Ρούλα Πισπιρίγκου: Διακοπή της δίκης για την Τετάρτη – Πρώτος μάρτυρας ο Μάνος Δασκαλάκης

Διακοπή για τις 11 Ιανουαρίου 2023 - «Μόνο το υπόμνημα είναι 120 σελίδες!», ανέφερε στην πρόεδρο ο Αλέξης Κούγιας.

5775408

O συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας υπέβαλε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου αίτημα αναβολής, ζητώντας η δίκη να προσδιοριστεί σε ρητή δικάσιμο μετά τον Απρίλιο του 2023. Ο γνωστός ποινικολόγος επικαλέστηκε επαγγελματικά κωλύματα και λόγους υγείας.

Το Δικαστήριο νωρίτερα δεν έκανε δεκτό το αίτημα και ακολούθησε η κλήρωση των ενόρκων. Τελικά, δόθηκε διακοπή για τις 11 Ιανουαρίου 2023.

Η πρόεδρος είπε ότι το δικαστήριο θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι καθώς στις 9 το πρωί της ίδιας μέρας έχει κληθεί σε απολογία από την 35η ανακρίτρια για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της Μαλένας και Ίριδας.

«Μόνο το υπόμνημα είναι 120 σελίδες!»

Ο συνήγορος της κατηγορούμενης Αλέξης Κούγιας αντέδρασε λέγοντας ότι είναι αδύνατον να έχει ολοκληρωθεί η απολογία. «Μόνο το υπόμνημα είναι 120 σελίδες!», ανέφερε στην πρόεδρο, η οποία απάντησε πως εάν υπάρξει πρόβλημα το δικαστήριο θα ξαναδιακόψει.

Η κατηγορούμενη έδωσε στο δικαστήριο τα στοιχεία της ταυτότητας της ενώ παρέμεινε όρθια καθ’όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης του κατηγορητηρίου από την εισαγγελέα, την οποία άκουγε δακρυσμένη, χωρίς να μιλήσει.

Μία «άκαρδη εξόντωση» αναφέρεται στη δικογραφία

Η κατηγορούμενη οδηγήθηκε στη δικαστική αίθουσα λίγο πριν τις 10 το πρωί από πάνοπλους αστυνομικούς της ειδικής ομάδας μεταγωγών. Παρόντες στο δικαστήριο ο πρώην σύζυγός της Μάνος Δασκαλάκης που δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής καθώς και οι συγγενείς της Ρούλας Πισπιρίγκου, η μητέρα, η αδελφή, ο πατριός και ο θείος της.

Πρώτος μάρτυρας στη δίκη είναι ο Μάνος Δασκαλάκης.

Ο πατέρας της Τζωρτζίνας είναι πια απέναντι από την Ρούλα Πισπιρίγκου, καθώς έχει δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας (Πολιτική Αγωγή).

Το αίτημα αναβολής

Νωρίτερα, υπενθυμίζεται πως ο κ. Κούγιας απευθυνόμενος στο δικαστήριο είπε τα εξής: «Βρίσκομαι στη δύσκολη θέση για προσωπικούς λόγους και υγείας και εργασίας να ζητήσω αναβολή. Έχω παραδώσει από την Πέμπτη δικόγραφο με δίκες στις οποίες μετέχω με 18μηνα και άλλα ζητήματα, όπως παραγραφές. Σήμερα έχω δίκη στο ΜΟΕ και στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και στο ΜΟΔ. Αύριο έχω δίκη στη Σύρο, την Τετάρτη απολογείται η κα κατηγορουμένη για την άλλη υπόθεση κ.α.», υποστήριξε ο Αλ. Κούγιας.

Στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Τριάντα πέντε Μικτά Ορκωτά έχω μέχρι τον Απρίλιο. Έχω όμως και ζητήματα υγείας με θεραπείες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχει θέμα 18μηνου, ούτε θα προβάλουμε αίτημα αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης. Παράλληλα, βαίνει προς ολοκλήρωση η ανάκριση για τα άλλα δύο παιδιά. Υπάρχει ο κίνδυνος να διεξάγεται αυτή η δίκη και να εκκινήσει άλλη δίκη ή να συγκροτηθεί άλλο μικτό ορκωτό και να υπάρχουν αντιφατικές αποφάσεις. Ζητώ να αναβληθεί η υπόθεση σε ρητή δικάσιμο μετά τον Απρίλιο».

Η απάντηση της προέδρου

Όπως ανέφερε η πρόεδρος, τα κωλύματα θεραπεύονται και με τη διακοπή της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, εξηγώντας το σκεπτικό της έδρας, η πρόεδρος ανέφερε ότι «τα κωλύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με διακοπή, πρώτιστο μέλημα του δικαστηρίου είναι η απονομή της δικαιοσύνης.

Η κατηγορούμενη πρέπει να δικαστεί, χωρίς να πρέπει να παραμένει στη φυλακή επειδή δεν λήγει άμεσα το 18μηνο. Είναι σεβαστά τα προβλήματα υγείας και τα άλλα κωλύματα, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν με διακοπή».

Η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας δεν αντίλεξε στο αίτημα.