Ροτ: Επιζήμια οποιαδήποτε ανακίνηση της επιλυθείσης διαφοράς Αθήνας-Σκοπίων

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει, επιτέλους, τη βάση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία και κατ' επέκταση για τον αλληλοσεβασμό και τη φιλία», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ.

μίκαελ ροτ

Ο Γερμανός υφυπουργός εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθησή του πως με την εξήγηση των δεδομένων της Συμφωνίας και τη στήριξη του περιεχομένου της «πολλοί ενδοιασμοί θα αρθούν».

Ο Ροτ δε βλέπει «κανένα λόγο» ανακίνησης μιας «διαφοράς που έχει επιλυθεί» εκ μέρους μελλοντικών κυβερνήσεων σε Αθήνα και Σκόπια, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο «θα έπληττε σοβαρά τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους, με τις αντίστοιχες συνέπειες για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη».

Επιπλέον, απεύθυνε έκκληση στα κόμματα να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και υπενθύμισε τη θεμελιώδη αρχή του Δικαίου «pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται).

Χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο» το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια με αφορμή την έντονη συζήτηση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, και ταυτόχρονα μήνυμα «παραίτησης από την προσπάθεια για ίσα δικαιώματα, δημοκρατική συμμετοχή και κοινωνική εξισορρόπηση».

Όπως πρόσθεσε, θεωρεί πως η ενσωμάτωση των βαλκανικών χωρών θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά για όλη την Ευρώπη, καθώς η ΕΕ «αποτελεί σαφή προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον», ενώ «φυσικά η Γερμανία, η ΕΕ αλλά και τα βαλκανικά κράτη επιδιώκουν μια εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία».

Χαρακτήρισε «εξαιρετικά προβληματικές» τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, θεωρώντας πάντοτε συμφέρουσα για την Ευρώπη την προσέγγιση της με την Τουρκία «ακόμα κι αν χρειαστεί να βρούμε ένα νέο μοντέλο» και «αντιπαραγωγική» την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις στην Τουρκία γυρίζοντάς τους την πλάτη. Και εδώ η βάση για την αλλαγή είναι ο διάλογος», ανέφερε ο Ρότ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θεωρεί το Brexit ως «καταστροφή πρώτιστα για την Μ. Βρετανία αλλά και για την ΕΕ», επεσήμανε τη σημασία της ενότητας και της υποστήριξης της Κομισιόν εκ μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Το κατά πόσο το Brexit θα επηρεάσει τις ευρωεκλογές μένει να το διαπιστώσουμε», κατέληξε.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…