Newsroom

Newsroom

Ρωσία: Ξεκινά έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας της Γιούλιας Σκριπάλ και τη δολοφονία του Νικολάι Γκλουσκόφ

Η Ανακριτική Επιτροπή τη Ρωσίας άσκησε ποινική δίωξη για το περιστατικό της απόπειρας δολοφονίας κατά της Γιούλια Σκριπάλ (κόρης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ) η οποία είναι Ρωσίδα πολίτης, καθώς και για την δολοφονία στο Λονδίνο του πρώην ανώτατου στελέχους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot Νικολάι Γκλουσκόφ.

5aac05871dc524ef298b457f

Η εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής Σβετλάνα Πετρένκο, η οποία προέβη και στην σχετική ανακοίνωση, είπε ότι «από την Κεντρική διεύθυνση που είναι αρμόδια για την διερεύνηση εξαιρετικά σημαντικών υποθέσεων δόθηκε στις 16 Μαρτίου η εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη για την απόπειρα εσκεμμένης δολοφονίας της πολίτου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούλια Σκριπαλ (…) καθώς επίσης και για τη δολοφονία του πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Γκλουσκόφ στο Λονδίνο με βάση τις ενδείξεις του εγκλήματος…».

Η Σβετλάνα Πετρένκο υπογράμμισε ότι «η έρευνα θα διεξαχθεί με βάση τα όσα προβλέπει η ρωσική νομοθεσία και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου» και προσέθεσε ότι «η ανάκριση προγραμματίζεται να γίνει με την συμμετοχή στην έρευνα υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμόνων, και οι ανακριτές είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τα αρμόδια όργανα της Μεγάλης Βρετανίας».

Ο ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του στις 4 Μαρτίου δηλητηριάστηκαν στο Σάλσμπερι κάτω από άγνωστες συνθήκες από μια νευροπαραλυτική ουσία. Και οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ το περιστατικό της απόπειρας δολοφονίας εναντίον τους έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ρωσίας Βρετανίας, με αποτέλεσμα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες από τη Βρετανία.


Στις 12 Μαρτίου, ανακοινώθηκε ότι απεβίωσε στο Λονδίνο, ο πρώην υποδιευθυντής της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας AEROFLOT Νικολάι Γκλουσκόφ σε ηλικία 68 ετών, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του εκλιπόντος ρώσου ολιγάρχη Μπορίς Μπερεζόφσκι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της κόρης του βρέθηκαν στον λαιμό του ίχνη ασφυξίας. 

Την διερεύνηση της υπόθεσης του θανάτου του ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας, ενώ τα ρωσικά μέσα κάνουν λόγο για στραγγαλισμό. Στον Γκλουσκόφ η Βρετανία, στην οποία ζούσε εδώ και χρόνια, έδωσε το 2010 πολιτικό άσυλο. Τον Μάρτιο του 2017 το δικαστήριο Σαβέλεφσκι της Μόσχας τον καταδίκασε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 8 ετών με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων της AEROFLOT την δεκαετία του 1990.

Κρίσιμη η κατάσταση των Σκριπάλ

Ο Ρώσος πρέσβης στην Βρετανία Αλεξάντρ Γιακοβένκο μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας ενημέρωσε τη ρωσική πρεσβεία για την κατάσταση της υγείας του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας.

«Μόλις τώρα λάβαμε μια νότα του Foreign Office με την οποία μας ενημερώνουν ότι η οικογένεια Σκριπάλ είναι σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά για εμάς η πληροφορία αυτή είναι εντελώς ανεπαρκής» δήλωσε ο Γιακοβένκο, εξηγώντας γιατί είναι ανεπαρκής. «Οι βρετανοί εξακολουθούν να μας αποκρύπτουν την ιατρική διάγνωση, δεν έχουμε πρόσβαση στους πάσχοντες, δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με τους γιατρούς» και «κανένας εδώ δεν δημοσίευσε κάποια φωτογραφία». «Γι αυτό μπορεί να είναι ζωντανοί, μπορεί όχι, ενώ μπορεί να μην έχει συμβεί τίποτα. Δηλαδή μας λένε κατ’ αυτόν τον τρόπο να πιστεύουμε κατά λέξη ό,τι είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Ο Αλεξάντρ Γιακοβένκο είπε ακόμη ότι «θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τους Βρετανούς καθαρά τυπικά» καθώς «δυστυχώς αποφεύγουν να έχουν τις οποιεσδήποτε επαφές με την πρεσβεία, οι πληροφορίες που μας δίνουν είναι με δόσεις και γενικές, αυτό φαίνεται πως είναι το νέο στιλ της βρετανικής πολιτικής».

Αναφερόμενος μάλιστα στον τρόπο αυτό της ενημέρωσης ο Γιακοβένκο είπε: «Ας πούμε ότι θεωρούν τον Σεργκέι Σκριπάλ Βρετανό πολίτη και αρνούνται να μας ενημερώσουν για την κατάσταση της υγείας του. Όσον αφορά την Γιούλια Σκριπάλ, είναι Ρωσίδα πολίτης και είναι κάτι που αναγνωρίζουν , αλλά και για εκείνη δεν μας λένε επίσης τίποτα. Γι αυτό θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με την Συνθήκη της Βιέννης έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερωθούμε πλήρως για την κατάσταση της υγείας της Ρωσίδας πολίτου, το οποίο όμως αρνούνται να κάνουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Daily Telegraph

Στη φυλακή άλλοι 2 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών – Μεταξύ αυτών και ο «Αρκούδος»

Κυκλωμα εκβιαστων

Στη φυλακή άλλοι 2 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών – Μεταξύ αυτών και ο «Αρκούδος»

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν δύο από τους έξι κατηγορούμενους που απολογήθηκαν την Παρασκευή (19/7) για τη συμμετοχή…