Σαφείς προειδοποιήσεις Λαβρόφ σε Τουρκία και ΗΠΑ για τα Στενά

Για την παρατεταμένη παρουσία του Αμερικανικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, κατηγόρησε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ,…

Για την παρατεταμένη παρουσία του Αμερικανικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, κατηγόρησε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας πως παραβιάζει τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ (Montreux) για το καθεστώς των Στενών Βοσπόρου και Δαρδανελλίων και τους κανόνες για την παρουσία πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο κ. Λαβρόφ – καθώς η χώρα του εκτιμά ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν τη ναυτική τους παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα- επεσήμανε και προς την Άγκυρα και προς τις ΗΠΑ ότι παραβιάζονται οι διεθνείς κανόνες από τον αμερικανικό Στόλο, πλοία του οποίου έχουν «αρκετές φορές παρατείνει αντικανονικά την προθεσμία παραμονής τους στη Μαύρη Θάλασσα».

Αυτό συνέβη μια-δυο φορές το τελευταίο διάστημα είπε ο κ. Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η ρωσική πλευρά θα παρακολουθεί πλέον αυστηρά την τήρηση των προβλέψεων της Συνθήκης του Μοντρέ, που θέτει χρονικούς και άλλους περιορισμούς στην παραμονή εντός της λεκάνης του Ευξείνου Πόντου των πολεμικών πλοίων χωρών, οι οποίες δεν βρέχονται από τα νερά του.

Λαβρόφ προς ΗΠΑ και Αγκυρα: «Σας εφιστούμε την προσοχή…»

Ο Ρώσος υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα πως η Μόσχα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και τις ΗΠΑ και την Τουρκία σχετικά με την ακολουθία τους στις αρχές της σύμβασης.
«Υπάρχει η Σύμβαση του Montreux , η οποία εισάγει κριτήρια απολύτως σαφή που περιορίζουν την παρουσία πολεμικών πλοίων των ξένων κρατών που δεν βρίσκονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας από πλευράς χωρητικότητας. Έχουμε δώσει προσοχή στο γεγονός, πως πρόσφατα αμερικανικά πολεμικά πλοία έχουν παρατείνει δύο φορές την παρουσία τους εκεί, κάτι που είναι αντίθετο με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ και συνέχισε: «Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή στις ΗΠΑ, αλλά και στην Τουρκία που βρίσκεται στην περιοχή. Η θέση μας είναι να τηρούνται αυστηρά οι αρχές της σύμβασης. Και θα υπάρχει συνεχής έλεγχος».

Τουρκικό Υπ.Εξ.: «Ανεδαφική οι κατηγορίες του κ. Λαβρόφ»

Από την πλευρά της η Τουρκία  χαρακτήρισε ανεδαφική την κατηγορία του κ. Λαβρόφ. «Η Τουρκία τηρεί με συνέπεια τους όρους της Συνθήκης για 78 χρόνια», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Τανζού Μπιλγίντς,  σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα  Vatan. Στο μεταξύ Ρωσικά και Αμερικανικά πλοία  αυξάνουν την παρουσία τους στην περιοχή.Σύμφωνα με τις αρμόδιες  αρχές των Στενών, τα ρωσικά πολεμικά πλοία Kaliningrad και Olenegorsky Gornya πέρασαν από τα Στενά των Δαρδανελίων, προερχόμενα από το Αιγαίο.Τα πλοία αυτά είχαν πλεύσει προς ενίσχυση του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, λόγω των εξελίξεων στη Συρία, αλλά τώρα  επιστρέφουν στη ναυτική βάση της Μαύρης Θάλασσας.

Εξάλλου σύμφωνα με πηγή του αμερικανικού Πενταγώνου -όπως σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα- οι ΗΠΑ θα στείλουν ένα αντιτορπιλικό στη Μαύρη Θάλασσα ως μια συμβολική κίνηση για την παρουσία τους εκεί. Το αμερικανικό Πεντάγωνο σημειώνει ότι η ανάπτυξη των αμερικανικών πολεμικών πλοίων έχει ως στόχο την προστασία των συμμάχων του NATO στην περιοχή.

Κούγιας για το Ατρόμητος-ΑΕΚ: Tο να μετράνε με μεζούρες τα δοκάρια πριν καν αρχίσει το παιχνίδι είναι παγκόσμια πρωτοτυπία

Κούγιας για το Ατρόμητος-ΑΕΚ: Tο να μετράνε με μεζούρες τα δοκάρια πριν καν αρχίσει το παιχνίδι είναι παγκόσμια πρωτοτυπία

Ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση του Ατρόμητου για όσα έγιναν στο Περιστέρι στο ματς…

Ο Θοδωρικάκος ζητάει και τα ρέστα για την Greek Mafia -Λίγη τσίπα, λόγω ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύτηκε η υπόθεση

Ο Θοδωρικάκος ζητάει και τα ρέστα για την Greek Mafia -Λίγη τσίπα, λόγω ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύτηκε η υπόθεση

Σε μια χρονική περίοδο που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι εκτεθιμένο με αιτία τις…

Ανατριχιαστική ομολογία Λέκκα για σεισμό στην Τουρκία: «Επιλέγουμε ποιους θα σώσουμε από τα συντρίμμια»

Ανατριχιαστική ομολογία Λέκκα για σεισμό στην Τουρκία: «Επιλέγουμε ποιους θα σώσουμε από τα συντρίμμια»

Στο τιτάνιο έργο διάσωσης κάτω από τα συντρίμμια και στη σημαντική ελληνική συνδρομή αναφέρεται ο…

Ξενοφών Κοντιάδης: Μια παρωδία που προκαλεί σκοτοδίνες η τροπολογία για την απαγόρευση συμμετοχής των κομμάτων

Ξενοφών Κοντιάδης: Μια παρωδία που προκαλεί σκοτοδίνες η τροπολογία για την απαγόρευση συμμετοχής των κομμάτων

Την τροπολογία για την απαγόρευση συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές, σχολιάζει ο Ξενοφών Κοντιάδης λέγοντας…