RSF: Παρέμβαση φον ντερ Λάιεν υπέρ των ελλήνων δημοσιογράφων ζητούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Αίτημα από τους RSF την παραμονή της ομιλίας της προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα

5326144

Σε αίτημα προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναφερθεί ρητά στην κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, προχωρούν με ανάρτησή τους οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF).

Συγκεκριμένα, συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια φωτογραφία της κ. φον ντερ Λάιεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι RSF αναφέρουν:

«”Παγωμένη” η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021, παρακολουθήσεις του Θανάση Κουκάκη και του Σταύρου Μαλιχούδη. Η RSF ζητα από την πρόεδρο και την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέπτονται αύριο την Αθήνα να θέσουν το θέμα της ελευθερίας του Τύπου με την κυβέρνηση και να εκφράσουν τη στήριξή τους στους δημοσιογράφους».

Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρό αίτημα που κατατίθεται την παραμονή της ομιλίας της προέδρου της Κομισιόν στην έναρξη του συνεδρίου Athens Democracy Forum. Η πρόεδρος της Κομισιόν θα επισκεφτεί την Ελλάδα στο πλαίσιο του συνεδρίου μαζί με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα.

Υπενθυμίζεται ότι οι RSF, αλλά και πολλές άλλες μεγάλες διεθνείς οργανώσεις Τύπου όπως το IPI, το ECPMF, το CPJ, το EFJ και η συνομοσπονδία MFRR, έχουν επισημάνει τα τελευταία δύο χρόνια σε υψηλότατους τόνους τις προκλήσεις και τους αποκλεισμούς που δέχεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η ελευθερία του Τύπου, επικρίνοντας τις διώξεις κατά δημοσιογράφων όπως του Κώστα Βαξεβάνη, αλλά και τη μηδενική εξέλιξη στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς παραμένει άγνωστο αν θα αναφερθεί στα κρίσιμα ζητήματα παραβίασης των αρχών του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, αλλά και στις προκλήσεις που υπάρχουν κατά της ελευθερίας του Τύπου.

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.