RSN: Ζούμε σε μια χώρα που για τους κυβερνώντες η τέχνη δε θεωρείται καν επάγγελμα

Πιο δραστήριος και «ανήσυχος» από ποτέ, ο RSN παρουσιάζει τον τρίτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Motion» και μας μιλά για την ελληνική trip hop σκηνή, την πανδημία και τον… «πεσμένο» Πικάσο.

Credits Psk Photography

Φανατικός των συνεργασιών, με εκτόπισμα στην παγκόσμια ηλεκτρονική σκηνή αλλά κυρίως ένας από τους πιο εμβληματικούς «εκπροσώπους» της ελληνικής trip hop, ο RSN μας συστήνει τον προσωπικό του μουσικό κόσμο. Αφορμή για αυτήν την γνωριμία είναι το «Motion». Το νέο του άλμπουμ, «τέκνο» της καραντίνας και της αναμέτρησης του με παλιές και νέες μουσικές προκλήσεις. 

Νέος δίσκος με την ονομασία “Motion”, πώς προέκυψε ο συγκεκριμένος τίτλος; Μήπως μας προϊδεάζει για πιο χορευτικά, «ξεσηκωτικά» κομμάτια;

To ‘Motion’ είναι ο δίσκος μέσα στον οποίο έχω συνδυάσει όλες μου τις μουσικές επιρροές αυτά τα χρόνια. Κυρίως είναι από την μαύρη μουσική, αλλά σε μια δεύτερη ακρόαση έχει μια ελληνικότητα. Στην ουσία είναι ένας mid-tempo δίσκος με κάποια μουσικά ξεσπάσματα! 

Η νέα δουλειά «έρχεται» εν μέσω πανδημίας. Πώς ήταν η προετοιμασία του δίσκου μέσα στην καραντίνα;

Η αλήθεια είναι πως ήταν μια αρκετά μοναχική εμπειρία, η οποία από την άλλη μου έδωσε τον χρόνο να πειραματιστώ αρκετά για να βρω αυτό που τελικά θέλω να κάνω! Η πανδημία ήταν για όλους μας μια πολύ περίεργη – πρωτόγνωρη κατάσταση, είμαι από αυτούς που την αξιοποίησαν για να κάνουν δημιουργικά πράγματα.

Πώς σε επηρέασε προσωπικά και καλλιτεχνικά η καραντίνα; Σε δυσκόλεψε ή σε «ενέπνευσε»;

Με δυσκόλεψε όπως και όλο τον κόσμο, προσπάθησα όμως να αξιοποιήσω αυτόν τον χρόνο για μένα αρχικά, να παραμείνω δημιουργικός για να μπορώ να είμαι καλά. Είχαμε αρκετό χρόνο ώστε να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας με τον εαυτό μας.  

Έτσι έγραψα τον δίσκο με τίτλο Motion για να θυμάμαι ότι ακόμα και μέσα σε ένα σπίτι μπορείς να είσαι υγιής και δημιουργικός, αυτό δηλώνει και το εξώφυλλο του δίσκου που επιμελήθηκαν οι till noon για άλλη μια φορά, έναν άνθρωπο που το κεφάλι του είναι ένας ολόκληρος πλανήτης. 

Σίγουρα μας έλειψε η κοινωνικοποίηση όμως και αυτό ήταν το πιο δύσκολο. Ας ελπίσουμε ότι τα έχουμε αφήσει όλα αυτά πίσω και θα βγούμε έξω πιο θετικοί για το μέλλον. 

Τι σημαίνει για σένα αυτός ο δίσκος; Τι άλλαξες σε σχέση με το προηγούμενο άλμπουμ;

Κάθε δίσκος για μένα είναι μια καινούργια αρχή, και ειδικά μετά την άρση των περιορισμών αυτό είναι πιο έντονο. Ξεκινήσαμε τα lives, έχουμε κάνει ήδη δυο και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Πέρα από αυτό έχω την ανυπομονησία να βγει ο δίσκος, να ακούσει ο κόσμος τι έγραφα 1 χρόνο, να κρατήσω το βινύλιο στα χέρια μου και να το μοιραστώ! 

Συνεχίζεις και επιμένεις στις συνεργασίες. Πες μας λίγα πράγματα για τις συνεργασίες σε αυτόν τον δίσκο

Μου αρέσει πολύ να συνεργάζομαι με άλλους καλλιτέχνες, πρώτα από όλα γιατί τους συμπαθώ σαν ανθρώπους και έπειτα γιατί τους θαυμάζω σαν μουσικούς. Στην ουσία η συνεργασία έρχεται σαν επακόλουθο την παρέας και την καλής επικοινωνίας.

Σε αυτόν τον δίσκο είχα την χαρά να συνεργαστώ ξανά με πολύ ταλαντούχους ανθρώπους, αρχικά με τα παιδιά από την μπάντα μου, την Thaliah, τον Δημήτρη Δερμάνη και τον Διονύση Μόρφη που έπειτα από 5 χρόνια που παίζουμε μαζί είμαστε σαν οικογένεια! 

