Newsroom

Newsroom

Σ. Ρομπόλης: Η αποφυγή μείωσης των συντάξεων θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 0,5%

Η αποφυγή της περικοπής των συντάξεων από την 1.1.2019 θα έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για το σύνολο των συνταξιούχων που θα διατηρήσει τα εισοδήματά του, αλλά και συνολικότερα για την ελληνική οικονομία, καθώς η διατήρηση των συγκεκριμένων αποδοχών στο ακέραιο θα συμβάλει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% τον επόμενο χρόνο. Αυτό υποστηρίζει με δήλωσή του στην «Αυγή» της Κυριακής ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και εκ των κορυφαίων στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης Σάββας Ρομπόλης.

2304627

Ο κ. Ρομπόλης υπενθυμίζει τα όσα είχε υποστηρίξει σε δύο διαδοχικές συνεντεύξεις του στην «Αυγή» τον περασμένο Σεπτέμβριο, τονίζοντας αφενός «γιατί δεν θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις», παρά τα όσα ισχυριζόταν το ΔΝΤ περί υπονόμευσης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, αλληλεγγύης των γενεών, απαντώντας στο σημείο αυτό και στην επιχειρηματολογία του πρώην στελέχους του ΔΝΤ και άτυπου συμβούλου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε ασφαλιστικά θέματα, Μιράντας Ξαφά.

Αναλυτικά ο κ. Ρομπόλης στις 16.7, σε αναλυτικό άρθρο του στην «Αυγή» είχε υπογραμμίσει τα ακόλουθα:

“…Δεν θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις από 1.1.2019 στη χώρα μας, δεδομένου ότι χωρίς τις μειώσεις των συντάξεων: α) ο δείκτης συνταξιοδοτικών δαπανών προς ΑΕΠ καθ’ όλη την περίοδο 2019-2060 δεν υπερβαίνει το όριο του 16% του ΑΕΠ και β) ο δείκτης του αθροίσματος της ετήσιας κρατικής συμμετοχής στη συνταξιοδοτική δαπάνη και του ετήσιου ποσού για αποπληρωμή του χρέους προς το ΑΕΠ διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο δεν συνιστά εμπόδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας”. Επομένως, “η μη περικοπή των συντάξεων την 1.1.2019: α) δεν απειλεί τη μνημονιακή δέσμευση της χώρας μας για διατήρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης (κύριες και επικουρικές συντάξεις) κάτω του 16% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, β) δεν παρεμποδίζει την ανάπτυξη και γ) δεν ανατρέπει τη μακροχρόνια (2018-2060) βιωσιμότητα του ΣΚΑ και την αλληλεγγύη των γενεών”.

Τ. Πετρόπουλος: Προστατεύει το εισόδημα 1,5 εκατ. συνταξιούχων

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος αξιολογώντας την θετική απόφαση του ΕuroWorking Group σημειώνει ότι με την συγκεκριμένη απόφαση προστατεύεται το εισόδημα 1,5 εκατομμυρίου συνταξιούχων, καθώς δεν θα απομειωθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις τους, ενώ 550.000 συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, σταδιακά, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, λόγω επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων ποσών με βάση τον Ν. 4387/16.

«Συνολικά, προστατεύεται και βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση 2.050.000 συνταξιούχων. Η κυβέρνηση δημιουργεί προοπτική βελτίωσης για όλους τους Έλληνες. Ισχυροποιεί την οικονομία, στηρίζει την κοινωνία», σημειώνει ο Τ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας: «Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση έβγαλε οριστικά τη χώρα από τα Μνημόνια και έβαλε τέλος στις αλλεπάλληλες περικοπές που είχαν επιβάλει οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ».

Διασώζονται αποδοχές έως 450 ευρώ τον μήνα

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, τουλάχιστον δέκα κατηγορίες συνταξιούχων είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη μη περικοπή των συντάξεων που θα ίσχυε από 1.1.2019. Πρόκειται για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, που διασώζουν σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους, καθώς αν εφαρμόζονταν οι περικοπές θα έχαναν έως και 18% από την κύρια σύνταξή τους, ορισμένοι και από την επικουρική.

Ωστόσο, από την απόσυρση του μέτρου, το όφελος για αρκετές κατηγορίες μπορεί να ξεπερνά και τα 300 ευρώ τον μήνα.

Στους συνταξιούχους του Δημοσίου τα ποσά που διασώζονται κυμαίνονται από 35 ευρώ έως και 155 ευρώ τον μήνα, ενώ οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ διασώζουν από 24 ευρώ έως και 450 ευρώ περίπου. Το όφελος είναι πολλαπλών ταχυτήτων, καθώς προέρχεται από τον μηχανισμό της “προσωπικής διαφοράς”, η οποία πλέον θα παραμείνει παγωμένη.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας του πρώην ΤΕΒΕ που συνταξιοδοτήθηκε το 2012 με 30ετία και ασφαλιζόταν σε μέσες ασφαλιστικές κατηγορίες λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη 1.026,4 ευρώ και διασώζει 185,4 ευρώ. Επίσης, συνταξιούχος υπάλληλος του Δημοσίου Δ.Ε. που συνταξιοδοτήθηκε το 2008 με 36 έτη ασφάλισης παίρνει σήμερα κύρια σύνταξη 1.072,1 ευρώ και διασώζει 193 ευρώ.

πηγη: avgi.gr

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό