Ρωσικό διαστημικό πείραμα: Έξι κοσμοναύτες κλείστηκαν σε κάψουλα

Τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες κλείστηκαν σήμερα σε μια ειδικά κατασκευασμένη κάψουλα στη Μόσχα, όπου θα παραμείνουν για 17 ημέρες, στο πλαίσιο ενός πειράματος εξομοίωσης μιας πτήσης προς τη Σελήνη.

5a01f8b01dc524f4698b4597

Το πρόγραμμα SIRIUS (Επιστημονική Διεθνής Έρευνα σε Μοναδικό Χερσαίο Σταθμό) στο οποίο εντάσσεται το πείραμα αυτό διεξάγεται σε συνεργασία με τη NASA και θα διαρκέσει συνολικά πέντε χρόνια.

“Μέχρι πρόσφατα, στόχος ήταν η κατάκτηση του διαστήματος, τώρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε στο διάστημα για να το εξερευνήσουμε”, εξήγησε ο Ολέγκ Ορλόφ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικών και Βιολογικών Προβλημάτων της Μόσχας που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα. “Πρόκειται για μια μεθοδική δουλειά με στόχο να αναπτύξουμε τεχνολογίες που θα επέτρεπαν τη ζωή του ανθρώπου στο διάστημα”, πρόσθεσε.

Το πρώτο πείραμα διαρκεί 17 ημέρες: τόσο είναι ο χρόνος για να φτάσει ένα διαστημόπλοιο στη Σελήνη, να κάνει το γύρο της σε τροχιά και να επιστρέψει στη Γη. Στη συνέχεια, προγραμματίζονται πειράματα “απομόνωσης” 4, 8 και 12 μηνών, διευκρίνισε ο Ορλόφ.

l


Το πρόγραμμα πήρε το όνομα SIRIUS από τον Σείριο, το πιο λαμπρό άστρο στον ουρανό που “συμβολίζει την επιθυμία μας να υπερβούμε τον ορίζοντα”, υπογράμμισε.

Οι επιστήμονες θέλουν κατά κύριο λόγο να αναπτύξουν ένα σύστημα ιατρικής βοήθειας για τις διαπλανητικές πτήσεις μελετώντας ταυτόχρονα τις ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις των αστροναυτών λόγω της απομόνωσής τους. “Ένα από τα κύρια προβλήματα των γιατρών μέσα σε ένα διαστημικό σκάφος είναι η απόλυτη αυτονομία της. Πρέπει να μάθουν να χειρίζονται καταστάσεις ολομόναχοι”, εξήγησε ο Ορλόφ, υπενθυμίζοντας ότι τα μηνύματα που στέλνονται από ένα διαστημόπλοιο δεν λαμβάνονται αμέσως από τη Γη αλλά με καθυστέρηση.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα εξεταστεί σχολαστικά στην πρώτη αυτή “αποστολή” του SIRIUS είναι το φύλο των αστροναυτών. “Είναι η πρώτη φορά στη ρωσική ή τη σοβιετική ιστορία που ένα πλήρωμα περιλαμβάνει περισσότερες από μία γυναίκες”, είπε ο ψυχολόγος Βαντίμ Γκούτσιν.

Τρεις γυναίκες, η κοσμοναύτης Άννα Κικίνα, 33 ετών και οι ερευνήτριες παθοφυσιολογίας Έλενα Λουτσίσκαγια, 37 ετών και Ναταλία Λισόβα, 27 ετών, “επιβαίνουν” στο SIRIUS μαζί με τρεις άνδρες: τον κοσμοναύτη Μαρκ Σέροφ, τον Γερμανό μηχανικό, ρωσική καταγωγής, Βίκτορ Φέτερ και τον γιατρό Ιλιά Ρουκαβιτσνίκοφ, ο οποίος είναι ειδικευμένος στη διαστημική ιατρική. “Με αυτό το μικτό πλήρωμα θα εξετάσουμε τι συμβαίνει όταν ο αριθμός των γυναικών αυξάνεται”, είπε ο Γκούτσιν.

Χαρίτσης: Ζητάμε την μη ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών» στις επικείμενες ευρωεκλογές

Χαριτσης 0

Χαρίτσης: Ζητάμε την μη ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών» στις επικείμενες ευρωεκλογές

Η Νέα Αριστερά καλεί «όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους…