Ρωσσία: Καταζητείται ο Σαβέλιεφ, o 31χρονος που διέρρευσε τα βίντεο με τα βασανιστήρια στις φυλακές

Τα βίντεο που ο Σαβέλιεφ έδωσε καταγράφουν στιγμιότυπα τόσο βασανιστηρίων όσο και σεξουαλικών κακοποιήσεων σε μια φυλακή στην περιοχή Σαράτοφ. Η βάση δεδομένων δεν διευκρινίζει για ποιο έγκλημα καταζητείται ο 31χρονος Λευκορώσος.  

120880214 image blur 1

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας κήρυξε καταζητούμενο τον Σεργκέι Σαβέλιεφ, ο οποίος διέρρευσε τα βίντεο όπου φέρονται να καταγράφονται βασανιστήρια σε ρωσικές φυλακές σε μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγινε γνωστό σήμερα από τη βάση δεδομένων στον ιστότοπό του.

Η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων Gulagu.net λέει πως τα βίντεο που ο Σαβέλιεφ της έδωσε καταγράφουν στιγμιότυπα τόσο βασανιστηρίων όσο και σεξουαλικών κακοποιήσεων σε μια φυλακή στην περιοχή Σαράτοφ, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του σωφρονιστικού συστήματος απολύθηκαν και μια σειρά ποινικών ερευνών ξεκίνησε από τότε που το Gulagu.net άρχισε να δημοσιοποιεί τα βίντεο αυτόν τον μήνα.

Η βάση δεδομένων δεν διευκρινίζει για ποιο έγκλημα καταζητείται ο 31χρονος Λευκορώσος.

Ο 31χρονος καταζητείται και δέχεται μέχρι και απειλές για τη ζωή του.

«Μου είπαν πως με παρακολουθούν έδω και έξι μήνες και με απείλησαν πως θα με φορτώσουν με την κατηγορία της προδοσίας καθώς και πως θα πεθάνω στη φυλακή πολύ γρήγορα», είπε μεταξύ άλλων ο Σαβάλιεφ στο bbc.

Σε ένα βίντεο, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Gulagu.net, ο Σαβέλιεφ λέει πως δεν εκπλήσσεται που καταζητείται από τις αρχές, ενώ τώρα βρίσκεται στη Γαλλία.

«Προετοιμαζόμουν για αυτό, όμως δεν είναι ευχάριστο», επισημαίνει.

Προσοχή σκληρές εικόνες – Μπορείτε να δείτε τα βίντεο εδώ: Gulagu.net/YouTube

Ο Σεργκέι Σαβέλιεφ, ένας προγραμματιστής που βοήθησε στη λειτουργία του τοπικού δικτύου υπολογιστών και των καμερών, ενώ εξέτιε ποινή κάθειρξης στη φυλακή, ανέφερε πως η Ρωσία ενδέχεται να θέλει να τον κατηγορήσει για αποκάλυψη κρατικών μυστικών:

«Δεδομένων των πληροφοριών που έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει, θα πίστευα ότι θα παραδεχθούν τα γεγονότα των βασανιστηρίων και θα επιχειρήσουν να επιλύσουν το θέμα των βασανισμών, προσπαθώντας, παράλληλα, να αντιμετωπίσουν το θέμα της αποκάλυψης κρατικών μυστικών».

Το Gulagu.net ισχυρίζεται πως τα έγγραφα, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ο Σαβέλιεφ του έδωσε αποδεικνύουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι στο ρωσικό σωφρονιστικό σύστημα έχουν βασανιστεί ή βιαστεί από άλλους κρατουμένους, υπό την καθοδήγηση αξιωματούχων των φυλακών.

Επιπλέον, το Gulagu.net ανέφερε πως η Σαβέλιεφ επιδιώκει να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στη Γαλλία και ότι θα στείλει το υλικό στην Interpol.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…