Σακελλαρίδης: Δε βάζουμε κόκκινες γραμμές επειδή έχουμε φετίχ

Ότι δε θα υπάρξει νέο μνημόνιο και πως η κυβέρνηση δε θα πατήσει τις κόκκινες γραμμές της, επανέλαβε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας κι εξήγησε πως οι κόκκινες γραμμές είναι απαραίτητα συστατικά μιας καλής συμφωνίας. Διέψευσε μάλιστα πως υπάρχει κάποιο είδος τελεσιγράφου από την πλευρά των δανειστών. 

sakellaridis 19

Ότι δε θα υπάρξει νέο μνημόνιο και πως η κυβέρνηση δε θα πατήσει τις κόκκινες γραμμές της, επανέλαβε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας κι εξήγησε πως οι κόκκινες γραμμές είναι απαραίτητα συστατικά μιας καλής συμφωνίας. Διέψευσε μάλιστα πως υπάρχει κάποιο είδος τελεσιγράφου από την πλευρά των δανειστών. 

«Δεν θα υπογράψει μνημόνιο», απάντησε κατηγορηματικά ο Γαβριήλ σακελλαρίδης ερωτώμενος σχετικά. 

Οπως είπε ο κ. Σακελλαρίδης δεν γνωρίζει τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για πρόταση “take it or leave it” από την πλευρά των δανειστών. «Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, κάτι απτό στα χέρια μας. Είτε εμείς θέταμε κάτι τέτοιο ζήτημα προς την πλευρά των πιστωτών, είτε οι πιστωτές προς εμάς με τη μορφή τελεσιγράφου, αυτό είναι το “take it or leave it”, κάτι τέτοιο δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Γιατί τραυματίζει και τον ίδιο τον διάλογο ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Καλό είναι να μην μπαίνουν τελεσίγραφα. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και θα πρυτανεύσουν οι φωνές οι οποίες συντείνουν σε μια αμοιβαία επωφελή λύση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας η οποία, όπως είπε, διατηρώντας τις κόκκινες γραμμές. «Και εγώ όταν δηλώνω αισιόδοξος δεν σημαίνει ότι υπονοώ ότι θα πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές», δήλωσε. 

Σχετικά με τις αντιδράσεις την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως «όταν έρθει η αμοιβαία επωφελής συμφωνία θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που δε θα αφήνει περιθώριο στους κυβερνητικούς βουλευτές να μην ψηφίσουν» διαβεβαίωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδη θέτοντας ως χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας τον Μάιο και μη προκρίνοντας έναν νόμο και ένα άρθρο για την ψήφισή του στη Βουλή.

Και πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρίδης: «Επομένως η αισιοδοξία υπάρχει γιατί έχει γίνει πραγματική πρόοδος σε επίπεδο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων όμως από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν τα ζητήματα αυτά τα οποία θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποτελούν πλαίσιο για να είναι μία συμφωνία αμοιβαία επωφελής. Εμείς τις κόκκινες γραμμές δεν τις βάζουμε επειδή έχουμε κάποιο φετίχ, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα συστατικά μίας συμφωνίας έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος στα προγράμματα τα οποία είχαν εφαρμοστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».
Στο ερώτημα αν θα πληρωθεί η δόση τον Ιούνιο στο ΔΝΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η ελληνική κυβέρνηση ευθύνη της είναι να είναι συνεπής στις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Από κει και πέρα όμως πρέπει να επιδειχθεί μία συνέπεια και από την πλευρά των πιστωτών και να καταλήξουμε σύντομα σε μία συμφωνία που θα απαντά σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα και για το αύριο και για το χρηματοδοτικό».

Με αφορμή όσα υποστήριξαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και ο γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων σχετικά με αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Οποιος κι αν είναι ο τρόπος σημασία είναι ότι δεν θα ισχύσει. Τους συνταξιούχους δεν τους απασχολεί η νομική μέθοδος η οποία θα ακολουθηθεί. Τον νοιάζει να μην μειωθούν οι επικουρικές του συντάξεις. Και η κυβέρνηση έχει δηλώσει με απόλυτη σαφήνεια και σε όλα τα επίπεδα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με μείωση των επικουρικών συντάξεων».
Απαντώντας σε ερώτηση για τον Γιάνη Βαρουφάκη υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομικών τυγχάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και πως προηγούμενες δραστηριότητές του δεν αποβαίνουν σε τίποτα σε βάρος της δουλειάς του.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, eurokinissi