Πέρα από αυτούς συμμετέχουν στα φωνητικά η Irene, ο Lefteris Samson, o Mc Yinka και ο Αμερικάνος Mc Jb Nimble. Στο κομμάτι Way Out ήταν φοβερή εμπειρία να γράφω με την ουτίστρια Βάσια Βουγιουκλή. 

Και αυτόν τον δίσκο τον έβγαλες με γερμανική εταιρεία, γιατί στράφηκες ξανά σε μια εταιρεία παράγωγης του εξωτερικού;

Ο βασικός λόγος που κυκλοφορώ ξανά στην Agogo Records τον δίσκο μου είναι ότι είναι μια εταιρεία η οποία γνωρίζει το συγκεκριμένο είδος μουσικής, ξέρει τον τρόπο που πρέπει να προωθηθεί η δουλειά μου. 

Επίσης άλλος ένας πολύ σημαντικός λόγος (σαν μουσικόφιλος) είναι το ότι τα βινύλια κυκλοφορούν σε δισκάδικα με παγκόσμια διανομή. Είναι φοβερό το συναίσθημα όταν σου στέλνει κάποιος από την Αυστραλία πχ φωτογραφία που αγόρασε τον δίσκο σου από το δισκάδικο της περιοχής του.

Έχω μια φοβερή συνεργασία με τα παιδιά από την εταιρεία με πολλή εκτίμηση και αγάπη για την μουσική.

Η μουσική – καλλιτεχνική σου ταυτότητα από ποιους «πυλώνες» απαρτίζεται; Πώς θα χαρακτήριζες τη μουσική σου;

Η μουσική μου ταυτότητα κινείται μέσα στον χώρο της electronica χωρίς αυτό να με περιορίζει καθώς υπάρχουν διάφορες επιρροές από πολλά ήδη. Μέσα στην μουσική μου μπορείς να ακούσεις και Hip Hop / Blues / Jazz / Trip Hop καθώς και πιο ελληνικούς μουσικούς δρόμους. Προσπαθώ να τα μιξάρω όλα αυτά κάτω από μια κοινή αισθητική. 

Κορονοϊος και συναυλίες.. Πώς βλέπεις αυτήν τη «σχέση»;

Με το που ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξουν οι συναυλίες παίξαμε με την μπάντα μου στο Ίδρυμα πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα, από την μια ήμασταν πολύ χαρούμενοι που κάνουμε ξανά, μετά από έναν χρόνο, αυτό που αγαπάμε on stage και από την άλλη ο κόσμος ήταν καθιστός και όλοι με μάσκες. 

Ήταν περίεργο γιατί δεν μπορούσαμε να δούμε τα πρόσωπα τους – τις εκφράσεις τους κλπ. Πιστεύω ότι όσο προχωράμε όλο και θα ανοίγει το θέμα με τις συναυλίες και θα είναι καλύτερα! 

Πώς κρίνεις την αντιμετώπιση των καλλιτεχνών από την κυβέρνηση – πολιτεία στη συνθήκη της πανδημίας;

Όπως ήταν και πριν την πανδημία. Με πλήρη αδιαφορία! 

Ζούμε στην χώρα που η τέχνη δεν θεωρείται επάγγελμα, πρόσφατα είδαμε έναν πίνακα του Πικάσο να πέφτει και το θεωρήσαμε πολύ αστείο, αλλά δεν είναι, είναι κανιβαλισμός αν θες την γνώμη μου.

Είσαι δραστήριος στα social media με αρκετές αναφορές στο ζήτημα των γυναικοκτονιών. Τι έχεις να σχολιάσεις για αυτήν την κατάσταση;

Θεωρώ ότι ο κάθε υγιής άνθρωπος θα πρέπει να είναι δραστήριος απέναντι σε αυτό το θέμα και όχι μόνο στα social media αλλά και στην πραγματική ζωή. 

Ζούμε σε μια κοινωνία που συζητάμε ακόμα για το τι φορούσε η κοπέλα – το τι ζωή έκανε κλπ. Και αυτό είναι κατάντια. 

Αυτά συνέβαιναν δυστυχώς πάντα και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ. Δυστυχώς στην Ελλάδα η πατριαρχία είναι σημαία της κοινωνικής δομής. Θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι ενάντια σε αυτό, γιατί αν είμαστε διχασμένοι έχουμε χάσει ήδη. Και πρέπει τουλάχιστον να το παλέψουμε, όλοι μαζί. 

Τι σχεδιάζεις για το μέλλον, τι θα ήθελες να σου συμβεί καλλιτεχνικά;

Στα άμεσα σχέδια μου είναι να πραγματοποιηθούν συναυλίες για την προώθηση του δίσκου! Στις 23 Ιουλίου θα παρουσιάσουμε τον δίσκο για πρώτη φορά (μαζί με τους guests) στο Gazarte και είμαι πολύ ανυπόμονος για αυτό! 

Έπειτα, έρχεται ο δίσκος της Irene του οποίου έχω επιμεληθεί την μουσική και την παραγωγή. Και τέλος έχω γράψει την μουσική για μια ταινία για την οποία είμαι πολύ χαρούμενος και είναι σχεδόν έτοιμη και θα μπορούμε να την ανακοινώσουμε σύντομα!  

* Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 2/7 από τη γερμανική δισκογραφική Agogo Records σε βινύλιο και digital μορφή! 

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος