Σακελλαροπούλου: Με μία ανακοίνωση… ξεμπέρδεψε με τους θανάτους Καζάκου, Παππά, Παντερμαλή και Γκοντάρ

«Βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε-έξι», λέει η λαϊκή ρήση για τέτοιες περιπτώσεις...

5672762

Με μια ανακοίνωση 223 λέξεων η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεμπέρδεψε με τους αποχαιρετισμούς των τελευταίων ημερών, «τιμώντας» συλλογικά τους πρόσφατα αποβιώσαντες: Δημήτρη Παντερμαλή, Ειρήνη Παππά, Κώστα Καζάκο και Ζαν-Λυκ Γκοντάρ!

Η κ. Σακελλαροπούλου, αναφέροντας τους αποβιώσαντες με την αντίστροφη σειρά του θανάτου τους (από τον πιο πρόσφατο προς τα πίσω) αφιερώνει από μία πρόταση γεμάτη κοινοτοπίες για τον καθένα από αυτούς, ενώ η ανακοίνωση ξεκινά με έναν γενικόλογο αποχαιρετισμό… προς όλους.

Πάντως, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η κ. Πρόεδρος δεν βρήκε τον χρόνο να συντάξει ξεχωριστές ανακοινώσεις για καθεμιά από αυτές τις μεγάλες προσωπικότητες, τη στιγμή που δε φαίνεται να την απασχολεί ιδιαίτερα κάποιο άλλο θέμα όπως οι σκανδαλώδεις χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών και του απορρήτου, οι οποίοι μάλιστα ελέγχονται και νομικά, αν κρίνουμε τόσο από τις δηλώσεις σημαντικών νομικών, όσο και από την απόφαση-χαστούκι του ΔΣΑ.

 Ολόκληρη η δήλωση της ΠτΔ:

«Αυτές τις μέρες αποχαιρετούμε με θλίψη προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στον χώρο του πολιτισμού, αναλογιζόμενοι το έργο τους, τη σπάνια προσφορά τους, την παρακαταθήκη τους. Θάνατοι που μας καλούν να σκεφτούμε για άλλη μια φορά τα δώρα που μας χάρισαν οι εκλιπόντες στη γόνιμη διαδρομή τους στην τέχνη και την επιστήμη.

Αρχαιολόγος με όραμα, πρωτοπόρος στην ανάδειξη των ανασκαφικών ευρημάτων, εμπνευστής του υποβλητικού αρχαιολογικού και φυσικού πάρκου στο Δίον, ψυχή του Μουσείου της Ακρόπολης, ενός από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου, λαμπρός δάσκαλος, ο Δημήτρης Παντερμαλής υπηρέτησε την Αρχαιολογία στο πεδίο, με υποδειγματική αφοσίωση και πάθος.

Μοναδική ερμηνεύτρια του αρχαίου δράματος, ηθοποιός με διεθνή ακτινοβολία, δημιουργός του Σχολείου της Αθήνας που πρόσφατα περιήλθε στο Εθνικό Θέατρο, η Ειρήνη Παπά δεν ενσάρκωσε απλώς το ελληνικό κάλλος, αλλά άλλαξε την εικόνα της γυναίκας στη μεγάλη οθόνη, προσδίδοντας εύρος και βάθος στην παρουσία της.

Ο Κώστας Καζάκος, στιβαρή μορφή του θεάτρου και του κινηματογράφου μας, γενναιόδωρος με τους νέους, πολύπλευρος, πληθωρικός και παθιασμένος, υπήρξε μάχιμος ως το τέλος.

Ζωές ολοκληρωμένες, με ανεξίτηλο αποτύπωμα.

Μαζί με τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ, μεγάλο κεφάλαιο της έβδομης τέχνης, σφράγισαν, ο καθένας με τον τρόπο του, το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, με το πνεύμα, την ελευθερία, την τόλμη, την αντισυμβατικότητα, το ήθος τους. Ο θάνατός τους σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, κληροδοτώντας ευθύνη και έμπνευση στους συνεχιστές τους».

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…