Ρυότζι Ικέντα: Επίθεση στις αισθήσεις με τη "Superposition"

cover
NewsRoom 07/04/2014 | 21:08

O Ρυότζι Ικέντα έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στα πλαίσια του Bordeline Festival και πρωταγωνιστεί σε δύο εντυπωσιακές perfomances την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Απριλίου. Μία σύνθεση για μη - μουσικά όργανα, όπως γραφομηχανές, μετρονόμοι και τηλέγραφοι. Μετά τα sold outs στο Barbican, το Centre Pompidou, το Kyoto Experiment, το ZKM, η συνέχεια των παραστάσεων βρίσκεται στη Στέγη.

Ο Ρυότζι Ικέντα στις συνθέσεις του επεξεργάζεται ήχους, οπτικό υλικό, φυσικά φαινόμενα, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό "ηλεκτροσυμφωνικό" ήχο. Η "Superposition" είναι μία "όμορφα καλλιτεχνημένη επίθεση στις αισθήσεις", που έχει ως αφετηρία την κβαντομηχανική.  Ο καλλιτέχνης σέβεται την αυστηρή δομή των μαθηματικών, αλλά παράλληλα εμπιστεύεται και την πηγαία φυσική δύναμη της γειτονιάς. 

Ο Ρυότζι Ικέντα διασπά την ύλη, την εικόνα, τον ήχο και τις ανθρώπινες συμπεριφορές με ενέργεια και ένταση. Χρησιμοποιεί δεκάδες οθόνες, υπολογιστές και προγράμματα, σε ριζικές συγχωνεύσεις τεχνών πολύ πιο πέρα από την έννοια της περφόρμανς. Η μουσική του είναι ημιτονοειδή κύματα, λευκοί θόρυβοι, ηχομάζες και μια πρωτάκουστη συμπλοκή κυματομορφών.

Συντελεστές: 

Σύλληψη, σκηνοθεσία και μουσική: Ryoji Ikeda
Σε συνεργασία με τους περφόρμερ: Stéphane Garin, Amélie Grould
Προγραμματισμός, γραφικά και λογισμικό: Tomonaga Tokuyama, Norimichi Hirakawa, Yoshito Onishi
Οπτικές συσκευές: Norimichi Hirakawa
Διεύθυνση σκηνής: Simon MacColl
Τεχνική διεύθυνση: Tomonaga Tokuyama
Βοηθός παραγωγής: Daisuke Sekine
Παραγωγή: Ryoji Ikeda Studio (Καλλιτεχνική διεύθυνση: Emmanuelle de Montgazon / Διαχείριση: Yuko Higaki), Quaternaire (Παραγωγή και Μάνατζμεντ: Sarah Ford / Βοηθός Παραγωγής: Laurie Uprichard / Διαχείριση: Kathleen Aleton / Συντονισμός και μάρκετινγκ: Joanna Rieussec), Forma (Καλλιτεχνική διεύθυνση: David Metcalfe)

Τιμές εισιτηρίων:
15 – 18 – 28 € 
Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι 5 €
Parking: "Στέγη Γραμμάτων
& Τεχνών"
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός της Στέγης