Ρύθμιση – “ανάσα” για χρέη στην εφορία σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους δεν εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση, η οποία θα έρθει μέχρι τέλος του χρόνου θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι το 2017, αλλά θα πρέπει να εξυπηρετούνται οι οφειλές του τρέχοντος έτους (π.χ. πληρωμή φόρου εισοδήματος ή συνέπεια στη ρύθμιση των 12 δόσεων που ισχύει σήμερα).

Στόχος της διευκόλυνσης είναι κατ’ αρχήν να μην αλλάξει το πνεύμα των ρυθμίσεων και να επεκταθεί σε μισθωτούς και συνταξιούχους και όσους τέλος πάντων δεν έχουν πτωχευτική δυνατότητα.

Η αύξηση των δόσεων σε λογικά πλαίσια και για μικροποσά είναι κάτι που δύσκολα θα μπορούσαν να απορρίψουν οι θεσμοί υποστηρίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα τον τελευταίο χρόνο στην αποπληρωμή παλαιών υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων εκ μέρους των φορολογουμένων.

Η πάγια ρύθμιση που ισχύει σήμερα είναι οι 12 δόσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι η οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση, μπορεί να γίνει μετά από έγκριση του αρμοδίου προϊσταμένου της εφορίας επέκταση σε 24 δόσεις. Το μόνο βέβαιο είναι, εφόσον προχωρήσει η ρύθμιση και δεν κολλήσει στους θεσμούς, είναι ότι από τη στιγμή που οι οφειλέτες ρυθμίσουν τις οφειλές τους, θα ξεμπλοκάρουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αφήνοντάς τους, επιτέλους, διαθέσιμο εισόδημα.

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι:

– 3.874.933 φορολογούμενοι χρωστούν συνολικά 101,5 δισ. ευρώ.

– 3.593.007 φορολογούμενοι χρωστούν συνολικά 3,7 δισ. ευρώ δηλαδή ο καθένας κατά μέσο όρο χρωστά 1.031 ευρώ.

– 240.694 φορολογούμενοι χρωστούν από 10.000 έως 100.000 ευρώ δηλαδή συνολικά 6,6 δισ. ευρώ και

– μόλις 41.232 φορολογούμενοι χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 91,2 δισ. ευρώ.