Ρυπαίνοντας ό,τι αγγίζουν

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντά της εφάρμοσε την πολιτική του «κατευνασμού» σε σχέση με την Τουρκία, ενισχύοντας μέσα σε λίγους μήνες τον Ερντογάν και τις βλέψεις του να ελέγξει την Ανατολική Μεσόγειο

4972702

Η Κυπριακή κυβέρνηση, με πρόσχημα την επιδημία της νόσου του κοροναϊού, έκλεισε τα οδοφράγματα και καθώς το αφήγημα και οι λόγοι μιας τέτοιας κίνησης δεν στέκονταν σε ανθρώπου λογική, μέσα σε λίγες μέρες ο πρόεδρος Αναστασιάδης φάνηκε να το ανασκευάζει, μιλώντας για αλλοίωση του πληθυσμού από τους πρόσφυγες και αυστηρούς ελέγχους.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αντί να ενεργήσει αποτελεσματικά ώστε να προστατευθεί ο πληθυσμός από το ενδεχόμενο μιας επιδημίας, πούλησε φτηνό εθνικισμό. Παρά το γεγονός, ότι μια τέτοια πράξη διαρρηγνύει τη συνοχή της κοινωνίας μεγεθύνοντας το φόβο και βλάπτοντας τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου στο δρόμο προς τη λύση, ελλοχεύει και έναν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, στην προσπάθειά της να συνδράμει ή να μιμηθεί την πολιτική της ΝΔ και τον πρωθυπουργό της, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο το νησί.  

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντά της εφάρμοσε την πολιτική του «κατευνασμού» σε σχέση με την Τουρκία, ενισχύοντας μέσα σε λίγους μήνες τον Ερντογάν και τις βλέψεις του να ελέγξει την Ανατολική Μεσόγειο. Αμέσως μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχτηκε, γνωρίζοντας ότι η Τουρκία έχει στο έδαφός της εκατομμύρια πρόσφυγες έτοιμους να σταλούν στην Ελλάδα, άρχισε να υποχωρεί ενδοτικά και αυτό ήταν έκδηλο ήδη από την πρώτη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη διπλωματική ιστορία της Ελλάδας, Έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε το θέμα των παραβιάσεων. Επιπλέον, στο αποτυχημένο ταξίδι του στην Αμερική στήριξε τη δολοφονία Σουλεϊμανί, διαταράσσοντας έτσι τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιράν, το οποίο βρίσκεται σε αντιπαλότητα με την Τουρκία. Ακόμη και όταν το Oruç Reis παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διασκέδασε το συμβάν και δεν ζήτησε από την ΕΕ να επιβάλει ίδιες κυρώσεις με εκείνες που είχε ζητήσει ο Σύριζα.

Από χείλη νεοδημοκρατών ακούγονται τα περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και ότι η Τουρκία ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, έχει δικαιώματα. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ευχαριστούν τον Ερντογάν… που στέλνει πρόσφυγες. Η φοβική και ευθυνόφοβη κυβέρνηση που βοηθά ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ακόμη και όταν ο Ερντογάν άρχισε να αυξάνει τις ροές των προσφύγων, δεν τόλμησε ούτε να απαιτήσει την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αλλά ούτε τόλμησε να ζητήσει σύγκληση Συνόδου Κορυφής, δίνοντας στην Ευρώπη την βολική γι’ αυτήν εντύπωση, ότι το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.                

Το χειρότερο όμως για την Κύπρο και την Ελλάδα είναι η ευνοϊκή μεταχείριση της Ευρώπης προς την Τουρκία, τώρα που η ανταγωνίστρια για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα Ρωσία συγκρούεται με τα τουρκικά στρατεύματα στη Συρία. Η στήριξη, τόσο της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο και της Ευρώπης προς τον Ερντογάν ενάντια στη Ρωσία, διευκολύνει και τον Αμερικανικό παράγοντα. Έτσι ο Ερντογάν, για να εξασφαλίσει στήριξη, πιέζει την Ευρώπη με το προσφυγικό και η Ελληνική και Κυπριακή κυβέρνηση επιβαρύνουν τις δικές τους κοινωνίες, απαλλάσσοντας την Ευρώπη από τις ευθύνες της να δεχτεί πρόσφυγες. Εν αναμονή λοιπόν του ΝΑΤΟ, το οποίο φυσικά δια στόματος Στόλτενμπεργκ στηρίζει την Τουρκία, μαζί με το ανύπαρκτο βέτο της Ελλάδας, θα οδηγήσουν τα πράγματα σε μια αδιέξοδη πολιτική, που θέτουν Έλληνες και Κύπριους μόνους απέναντι στον Ερντογάν, καθώς οι δεξιές κυβερνήσεις (η Ελληνική άμεσα, η Κυπριακή έμμεσα) παρέδωσαν γη και ύδωρ στο Σουλτάνο και τη δυνατότητα να αυτοανακηρυχθεί προστάτης των προσφύγων. 

Τέτοιες δεξιές κυβερνήσεις, ανίκανες να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα των χωρών τους, στηρίζουν την ύπαρξή τους στο δηλητήριο του εθνικισμού, που διαχέουν στην κοινωνία, δείχνοντας τον φτωχό και κατατρεγμένο ως υπαίτιο της κρίσης και όχι τα γεωπολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου στην πρόσφατη ιστορία, η Δεξιά έφερε δεινά στους λαούς, ρυπαίνοντας και καταστρέφοντας ό,τι αγγίζουν, κυρίως σε θέματα εθνικής και εδαφικής ακεραιότητας.  
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…