτη, αξιολόγηση και ανάλυση του προανακριτικού υλικού και έπειτα από χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων προέκυψε ότι:

αστυνομικός προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας, καθώς απαιτούσε χρηματικά ποσά και ανταλλάγματα από ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και εργαζόμενο σε οικοδομή, ενώ ακόμα ενημέρωνε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για επικείμενους ελέγχους από την Υπηρεσία του ή άλλες αρμόδιες ελεγκτικές δημόσιες υπηρεσίες. Συνολικά ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε -2- περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας, καθώς και -11- περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.
έτερος αστυνομικός, προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας σε βάρος εργαζομένων σε οικοδομικές εργασίες, καθώς ευρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, πραγματοποιούσε ελέγχους σε εργοτάξια και οικίες όπου πραγματοποιούνταν οικοδομικές εργασίες, απαιτώντας από οικοδόμους ή ιδιοκτήτες κτισμάτων να του καταβάλουν διάφορα χρηματικά ποσά, ενώ σε διαφορετική περίπτωση τους απειλούσε με σύλληψη. Συνολικά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε -2- περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας.
Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 20ης Ιανουαρίου 2024 συνελήφθησαν οι δύο αστυνομικοί, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, καθώς και στην κατοχή του ενός από τους δύο συλληφθέντες συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

το χρηματικό ποσό των -32.240- ευρώ,
4 κινητά τηλέφωνα,
2 δίκαννα και -1- μονόκαννο, κυνηγετικά όπλα,
πλήθος φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων, πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων,
κυνηγετικό μαχαίρι και
ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 11,4 γραμμαρίων, καθώς και μεταλλικός τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…